Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 17:00)

Annuïteitenhypotheek berekenen en afsluiten

Zo geregeld via Hypotheek24.nl

Annuïteitenhypotheek berekenen
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je bruto maandlasten gedurende de hele looptijd hetzelfde blijven (bij ongewijzigde rente). De rente plus je aflossing vormen samen je vaste bruto maandlasten. De samenstelling van je bruto maandlasten verandert wel. Aan het begin van de looptijd is de aflossing relatief laag en het deel dat je aan rente betaalt relatief hoog. Naarmate de looptijd verstrijkt, wordt het bedrag dat je aflost groter en het bedrag dat je aan rente betaalt steeds kleiner.

Verloop van de maandlasten bij een annuïteitenhypotheek

Ook bij een annuïteitenhypotheek heb je te maken met bruto maandlasten en netto maandlasten. Je bruto maandlasten zijn jouw aflossing plus de rente die je maandelijks betaalt aan de bank. Bij een annuïteitenhypotheek zijn deze bruto maandlasten, gedurende de looptijd, maandelijks hetzelfde.


Aangezien de hypotheekrente die je betaalt fiscaal aftrekbaar is, zijn je netto maandlasten lager dan de bruto maandlasten. Bij een annuïteitenhypotheek los je in het begin relatief weinig af op je hypotheekschuld, maar betaal je vooral rente. Naarmate je meer gaat aflossen, betaal je minder rente (jouw hypotheekschuld wordt immers lager) en heb je dus minder fiscaal voordeel. Daardoor worden jouw netto maandlasten gedurende de looptijd steeds iets hoger.

Hypotheekkeuze starter

Als starter heb je de keuze uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Het verschil tussen deze twee hypotheekvormen is dat je bij een lineaire hypotheek aan het begin van de looptijd meer betaalt aan maandlasten dan aan het einde van de looptijd. Met een annuïteitenhypotheek begin je met lage maandlasten en ga je naar verloop van tijd steeds meer betalen.

Voordelen annuïteitenhypotheek

 • De volledige hypotheeklening is afgelost aan het einde van de looptijd.
 • Je bruto maandlasten zijn de hele looptijd gelijk.
 • Aan het begin heb je lage netto maandlasten doordat je weinig aflost.

Nadelen annuïteitenhypotheek

 • Je hypotheekrenteaftrek neemt af na verloop van tijd.
 • Daardoor stijgen de netto maandlasten.
 • Aan het begin van de looptijd wordt er nog nauwelijks afgelost.

Wanneer is de annuïteitenhypotheek gunstig?

De annuïteitenhypotheek is gunstig wanneer je aan het begin van je carrière staat en je nog niet zoveel kunt betalen. Je verwacht dat je meer gaat verdienen in de toekomst, waardoor je tegen die tijd hogere maandlasten kan betalen.

Maandlasten annuïteitenhypotheek berekenen

Met onze rekentool kun je eenvoudig en snel je maandlasten voor je hypotheek berekenen. Nadat je jouw gegevens hebt ingevuld worden je maandlasten berekend en krijg je van ons een overzicht van de verschillende kosten. Dit zijn je maandelijkse kosten die bestaan uit:

 • Rente
 • Aflossing 
 • Eventuele premies voor verzekeringen. 

Voor het berekenen van je maandlasten voor de hypotheek heeft Hypotheek24.nl de volgende gegevens van je nodig:

 • Je (gewenste) hypotheekvorm
 • De hoogte van je (gewenste) hypotheek
 • Je inkomen
 • Je gekozen rentevaste periode