Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 17:30)

Wat is een overbruggingshypotheek?

Wij vertellen je hoe een overbruggingshypotheek werkt!

Plan gratis een oriëntatiegesprek

Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Je hebt een nieuwe woning gekocht en je oude woning staat in de verkoop of is net verkocht. Om de koop van je nieuwe woning rond te krijgen, heb je naast een hypotheek ook een overbruggingskrediet nodig. Maar wat is een overbruggingskrediet precies en hoe hoog is zo'n krediet?

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is een lening die je tijdelijk afsluit als je oude woning nog niet verkocht is, maar je de overwaarde uit de verkoop van je oude woning wel nodig hebt om een nieuwe woning te kunnen kopen. Overwaarde ontstaat als je je huis verkoopt en de verkoopsom hoger is dan de hypotheek die op het huis rust. Je sluit een overbruggingskrediet af bij de geldverstrekker waar je ook de nieuwe hypotheek afsluit en je betaalt rente over deze lening.

Hoe hoog is een overbruggingskrediet?

De hoogte van een overbruggingskrediet hangt af van de situatie. Er zijn twee situaties mogelijk:

  • Je oude woning is definitief verkocht. De hoogte van het overbruggingskrediet is minimaal 95% tot 100% van de verkoopprijs min de hypotheeksom die rust op de oude woning. Of de overwaarde min de verkoopkosten van een woning.
  • Je oude woning is nog niet verkocht. Het overbruggingskrediet is een bepaald percentage van de verwachte overwaarde. Dit percentage verschilt per geldverstrekker en loopt uiteen van 80% tot 90% van de verkoopprijs.

De hoogte van de overbruggingskrediet verschilt per situatie. Een geldverstrekker verstrekt een lager overbruggingskrediet als je oude woning nog niet verkocht is, omdat ze niet weten wanneer je woning verkocht wordt en wat de overwaarde zal zijn.

Voorbeeld

De waarde van je woning is €250.000,- en de hypotheek is €195.000,-. Hierdoor ontstaat een overwaarde van €55.000,-.

Oude woning is verkocht

Stel dat een geldverstrekker uitgaat van 3% aan verkoopkosten. Dan is je maximale overbruggingskrediet.

€250.000,-*3% = €7.500,-

€55.000,- - €7.500,- = €47.500,-.

Oude woning is nog niet verkocht

Stel dat de verstrekker van je keuze een maximaal overbruggingskrediet van 85% verstrekt. Je overbruggingskrediet is in dat geval maximaal €30.000,-.

€250.000,- *90% - €195.000 = €30.000,-.

Wat zijn de voorwaarden?

Het maximale krediet dat je voor een overbrugging kan krijgen, is niet het enige waar je rekening mee moet houden.

  • Je moet tijdens de looptijd van het overbruggingskrediet de dubbele lasten van zowel je oude als je nieuwe woning kunnen dragen. Je moet hiervoor voldoende eigen middelen kunnen aantonen;
  • Een overbruggingskrediet heeft een minimale en een maximale looptijd. Deze looptijden van het krediet verschillen per geldverstrekker, vaak gaat het om een periode van twaalf of vierentwintig maanden.
  • Als de oude woning verkocht is, moet dit definitief zijn. Dit betekent dat je moet kunnen aantonen dat de kopers van je woning geen gebruik meer kunnen maken van de ontbindende voorwaarden in de koopakte.
  • Als de oude woning nog niet is verkocht, stelt de geldverstrekker vaak een gevalideerd taxatierapport verplicht.

Hoeveel leningen heb je tijdens de overbruggingsperiode?

Tijdens de overbruggingsperiode heb je maar liefst drie leningen

  • Hypotheek voor je oude woning;
  • Hypotheek voor je nieuwe woning;
  • Overbruggingskrediet

Op het moment dat je oude woning wordt verkocht, vervallen de hypotheek voor je oude woning en het overbruggingskrediet. Deze leningen worden ingelost door de verkoopopbrengst van je nieuwe woning.

Wat zijn de mogelijkheden?

Plan gratis een oriëntatiegesprek om je mogelijkheden te bespreken voor het afsluiten van een overbruggingskrediet en een hypotheek bij Hypotheek24.nl. Onze hypotheekadviseur neemt tijdens zo'n gesprek alles met je door en beantwoordt al je vragen.