Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Wat is een overbruggingshypotheek?

Wij vertellen je hoe een overbruggingshypotheek werkt!

Plan gratis een oriëntatiegesprek

Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Hoe werkt een overbruggingshypotheek?

Je hebt een nieuwe woning gekocht en je oude woning staat (nog niet) in de verkoop of is net verkocht. Om de koop van je nieuwe woning rond te krijgen, heb je naast een hypotheek ook een overbruggingshypotheek nodig. Maar wat is een overbruggingshypotheek precies en hoe hoog is zo'n hypotheek?

Wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek is een lening die je tijdelijk afsluit als je oude woning nog niet verkocht is, maar je de overwaarde uit de verkoop van je oude woning wel nodig hebt om een nieuwe woning te kunnen kopen. Overwaarde ontstaat als je je huis verkoopt en de verkoopsom hoger is dan de hypotheek die op het huis rust. Je sluit een overbruggingshypotheek af bij de geldverstrekker waar je ook de nieuwe hypotheek afsluit en je betaalt rente over deze lening.

Hoe hoog is een overbruggingshypotheek?

De hoogte van een overbruggingshypotheek hangt af van de situatie. Er zijn twee situaties mogelijk:

  • Je oude huis is definitief verkocht. De hoogte van het overbruggingshypotheek is minimaal 95% tot 100% van de verkoopprijs min de hypotheeksom die rust op het oude huis. Of de overwaarde min de verkoopkosten van een huis.
  • Je oude huis is nog niet verkocht. Het overbruggingshypotheek is een bepaald percentage van de verwachte overwaarde. Dit percentage verschilt per geldverstrekker en loopt uiteen van 80% tot 90% van de verkoopprijs.

De hoogte van de overbruggingshypotheek verschilt per situatie. Een geldverstrekker verstrekt een lager overbruggingshypotheek als je oude woning nog niet verkocht is, omdat ze niet weten wanneer je huis verkocht wordt en wat de overwaarde zal zijn.

Voorbeeld

De waarde van je huis is €250.000,- en de hypotheek is €195.000,-. Hierdoor ontstaat een overwaarde van €55.000,-.

Oude huis is verkocht

Stel dat een geldverstrekker uitgaat van 3% aan verkoopkosten. Dan is je maximale overbruggingshypotheek.

€250.000,-*3% = €7.500,-

€55.000,- - €7.500,- = €47.500,-.

Oude huis is nog niet verkocht

Stel dat de verstrekker van je keuze een maximaal overbruggingshypotheek van 85% verstrekt. Je overbruggingshypotheek is in dat geval maximaal €30.000,-.

€250.000,- *90% - €195.000 = €30.000,-.

Wat zijn de voorwaarden?

De maximale hypotheek dat je voor een overbrugging kan krijgen, is niet het enige waar je rekening mee moet houden.

  • Je moet tijdens de looptijd van het overbruggingshypotheek de dubbele lasten van zowel je oude als je nieuwe woning kunnen dragen. Je moet hiervoor voldoende eigen middelen kunnen aantonen;
  • Een overbruggingshypotheek heeft een minimale en een maximale looptijd. Deze looptijden van de hypotheek verschillen per geldverstrekker, vaak gaat het om een periode van twaalf of vierentwintig maanden.
  • Als het oude huis verkocht is, moet dit definitief zijn. Dit betekent dat je moet kunnen aantonen dat de kopers van je huis geen gebruik meer kunnen maken van de ontbindende voorwaarden in de koopakte.
  • Als het oude huis nog niet is verkocht, stelt de geldverstrekker vaak een gevalideerd taxatierapport verplicht.

Hoeveel leningen heb je tijdens de overbruggingsperiode?

Tijdens de overbruggingsperiode heb je maar liefst drie leningen

  • Hypotheek voor je oude huis;
  • Hypotheek voor je nieuwe huis;
  • Overbruggingshypotheek

Op het moment dat je oude huis wordt verkocht, vervallen de hypotheek voor je oude woning en het overbruggingshypotheek. Deze leningen worden ingelost door de verkoopopbrengst van je nieuwe woning.

Wat zijn de mogelijkheden?

Plan gratis een oriëntatiegesprek om je mogelijkheden te bespreken voor het afsluiten van een overbruggingshypotheek en een hypotheek bij Hypotheek24.nl. Onze hypotheekadviseur neemt tijdens zo'n gesprek alles met je door en beantwoordt al je vragen.