Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Open ma t/m do 9:00 - 21:00, vr tot 17:00 of mail ons op info@hypotheek24.nl

Hypotheek oversluiten

Wanneer is oversluiten van je huidige hypotheek verstandig?

Sluit mijn hypotheek over

Meer dan 5000 tevreden
klanten!

Wil jij je hypotheek oversluiten?

De voornaamste reden om je hypotheek over te sluiten is dat je bij een andere bank voordeliger uit bent. Het kan namelijk zijn dat een andere bank een lager rentepercentage aanbiedt. Bij de nieuwe geldverstrekker kun je dan je oude hypotheek voortzetten tegen een lager rentepercentage. Hierdoor gaan je maandlasten naar beneden. Oversluiten kan ook betekenen dat je kiest voor een andere hypotheekvorm. 

Let op, je kunt via Hypotheek24.nl alleen een aflossingsvrije-, annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluiten. 

Wanneer is het verstandig?

Er zijn verschillende momenten waarop je je hypotheek kan oversluiten. Bijvoorbeeld als:

  • De hypotheekrente is gedaald;
  • Jouw woning overwaarde heeft;
  • Je wilt verbouwen;
  • Je een andere hypotheekvorm wilt;
  • Je lagere maandlasten wilt.

Oversluiten levert je in veel gevallen een kostenbesparing op. Maar voor het zover is, moet je eerst kosten maken.

Kosten oversluiten hypotheek

Je kan je hypotheek niet zomaar oversluiten omdat je huidige geldverstrekker inkomsten mist als jij je hypotheek oversluit. Ze hebben namelijk gerekend op de rente die jij zou gaan betalen. Om deze gemiste inkomsten te compenseren brengen ze een boete in rekening. Dit wordt boeterente genoemd.

Hoe hoog de boeterente is, hangt af van de hypotheekrente die je op dit moment betaalt, de rente die wordt aangeboden voor nieuwe hypotheken, de resterende looptijd van je huidige rentevaste periode en eventuele overige boeteclausules die op jouw hypotheek van toepassing zijn. Met onze handige tool kan je direct je boete berekenen en zien of jij kan besparen door je hypotheek over te sluiten.

Boeterente

Vraag voordat je gaat oversluiten bij je huidige geldverstrekker vrijblijvend een boeteberekening op voor de algehele aflossing van jouw hypotheek.
Weet je de hoogte van de boete? Dan kun je deze vergelijken met de voordelen van het overstappen.

Let wel op dat de boeterente niet je enige kostenpost zal zijn. In een aantal gevallen moet er een taxatierapport van je woning worden gemaakt en zul je opnieuw een hypotheekakte moeten opmaken bij de notaris. Daarbij brengt het afsluiten van de hypotheek ook kosten met zich mee. 

Oversluiten met een bankspaar-, spaarhypotheek of aflossingsvrije hypotheek

Volgens het belastingrecht wordt er gekeken naar de eigenwoningschuld op 31-12-2012. Dat bedrag kan aflossingsvrij meegenomen worden naar een nieuwe hypotheek, voor zover dit niet hoger is dan 50% van de marktwaarde van de woning. 

Oversluiten met een hogere hypotheek

Is het nieuwe hypotheekbedrag hoger dan je eigenwoningschuld op 31-12-2012 en de marktwaarde van je woning? Dan moet een deel van de hypotheek annuitair of lineair afgesloten worden. Wil je dit niet, dan verlies je de hypotheekrente aftrekbaarheid van het bedrag wat je extra bijleent.

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is

Denk je erover om over te sluiten, maar wil je eerst berekenen of dat voor jou wel gunstig is in verband met de boeterente? Hypotheek24.nl heeft een handige tool ontwikkeld waarmee je in vijf stappen kunt berekenen of oversluiten voor jou voordelig is en hoeveel je kan besparen. Vervolgens tonen we de goedkoopste hypotheken voor jouw situatie.

Hypotheek oversluiten

Ben je van plan om je hypotheek te gaan oversluiten, maar wil je hierbij graag wat hulp? Bij Hypotheek24.nl krijg je een eigen hypotheekadviseur die je helpt bij jouw hypotheekaanvraag. Wil je liever zelf alles regelen? Ook dat kan bij Hypotheek24.nl