Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Startershypotheek online berekenen en afsluiten


Bereken je startershypotheek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Startershypotheek?

Ga jij je eerste huis kopen en wil jij je startershypotheek berekenen? Een startershypotheek is een speciale hypotheek, bedoeld voor starters op de woningmarkt. Op Hypotheek24.nl kun je heel eenvoudig je maximale hypotheek berekenen en vervolgens zoeken naar geschikte hypotheken voor jouw persoonlijke situatie. 

Welke hypotheekvorm kies jij?

Als starter kan je kiezen uit twee hypotheekvormen. De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek worden beiden ook wel een startershypotheken genoemd. 

Annuïteitenhypotheek 

Bij een annuïtaire hypotheek blijven de totale bruto maandlasten de hele looptijd van de hypotheek hetzelfde.  (Mits de hypotheekrente ook hetzelfde blijft.) De samenstelling is alleen anders. Je betaalt in de eerste jaren relatief weinig aflossing en juist veel rente. Hoe langer de hypotheek loopt, hoe meer je gaat aflossen en hoe minder rente je betaalt. 

Het voordeel van deze vorm is dat je aan het begin van de looptijd veel rente fiscaal kunt aftrekken van de belasting. Je profiteert aan het begin dus maximaal van de hypotheekrenteaftrek.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek zijn de maandlasten niet de hele looptijd hetzelfde. Je betaalt wél iedere maand een vast bedrag aan aflossing. Naast de vaste aflossing betaal je ieder jaar minder aan hypotheekrente, omdat je steeds meer aflost. Aan het begin heb je dus vrij hoge bruto maandlasten, doordat je aflossing vast staat en de rente nog hoog is. Die lasten worden ieder jaar minder.

Als je als starter één van deze twee hypotheekvormen kiest dan kun je de hypotheekrente aftrekken van je inkomstenbelasting. Wil je weten hoeveel startershypotheek jij maximaal kan krijgen? Bereken het direct online.

Verschil startershypotheek en starterslening

Een startershypotheek is iets anders dan een starterslening. Een starterslening is een hypotheek die je via de gemeente en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) afsluit en wordt gebruikt om het gat te dichten tussen wat je maximaal kunt lenen en wat je nodig hebt voor de aankoop van een woning. 

Je leent dus een extra bedrag via de gemeente en het SVn. Je kan hierbij in totaal niet meer lenen dan 100 procent van de marktwaarde. De kosten koper moet je dus nog steeds met eigen middelen betalen.

Startershypotheek en Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie die aan de bank wordt afgegeven door de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Kies je voor een hypotheek met NHG? Dan heb je de zekerheid dat de hypotheek afgelost zal worden, ook als jou dit door bepaalde omstandigheden zelf niet meer lukt. Zo loopt de bank, waar jij je hypotheek afsluit, minder risico. Door het verminderde risico voor de bank, kan deze een lager rentepercentage bieden.

Om een hypotheek met NHG af te sluiten, mag de koopsom niet meer bedragen dan € 355.000. Een hypotheek met NHG is dus vaak voor starters. Lees hier meer over de Nationale Hypotheek Garantie.

Mogelijkheden NHG hypotheek in combinatie met starterslening?

Bij de meeste banken is het mogelijk om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten in combinatie met een starterslening. Het kan echter niet bij alle geldverstrekkers. In het adviesgesprek houdt de adviseur hier uiteraard rekening mee!

Goedkoopste hypotheek voor starters

Ben je op zoek naar de goedkoopste hypotheek? Je kunt bij ons heel gemakkelijk hypotheekrentes vergelijken. Bereken eerst wat jij maximaal kunt lenen en hoe hoog de maandlasten worden voor je hypotheek. Heb je hulp nodig? Maak dan een vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekexperts.

Hypotheekadvies of zelf afsluiten

Bij Hypotheek24.nl kun je een hypotheek zelf regelen of met hypotheekadvies. Dat bepaal jij! Twijfel je nog en wil je ons spreken? Neem dan contact met ons op en plan een gratis belafspraak in. Tijdens zo'n gesprek kun je telefonisch sparren met een van onze hypotheekadviseurs.