Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Direct oversluiten?

  • Kies voor lagere maandlasten en rente.
  • Bereken je hypotheek gemakkelijk en snel.
  • Maak een afspraak met één van onze adviseurs.

Alléén bij Hypotheek24: Gratis Makita boor bij je hypotheek mét advies in de actieperiode. Lees verder

Klik om verder te scrollen

Het hypotheekadvies van nu

1

Maak je afspraak

 Plan binnen 2 minuten een gratis oriëntatiegesprek, ook in de avond zijn wij open!

2

Deel je gegevens

Via onze handige app deel je veilig jouw data vooraf aan het gesprek!

3

Gesprek met je adviseur

Kijk samen met jouw persoonlijke hypotheekadviseur of de hypotheekwens haalbaar is.

Hypotheek direct oversluiten?

Loopt de rentevaste periode van jouw hypotheek binnenkort af, of is er iets veranderd in je situatie? Heb je net een grote verbouwing achter de rug en is je huis in waarde gestegen? Er kunnen heel veel redenen zijn om je hypotheek opnieuw over te sluiten. Maar, er zijn wel een aantal spelregels waar je je aan moet houden. Ook zijn er kosten verbonden aan zo’n nieuwe hypotheek, denk aan een taxatie of notariskosten.

Wanneer kies je voor oversluiten?

Er zijn veel verschillende redenen om je hypotheek over te sluiten. De grootste reden is natuurlijk om te besparen bijvoorbeeld omdat een andere bank een lagere rente heeft of omdat je voor een andere hypotheekvorm kiest. Een reden om over te sluiten kan zijn:

  • De hypotheekrente is gedaald;
  • Jouw woning overwaarde heeft
  • Je wilt verbouwen;
  • Je wilt verduurzamen;
  • Je een andere hypotheekvorm wilt;
  • Je lagere maandlasten wilt.

Kosten oversluiten hypotheek

Voor niets gaat de zon op, een hypotheek oversluiten gaat gepaard met kosten. De kosten zijn voor iedere situatie verschillend. Wanneer jouw hypotheek bijvoorbeeld lager is dan 60% van de WOZ waarde, heb je niet altijd een volledig taxatierapport nodig. Wel heb je bijvoorbeeld altijd te maken met notariskosten. We zetten alle mogelijke kosten voor je op een rij:

Oversluitkosten meefinancieren

Meestal is het zo, dat je de kosten voor het oversluiten van je hypotheek kunt meefinancieren op je nieuwe hypotheek. Daardoor wordt je maandlast wel iets hoger maar je hoeft het niet in één keer te betalen. De oversluitkosten mag je eenmalig aftrekken van je belasting. De rente die je gaat betalen over het extra deel is daarentegen niet aftrekbaar van je inkomstenbelasting.

Gratis duurzaamheidsadvies 

Sluit je jouw hypotheek over via Hypotheek24.nl? Dan krijg jij gratis verduurzamingsadvies! Met steeds hogere prijzen voor gas en energie weet je dat het niet alleen goed voor het milieu is om je woning duurzamer te maken. Ook in je portemonnee zal je verschil merken! Maar hoe pak je dat nou aan, verduurzamen? Wij begrijpen dat het best ingewikkeld is. Daarom krijg je van Hypotheek24.nl een gratis duurzaamheidsadvies van onze partner De Energiebespaarders waarin je ontdekt:

  • Welke energiebesparende maatregelen voor jouw situatie slim zijn.
  • Of je in aanmerking komt voor eventuele subsidies voor jouw verduurzaming.
  • Welke mogelijkheden er zijn als je energiebesparende maatregelen meefinanciert.

Gratis oriëntatiegesprek met een adviseur?

Wil jij een vrijblijvend oriëntatiegesprek met één van onze hypotheekadviseurs? Je weet binnen 45 minuten waar je aan toe bent én of je kunt besparen!

Gratis oriëntatiegesprek

Veelgestelde vragen

» Wat betekent hypotheek oversluiten?
Hypotheek oversluiten betekent dat je jouw hypotheek voorzet bij een andere geldverstrekker. Waarom zou je oversluiten? Het kan zo zijn dat een andere bank een lager rentepercentage aanbiedt dan je hypotheekverstrekker momenteel rekent. Daardoor zou je voordeliger uit kunnen zijn indien je je hypotheek oversluit naar deze nieuwe hypotheekverstrekker. In sommige gevallen moet je echter wel rekening houden met een mogelijke boete doordat je je hypotheekcontract openbreekt. De hoogte van de boete moet dan wel minder zijn dan het voordeel dat je krijgt bij de nieuwe hypotheekverstrekker.
» Hoe weet ik of oversluiten voor mij een goed idee is?
Om te kijken of oversluiten een goed idee is, moet je weten hoe hoog de boete is die je moet betalen aan je huidige geldverstrekker. Deze kan je daar opvragen. De boete tel je op bij de kosten die je gaat maken om over te sluiten. Dit zijn je totale oversluitkosten. Vervolgens kijken we naar het verschil tussen je oude en je nieuwe maandlasten en naar je nieuwe rentevaste periode. De totale oversluitkosten delen we door het verschil in maandbedrag en dan weet je je terugverdientijd. Als deze terugverdientijd korter is dan je resterende rentevaste periode, dan is het een goed idee om over te sluiten! Is de terugverdientijd nou langer, maar ga je ook verbouwen of verduurzamen? Of wil je een stuk overwaarde opnemen. Dan kan oversluiten alsnog een goed idee zijn. Wij helpen je uiteraard graag bij het maken van deze berekening. Plan een afspraak in en aan het eind van de afspraak weet je of oversluiten voor jou een goed idee is! Het is handig als je vóór deze afspraak een boeterente hebt opgevraagd bij je huidige geldverstrekker. 
» Wat is de boete bij het oversluiten van een hypotheek vóór het einde van een rentevaste periode?
De hoogte van de boete verschilt per hypotheekverstrekker. In de meeste gevallen mag je 10 tot 20 procent boetevrij aflossen. De boete hangt af van de volgende factoren: De rente die je betaalt voor de hypotheek. Hoe hoger, hoe hoger de boete; De openstaande hypotheeklening. Hoe hoger, hoe hoger de boete; De restant rentevaste periode: Hoe langer, hoe hoger de boete en De boetevrije aflossing per kalenderjaar. Hoe hoger, hoe lager de boete. Wil je weten hoe hoog jouw boete is? Neem dan contact op met je hypotheekverstrekker. 
» Kan ik bij het oversluiten van mijn hypotheek mijn aflossingsvrije hypotheek behouden?
Als je kan aantonen dat je op 31-12-2012 een hypotheek had en dat je deze nu nog steeds hebt, mag je in de nieuwe hypotheek ook een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Deze is gemaximeerd op het huidige aflossingsvrije bedrag of 50% van de marktwaarde van de woning (laagste van de twee).
» Ik wil graag een consumptieve hypotheek afsluiten. kan dit?
Ja, dit kan. Hou er rekening mee dat de maximale hypotheek berekening op onze website in dat geval niet telt, omdat zij ervan uitgaan dat de rente van de hypotheek aftrekbaar is. Plan een kennismakingsgesprek met ons in om de mogelijkheden te bespreken.
» Mijn rentevaste periode loopt bijna af. Is dit een goed moment om over te sluiten?
Dit is het beste moment om je hypotheek over te sluiten! Op de datum dat je rentevaste periode eindigt, kan je namelijk boetevrij oversluiten. Kijk dus vooral op het moment dat je een aanbieding van je huidige bank krijgt of het ergens anders niet goedkoper en voor betere voorwaarden kan. Wij helpen je graag mee met deze vergelijking!
» Wat zijn de fiscale gevolgen als ik mijn hypotheek oversluit?
Bij het oversluiten van de hypotheek, moet je een adviseur goed naar de fiscaliteiten laten kijken. Heb je je hypotheek (of een leningdeel) bijvoorbeeld pas na 1 januari 2013 afgesloten? Dan moet je je hypotheek vanaf dat moment in 30 jaar aflossen. Als je gaat oversluiten moet je opleten dat je dat aflosschema aanhoudt. Je kan dus niet opnieuw een hypotheek afsluiten voor 30 jaar. Heb jij een hypotheek van voor 1 januari 2013? Dan kan je in principe wel weer een hypotheek voor 30 jaar afsluiten. Let wel op dat je 30 jaar renteaftrek hebt vanaf het moment van afsluiten, dus dat deze na 30 jaar stopt, wat midden in de looptijd van je nieuwe hypotheek kan zijn. Je netto maandlasten worden op dat moment gelijk aan je bruto maandlasten.

Klaar voor de volgende stap?

Hypotheek berekenen
Gratis oriëntatiegesprek

Mis niks met onze nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang het laatste hypotheeknieuws, handige bespaartips en actuele rentestanden.

Wanneer kan je?

Vandaag Later