Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Hypotheek voor zelfstandig ondernemers

Wat zijn de mogelijkheden
bij Hypotheek24.nl?

Hypotheek berekenen
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Kan ik als zelfstandig ondernemer een hypotheek afsluiten?

Zelfstandig ondernemers kunnen soms lastig een hypotheek krijgen. Bij Hypotheek24.nl is het mogelijk om als ondernemer in aanmerking te komen voor een hypotheek. Dit kan je doen met één van onze adviseurs of je kan je hypotheek zelf regelen. 

De aanvraagprocedure wijkt echter wel iets af van mensen in loondienst. Ondernemers moeten namelijk kunnen aantonen dat ze de afgelopen drie jaar een stabiel inkomen hebben gehad. 

Wanneer je korter dan drie jaar zelfstandig bent, kan Hypotheek24.nl je helpen. Dit doen wij op basis van advies en een inkomensverklaring. 

Hoe wordt het jaarinkomen van een ondernemer berekend?

Het jaarinkomen van een ondernemer wordt gebaseerd op de nettowinst van de laatste drie jaar dat is opgegeven bij de belastingdienst (saldo fiscale winstberekening). Daarnaast wordt er gekeken naar de nettowinst in het laatste jaar. Is dat lager dan het gemiddelde inkomen? Dan wordt het gemiddelde jaarinkomen vastgesteld op dat jaar.

Voorbeeld:
Loon 2018: €31.000,-
Loon 2019: €35.000,-
Loon 2020: €30.000,-

Het gemiddelde jaarinkomen is € 32.000,- maar omdat in 2020 € 30.000,- verdiend is wordt daar de maximale hypotheeksom op gebaseerd.

Een probleem bij de nettowinst is dat het ‘een vertekend beeld’ geeft. De accountant zorgt er namelijk voor dat de winst zo laag mogelijk is, zodat er minder belasting betaald hoeft te worden. Mensen kunnen bijvoorbeeld de koop van een auto afschrijven waardoor het lijkt alsof er minder verdiend is dan werkelijk het geval is. Het is een goed idee om met de accountant door de jaarrekeningen te gaan en onduidelijkheden te verduidelijken voor de geldverstrekker.

Hoe wordt het jaarinkomen van een Directeur Groot Aandeelhouder berekend?

Als Directeur Groot Aandeelhouder ben je over het algemeen in dienst bij je eigen BV. Om je inkomen te bepalen, kijkt de geldverstrekker naar het loon dat je jezelf hebt uitgekeerd in de afgelopen 3 jaar. Dit halen ze uit je aangifte inkomstenbelasting. Daarnaast wordt er gekeken naar je huidige inkomen, wat je moet aantonen middels een werkgeversverklaring en een salarisstrook. 

Bij sommige geldverstrekkers is er ook de mogelijkheid om naast je gemiddelde uitgekeerde loon ook een deel van de overwinst en/of de dividenduitkeringen mee te nemen. Vraag de adviseur naar de mogelijkheden. 

Waar letten geldverstrekkers nog meer op?

Geldverstrekkers kijken niet alleen naar het inkomen van de laatste drie jaar. Zij letten ook op:

  • De verwachtingen in jouw sector;
  • Je vooruitzichten wat opdrachten betreft;
  • Of je snel weer in loondienst zou kunnen;
  • Welke achtergrond je hebt.

Geldverstrekkers kijken ook of het eigen vermogen in je zaak positief is en welke andere vaste lasten je hebt. 

De inkomensverklaring

Geldverstrekkers eisen steeds meer dat jouw inkomen extern wordt vastgesteld. Dit betekent dat je een inkomensverklaring moet laten opstellen bij één van de volgende partijen:

  • Raadhuys Tax Legal Accounting te Den Haag
  • Pentrax Advies te Nijmegen
  • Overviewz te Barneveld
  • Zakelijk Inkomen te Nieuwegein

Het nadeel hiervan is dat je extra kosten kwijt bent aan je hypotheekaanvraag. Het voordeel is dat je op een vroeg stadium al weet welk inkomen wordt meegenomen bij je hypotheekaanvraag. Daarnaast zijn er mogelijkheden als je korter dan 3 jaar zelfstandig bent.

Wil je een hypotheek met NHG afsluiten? Dan is het vanaf 1 januari 2019 verplicht om je inkomen vast te laten stellen door één van deze partijen. 

Hypotheek afsluiten

Bij Hypotheek24.nl krijg je een eigen hypotheekadviseur die je helpt bij het aanvragen van je hypotheek. Wil je liever zelf je hypotheek regelen? Ook dan kun je bij Hypotheek24.nl terecht. Daarnaast krijg je via Hypotheek24.nl razendsnel zekerheid over of je jouw droomhuis kunt betalen. Hier vind je al onze tarieven.

Sluit je een hypotheek zonder advies af? Dan is een inkomensverklaring verplicht. Als je een hypotheek met advies afsluit, is het afhankelijk van jouw gekozen geldverstrekker of een inkomensverklaring verplicht is. 

Meer weten?

Wil je meer weten over het afsluiten van een hypotheek als ondernemer? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. 

Plan een gratis afspraak