Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Eerste huis kopen als starter

  • Stappenplan voor je eerste hypotheek.
  • Bereken gemakkelijk en snel je maximale hypotheek.
  • Gratis oriëntatiegesprek met één van onze adviseurs.

Alléén bij Hypotheek24: Gratis Makita boor bij je hypotheek mét advies in de actieperiode. Lees verder

Klik om verder te scrollen

Het hypotheekadvies van nu

1

Maak je afspraak

 Plan binnen 2 minuten een gratis oriëntatiegesprek, ook in de avond zijn wij open!

2

Deel je gegevens

Via onze handige app deel je veilig jouw data vooraf aan het gesprek!

3

Gesprek met je adviseur

Kijk samen met jouw persoonlijke hypotheekadviseur of de hypotheekwens haalbaar is.

Wat moet je weten over het regelen van je eerste hypotheek?

Stel, je hebt jouw droomhuis gevonden. Dan ben je waarschijnlijk benieuwd of je hiervoor een hypotheek kunt krijgen. Wij helpen je om inzicht te geven in hoeveel je maximaal kunt lenen, welke startersvoordelen er zijn en hoeveel eigen geld je nodig hebt. Er zijn veel mogelijkheden als starters op de woningmarkt. Bij Hypotheek24 kijken wij naar een passende hypotheek die aansluit op jouw persoonlijke situatie.

Maak een afspraak

Stappenplan kopen eerste huis

Een huis kopen is leuk! Maar het kan ook spannend zijn, zeker als je dit voor het eerst doet. Hieronder leggen wij uit welke stappen je doorloopt bij het kopen van je eerste huis.

1. Hypotheek berekenen

De belangrijkste stap zodat je weet in welke prijsklasse je kunt gaan kijken naar huizen. Of hoeveel eigen middelen je eventueel moet inbrengen bij het huis dat je op het oog hebt. Je mag maximaal 100% van de marktwaarde van jouw nieuwe woning lenen. Dat betekent dat je de kosten voor bijvoorbeeld de notaris of de taxatie zelf moet betalen. Ben je van plan om te verbouwen? Kies uit zelf financieren óf een verbouwingsdepot.

Bereken je maximale hypotheek Via onze berekentool krijg je direct inzicht in hoeveel je kunt lenen. Tip: houd belangrijke gegevens zoals je bruto jaarinkomen, spaargeld, arbeidscontract en andere financiële verplichtingen bij de hand zodat je snel weet waar je aan toe bent.

Bereken je maximale hypotheek

2. Ontdek hoeveel bijkomende kosten er zijn

Je maakt meer kosten dan alleen de aankoopsom van de nieuwe woning. Daarnaast moet je ook denken aan kosten voor jouw (aankoop)makelaar, taxatiekosten, notariskosten, en afhankelijk van jouw leeftijd en de vraagprijs van het huis betaal je overdrachtsbelasting. Zodra je een woning op het oog hebt kunnen wij een voorcalculatie maken van de bijkomende kosten.

3. Kies een hypotheekvorm die bij jou past

Tijdens het afsluiten van een hypotheek is het belangrijk dat je een hypotheekvorm kiest die bij jouw situatie past. Als starter heb je de keuze uit twee hypotheekvormen. In beide gevallen krijg je hypotheekrenteaftrek en los je iedere maand af. Maar de maandlasten van de verschillende hypotheekvormen verschilt wel.

Lineaire hypotheek Bij een lineaire hypotheek los je maandelijks een vaste bedrag af. Aan het begin is hierdoor de maandlasten hoger omdat je naast het aflossingsdeel ook rente betaalt. Naarmate de hypotheek meer is afgelost wordt het bedrag van de rente lager. In de periode dat je de hypotheek aflost wordt de maandlasten dus steeds lager.

Annuïtaire hypotheek Kies je voor een annuïteitenhypotheek dan blijven je maandlasten bruto hetzelfde over de gehele looptijd. Je betaalt alleen meer rente in het begin en gaat later meer aflossen. 

Blijkt dat je niet genoeg kunt lenen? Je kunt bij jouw gemeente een starterslening aanvragen. 

Welke voordelen zijn er voor starters? 

Starters op de huizenmarkt hebben verschillende voordelen. Zo is er de korting op de overdrachtsbelasting maar ook de starterslening. En hypotheekrenteaftrek, dat is voor iedereen met een hypotheek interessant! Wil je weten voor welke voordelen je in aanmerking komt als starter? Plan direct een kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs. 

Gratis duurzaamheidsadvies 

Sluit je jouw eerste hypotheek af via Hypotheek24.nl? Dan krijg je gratis verduurzamingsadvies van onze partner De Energiebespaarders waarin je ontdekt: 

    Welke energiebesparende maatregelen voor jouw situatie slim zijn
  • Of je in aanmerking komt voor eventuele subsidies voor jouw verduurzaming
  • Welke mogelijkheden er zijn als je energiebesparende maatregelen meefinanciert

Binnen 24 uur een afspraak met één van onze adviseurs! 

De huizenmarkt van nu vraagt om snel schakelen, daarom kun je al binnen 24 uur bij ons terecht voor advies. Onze adviseurs werken ook buiten kantoortijden zodat jij geholpen wordt als het jou uitkomt. We zorgen ervoor dat je snel duidelijkheid hebt over de mogelijkheden voor jouw eerste hypotheek zodat jij snel een bod kunt doen op jouw droomhuis! 

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

» Wat betekent hypotheek oversluiten?
Hypotheek oversluiten betekent dat je jouw hypotheek voorzet bij een andere geldverstrekker. Waarom zou je oversluiten? Het kan zo zijn dat een andere bank een lager rentepercentage aanbiedt dan je hypotheekverstrekker momenteel rekent. Daardoor zou je voordeliger uit kunnen zijn indien je je hypotheek oversluit naar deze nieuwe hypotheekverstrekker. In sommige gevallen moet je echter wel rekening houden met een mogelijke boete doordat je je hypotheekcontract openbreekt. De hoogte van de boete moet dan wel minder zijn dan het voordeel dat je krijgt bij de nieuwe hypotheekverstrekker.
» Kan ik ook een tweede hypotheek bij jullie aanvragen?
Het verhogen van je hypotheek middels een tweede hypotheek of onderhandse verhoging is mogelijk via Hypotheek24.nl. Let er wel op dat de tweede hypotheek bij dezelfde geldverstrekker afgesloten moet worden als waar je hypotheek nu loopt.
» Wat is de boete bij het oversluiten van een hypotheek voor het einde van een rentevaste periode?
De hoogte van de boete verschilt per hypotheekverstrekker. In de meeste gevallen mag je 10 tot 20 procent boetevrij aflossen. De boete hangt af van de volgende factoren:
- De rente die je betaalt voor de hypotheek. Hoe hoger, hoe hoger de boete;
- De openstaande hypotheeklening. Hoe hoger, hoe hoger de boete;
- De restant rentevaste periode: Hoe langer, hoe hoger de boete.
- De boetevrije aflossing per kalenderjaar. Hoe hoger, hoe lager de boete.
Wil je weten hoe hoog jouw boete is? Neem dan contact op met je hypotheekverstrekker. 
» Kan ik bij het oversluiten van mijn hypotheek mijn aflossingsvrije hypotheek behouden?
Als je kan aantonen dat je op 31-12-2012 een hypotheek had en dat je deze nu nog steeds hebt, mag je in de nieuwe hypotheek ook een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Deze is gemaximeerd op het huidige aflossingsvrije bedrag of 50% van de marktwaarde van de woning (laagste van de twee).
» Ik wil graag een consumptieve hypotheek afsluiten. kan dit?
Ja, dit kan. Hou er rekening mee dat de maximale hypotheek berekening op onze website in dat geval niet telt, omdat zij ervan uitgaan dat de rente van de hypotheek aftrekbaar is. Plan een kennismakingsgesprek met ons in om de mogelijkheden te bespreken.

Klaar voor de volgende stap?

Hypotheek berekenen
Gratis oriëntatiegesprek

Mis niks met onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang het laatste hypotheeknieuws, handige bespaartips en actuele rentestanden.

Wanneer kan je?

Vandaag Later