Hypotheek24.nl
Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Open van ma t/m vr, 09:00 tot 21:00 of mail ons op info@hypotheek24.nl

Wil jij je hypotheek oversluiten?

De voornaamste reden om je hypotheek over te sluiten is dat je bij een andere bank voordeliger uit bent. Het kan namelijk zijn dat een andere bank een lager rentepercentage aanbiedt. Bij de nieuwe geldverstrekker kun je dan je oude hypotheek voortzetten tegen een lager rentepercentage. Hierdoor gaan je maandlasten naar beneden. Oversluiten kan ook betekenen dat je kiest voor een andere hypotheekvorm. 

Wanneer is het verstandig?

  • De hypotheekrente is gedaald;
  • Jouw woning heeft overwaarde;
  • Je wilt je woning verbouwen;
  • Je wilt lagere maandlasten.

Kosten oversluiten hypotheek

Je kan niet zomaar je hypotheek oversluiten. Daar zitten kosten aan verbonden in de vorm van een boete. Dit wordt boeterente genoemd. Dit bedrag moet je betalen aan de geldverstrekker waar je op dit moment je hypotheek hebt lopen. Hoe hoog de boeterente is, hangt af van de hypotheekrente die je op dit moment betaalt, de rente die wordt aangeboden voor nieuwe hypotheken, de resterende looptijd van je huidige rentevaste periode en eventuele overige boeteclausules die op jouw hypotheek van toepassing zijn. Met onze handige tool kan je direct je boete berekenen en zien of jij kan besparen door je hypotheek over te sluiten.

Boeterente

Vraag voordat je gaat oversluiten bij je huidige geldverstrekker vrijblijvend een boeteberekening aan voor de algehele aflossing van jouw hypotheek.
Weet je de hoogte van de boete? Dan kun je deze vergelijken met de voordelen van het overstappen. Let wel op dat de boeterente niet je enige kostenpost zal zijn. In veel gevallen moet er weer een taxatierapport van je woning worden gemaakt en zul je opnieuw een hypotheekakte moeten opmaken bij de notaris. Daarbij brengt het hypotheekadvies ook kosten met zich mee. 

Oversluiten met een bankspaar-, spaarhypotheek of aflossingsvrije hypotheek

Volgens het belastingrecht wordt er gekeken naar de eigenwoningschuld op 31-12-2012. Dat bedrag kan aflossingsvrij meegenomen worden naar een nieuwe hypotheek, voor zover dit niet hoger is dan 50% van de marktwaarde van de woning. Een bankspaar- of spaarhypotheek kan dus ook aflossingsvrij worden voortgezet en je kan een deel van een leningdeel aflossingsvrij voortzetten en een restant annuitair of lineair.
Wanneer je je lening niet in tact laat, kun je alleen kiezen voor een annu├»teitenlening of een lineaire lening. Dan verlies je de fiscale rentevoordelen conform de nieuwe regelgeving die per 01-01-2013 is ingegaan.

Oversluiten met een hogere hypotheek

Als je besluit om een hogere hypotheek te nemen dan je nu hebt, ben je verplicht om deze annuitair of lineair af te sluiten. Wil je dit niet, dan verlies je de hypotheekrente aftrekbaarheid van het bedrag wat je extra bijleent.

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is

Denk je erover om over te sluiten, maar wil je eerst berekenen of dat voor jou wel gunstig is in verband met de boeterente? Hypotheek24.nl heeft een handige tool ontwikkeld waarmee je in 5 stappen kunt berekenen of het voor jou voordelig is en hoeveel je kan besparen. Vervolgens tonen we de goedkoopste hypotheken voor jouw situatie.