Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Je eerste huis kopen?

De stappen die je als starter
moet doorlopen

Hypotheek berekenen
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Ben je van plan je eerste huis te gaan kopen? Dan zijn er een aantal stappen die je als starter moet doorlopen. Hypotheek24.nl zal je hieronder zoveel mogelijk informatie geven over de mogelijkheden.

Maximale hypotheek berekenen

De eerste stap in de zoektocht naar je eerste huis is te onderzoeken hoeveel hypotheek op basis van het inkomen verstrekt kan worden. Hypotheek24 heeft een berekentool ontwikkeld die je een indicatie geeft van hoe hoog je maximale hypotheek zou zijn.
Op basis hiervan kun je nu huizen gaan bekijken in de juiste prijsklasse.

Let op. Een bank kijkt niet alleen naar je inkomen om de maximale hypotheek te bepalen. Ook de waarde van het huis wordt daarin meegenomen. Weet je hoeveel je kunt lenen op basis van je inkomen dan weet je in welke prijsklasse je een woning kunt zoeken. Daarna kun je via onze website hypotheken vergelijken door je gegevens in  te voeren, waarna je ziet hoeveel hypotheek de geldverstrekkers echt willen uitlenen. Voor 2018 geldt dat je 100% van de marktwaarde (laagste van koopsom of taxatiewaarde) kunt lenen.

Bijkomende kosten

Bij het kopen van een huis komen kosten kijken. Denk daarbij aan overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en afsluitkosten voor de hypotheek. Als je ons stappenplan doorloopt krijg je een indicatie van die kosten te zien.

Hypotheekvormen starters

Als starter kun je tegenwoordig nog maar kiezen uit twee hypotheekvormen omdat starters alleen bij deze twee hypotheekvormen hypotheekrenteaftrek kunnen krijgen.

Het verschil tussen deze twee is dat je bij een lineaire hypotheek aan het begin van de looptijd meer betaalt aan maandlasten dan aan het einde van de looptijd . Met een annuïteitenhypotheek begin je met lage maandlasten en ga je naar verloop van tijd steeds meer betalen.

Voor beide hypotheekvormen geldt dat de maandlasten bestaan uit hypotheekrente en aflossing. Hierdoor zijn beide hypotheken aan het einde van de looptijd (meestal 30 jaar) volledig afgelost.

Mogelijkheden starter

Starterslening

Wanneer je niet genoeg kunt lenen voor je startershypotheek om je eerste huis te financieren, kun je bij de gemeente een starterslening aanvragen.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie die aan de bank wordt afgegeven door de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Zo loopt de bank, waar jij je hypotheek afsluit, minder risico. Door het verminderde risico voor de bank, kan deze een lager rentepercentage bieden die kan oplopen tot wel 1%.