Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Wat is een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je maandelijks een vast bedrag aflost. Doordat je maandelijks je hypotheekschuld aan het aflossen bent, wordt je hypotheekschuld steeds kleiner totdat er aan het einde van de looptijd geen schuld meer is en de volledige hypotheek is afgelost.

Verloop van de maandlasten bij een lineaire hypotheek

Bij het aflossen van je lineaire hypotheek heb je te maken met bruto maandlasten en netto maandlasten. De bruto maandlasten komen neer op je aflossing en de rente die je betaalt aan de bank . De netto maandlasten zijn je bruto maandlasten minus je belastingvoordeel: je kunt namelijk de hypotheekrente die je betaalt aftrekken van je belastbare inkomen. Dat jaarlijkse belastingvoordeel wordt omgerekend naar een maandbedrag en dit bedrag wordt maandelijks door de belastingdienst op je rekening bijgeschreven. Je bruto maandlasten minus het je maandelijkse belastingvoordeel dat je krijgt teruggestort zijn je netto maandlasten.

Naar verloop van tijd nemen de bruto maandlasten af omdat je steeds minder rente betaalt over de resterende schuld die je hebt. Naar verloop van tijd ga je dus minder betalen voor je hypotheek. Omdat je ook steeds minder rente betaalt over je resterende hypotheekschuld neemt je belastingvoordeel ook af.

Startershypotheek

Als starter heb je de keuze uit een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek. Het verschil tussen deze twee is dat je bij een lineaire hypotheek in het begin van de looptijd meer betaalt en later ga je minder betalen. Met een annuïteiten hypotheek begin je met lage lasten en ga je naar verloop van tijd steeds meer betalen.

Voordelen lineaire hypotheek

 • De bruto en netto maandlasten worden steeds lager.
 • Je lost periodiek af en bouwt daardoor eigen vermogen op.
 • Je volledige hypotheeklening is afgelost aan het einde van de looptijd.

Nadelen lineaire hypotheek

 • In het begin van de looptijd heb je hoge maandlasten.
 • Door het snelle aflossen ga je minder rente betalen. Dat betekent ook minder belastingvoordeel.

Wanneer is deze hypotheek gunstig?

Deze hypotheek is gunstig als je op dit moment in de gelegenheid bent om een hoog maandbedrag te betalen, omdat je nu genoeg verdient. En omdat je verwacht dat je inkomsten (eventueel) na een aantal jaren gaan dalen. Bijvoorbeeld als je met pensioen gaat. 

Zelf je maandlasten berekenen?

Met onze rekentool kun je eenvoudig en snel je maandlasten voor je hypotheek berekenen. Nadat je jouw gegevens hebt ingevuld worden je maandlasten berekend en krijg je van ons een overzicht van de verschillende kosten. Dit zijn je maandelijkse kosten die bestaan uit:

 • Rente
 • Aflossing 
 • Eventuele premies voor verzekeringen. 

Voor het berekenen van je maandlasten voor de hypotheek heeft Hypotheek24.nl de volgende gegevens van je nodig:

 • Je (gewenste) hypotheekvorm
 • De hoogte van je (gewenste) hypotheek
 • Je inkomen
 • Je gekozen rentevaste periode