Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 21:00)

Koophuis verhuren

Wat zijn voor jou de voordelen en nadelen?

Hypotheek berekenen
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Stel: je koophuis staat te koop en je hebt een nieuw huis gekocht. Hier ben je al ingetrokken maar, je oude huis wilt maar niet verkopen. Dan kan je sinds kort als particulier er voor kiezen om je huis te verhuren voor een maximale tijd van 3 jaar. Dit heeft echter wat haken en ogen.

Verhuren in plaats van verkopen

De reden dat vaker wordt gekozen om de leegstaande woning te verhuren wanneer deze al langer op de markt staat, is omdat de eigenaar zijn onkosten zo kan vergoeden. Het is vaak beter voor het huis en zo kan het niet gekraakt worden. Banken daarin tegen zijn minder blij met deze regeling. Huurders in een koopwoning zorgt voor daling van de waarde van het huis.

Regels bij een hypotheek

Als er een hypotheek op het huis staat heb je toestemming van de bank nodig om het huis te verhuren. In de hypotheekakte staan hier de voorwaarden van. Hier moet je op het woord ‘huurbeding’ letten. Dit betekent simpel weg dat de bank te allen tijde het huis wil kunnen verkopen, hier moet dan natuurlijk geen huurder inzitten.

Huurders in Nederland zijn goed beschermd. Als jij je huis ineens verkoopt mag jij de huurder niet op straat zetten. Maak daarom een tijdelijk huurcontract op basis van de Leegstandwet. De bank eist meestal dan ook een tijdelijk huurcontract met een tussentijdse ontruimingsverklaring, zodat bij gedwongen verkoop van de woning de huurder uit huis geplaatst kan worden.

Leegstandwet

De leegstandwet houdt in dat de verhuurder de gemeente om een tijdelijke verhuur vergunning moet vragen. Bij deze wet geldt de uitgebreide huurbescherming niet. Aan het einde van het huurcontract moet de huurder de woning verlaten zodat het huis daarna weer verkocht kan worden. De verhuurder mag ook zelf de verhuurprijs bepalen. De gemeente mag hier geen extra eisen aan stellen. Een tijdelijke verhuur op basis van de leegstandwet is maximaal 5 jaar geldig.

Hypotheken vergelijken

Ben jij nog op zoek naar een hypotheek voor je nieuwe woning? Hypotheek24.nl heeft diverse tools ontwikkeld waarmee je heel eenvoudig je maximale hypotheek kunt berekenen en vervolgens aan de hand van allerlei stappen de meest geschikte hypotheek kunt vinden. Je kunt bij ons je hypotheek regelen met het hypotheekadvies van nu! Maak eerst een vrijblijvende belafspraak met één van onze hypotheekadviseurs. In deze afspraak krijg je inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je aan het eind of je de woning kunt betalen.