Hoe koop je als starter een huis?
Je hebt jouw droomhuis gezien en bent benieuwd of je een hypotheek kunt krijgen. Hoeveel kun je maximaal lenen, zijn er startersvoordelen en, hoeveel eigen geld heb je nodig? Er zijn veel mogelijkheden voor starters op de huizenmarkt.
Maak een afspraak
Stappenplan kopen eerste huis
Als je een huis gaat kopen komt daar veel bij kijken. Zeker als je dit voor het eerst doet. In dit stappenplan ontdek je wat er allemaal nodig is om een hypotheek af te sluiten.
Hypotheek berekenen
De belangrijkste stap zodat je weet in welke prijsklasse je kunt gaan kijken naar huizen. Of hoeveel eigen middelen je eventueel moet inbrengen bij het huis dat je op het oog hebt. Je mag maximaal 100% van de marktwaarde van jouw nieuwe woning lenen. Dat betekent dat je de kosten voor bijvoorbeeld de notaris of de taxatie zelf moet betalen. Ben je van plan om te verbouwen? Kies uit zelf financieren óf een verbouwingsdepot.
Bereken je maximale hypotheek
Gebruik onze handige berekentool en ontdek hoeveel je kunt lenen. Tip: houd belangrijke gegevens zoals je bruto jaarinkomen, spaargeld, arbeidscontract en andere financiële verplichtingen bij de hand zodat je snel weet waar je aan toe bent.
Bereken je maximale hypotheek
Ontdek hoeveel bijkomende kosten er zijn
Je maakt meer kosten dan alleen de aankoopsom van je nieuwe woning. Je moet ook denken aan kosten voor je (aankoop)makelaar, taxatiekosten, notariskosten, en afhankelijk van je leeftijd betaal je géén of 2% overdrachtsbelasting. Doorloop dit stappenplan en krijg een beeld van de totale kosten voor de aankoop van jouw droomhuis.
Kies een hypotheekvorm die bij jou past
Je hebt als starter keuze uit twee hypotheekvormen. In beide gevallen krijg je hypotheekrenteaftrek en los je iedere maand af.
Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek betaal je in het begin meer rente en blijft het aflossingsdeel gelijk. Dit betekent dat je maandlasten in het begin hoger zijn en naarmate je ouder wordt dalen je maandlasten.
Annuïtaire hypotheek
Kies je voor een annuïteitenhypotheek dan blijven je maandlasten bruto hetzelfde over de gehele looptijd. Je betaalt alleen meer rente in het begin en gaat later meer aflossen.
Blijkt dat je niet genoeg kunt lenen? Je kunt bij jouw gemeente een starterslening aanvragen.
Welke voordelen zijn er voor starters?
Starters op de huizenmarkt hebben verschillende voordelen. Zo is er de korting op de overdrachtsbelasting maar ook de starterslening. En hypotheekrenteaftrek, dat is voor iedereen met een hypotheek interessant! Wil je weten voor welke voordelen je in aanmerking komt als starter? Plan direct een kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs.
Gratis duurzaamheidsadvies
Sluit je jouw eerste hypotheek af via Hypotheek24.nl? Dan krijg je gratis verduurzamingsadvies van onze partner De Energiebespaarders waarin je ontdekt:
Welke energiebesparende maatregelen voor jouw situatie slim zijn
- Of je in aanmerking komt voor eventuele subsidies voor jouw verduurzaming
- Welke mogelijkheden er zijn als je energiebesparende maatregelen meefinanciert
Binnen 24 uur een afspraak met één van onze adviseurs!
De huizenmarkt van nu vraagt om snel schakelen, daarom kun je al binnen 24 uur bij ons terecht voor advies. Onze adviseurs werken ook buiten kantoortijden zodat jij geholpen wordt als het jou uitkomt. We zorgen ervoor dat je snel duidelijkheid hebt over de mogelijkheden voor jouw eerste hypotheek zodat jij snel een bod kunt doen op jouw droomhuis!
Maak een afspraak