Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Open ma t/m do 9:00 - 21:00, vr tot 17:00 of mail ons op info@hypotheek24.nl

Hypotheek oversluiten


Wanneer is oversluiten van je huidige hypotheek verstandig?

Sluit mijn hypotheek over
Meer dan 9000 tevreden
klanten!

Wil jij je hypotheek oversluiten?

Als je een hypotheek oversluit dan sluit je eigenlijk een nieuwe hypotheek af. Oversluiten kan je een hoop geld besparen, omdat er bijvoorbeeld een voordelige rente is op de nieuwe hypotheek. Maar het kost je ook geld. Je moet namelijk opnieuw kosten maken voor bijvoorbeeld de taxatiekosten of de notariskosten. 

Wanneer kan ik oversluiten?

Er zijn verschillende redenen te bedenken om een hypotheek over te sluiten.

  • De hypotheekrente is gedaald;
  • Jouw woning overwaarde heeft
  • Je wilt verbouwen;
  • Je een andere hypotheekvorm wilt;
  • Je lagere maandlasten wilt.

De voornaamste reden om je hypotheek over te sluiten is dat je bij een andere bank voordeliger uit bent. Het kan namelijk zijn dat een andere bank een lager rentepercentage aanbiedt. Bij de nieuwe geldverstrekker kun je dan je oude hypotheek voortzetten tegen een lager rentepercentage. Hierdoor gaan je maandlasten naar beneden. Oversluiten kan ook betekenen dat je kiest voor een andere hypotheekvorm. 

Let op, je kunt via Hypotheek24.nl alleen een aflossingsvrije-, annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluiten. 

Oversluiten na rentevaste periode

Loopt jouw rentevaste periode af of heb je een variabele rente? Dan kun je gaan kijken of het verstandig is om over te sluiten. Als de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van je huis dan staat je huis 'onder water'. een hypotheekaanbieder gaat dan niet akkoord als je wilt oversluiten.

Als de waarde van je huis hoger is dan de hypotheekschuld dan kun je je huis verkopen met winst. Je kunt nu een hypotheek bij iedere andere aanbieder afsluiten. Houd dan wel rekening bijleenregeling. Je moet namelijk de winst die je maakt bij het verkopen van je huis opnieuw investeren in een andere woning, anders heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek op dit gedeelte. 

Oversluiten tijdens rentevaste periode

Je kan je hypotheek niet boetevrij oversluiten als de rentevaste periode nog niet is afgelopen, omdat je huidige geldverstrekker inkomsten mist als jij je hypotheek oversluit. Ze hebben namelijk gerekend op de rente die jij zou gaan betalen. Om deze gemiste inkomsten te compenseren brengen ze een boete in rekening. Dit wordt boeterente genoemd.

Hoe hoog de boeterente is, hangt af van de hypotheekrente die je op dit moment betaalt, de rente die wordt aangeboden voor nieuwe hypotheken, de resterende looptijd van je huidige rentevaste periode en eventuele overige boeteclausules die op jouw hypotheek van toepassing zijn. Met onze handige tool kan je direct je boete berekenen en zien of jij kan besparen door je hypotheek over te sluiten.

Vraag voordat je gaat oversluiten bij je huidige geldverstrekker vrijblijvend een boeteberekening op voor de algehele aflossing van jouw hypotheek.

Weet je de hoogte van de boete? Dan kun je deze vergelijken met de voordelen van het overstappen.

Let wel op dat de boeterente niet je enige kostenpost zal zijn. In een aantal gevallen moet er een taxatierapport van je woning worden gemaakt en zul je opnieuw een hypotheekakte moeten opmaken bij de notaris. Daarbij brengt het afsluiten van de hypotheek ook kosten met zich mee. 

Oversluiten met een bankspaar-, spaarhypotheek of aflossingsvrije hypotheek

Volgens het belastingrecht wordt er gekeken naar de eigenwoningschuld op 31-12-2012. Dat bedrag kan aflossingsvrij meegenomen worden naar een nieuwe hypotheek, voor zover dit niet hoger is dan 50% van de marktwaarde van de woning. 

Hulp nodig? 

Ben je van plan om je hypotheek te gaan oversluiten, maar wil je hierbij graag wat hulp? Bij Hypotheek24.nl krijg je een eigen hypotheekadviseur die je helpt bij jouw hypotheekaanvraag. Wil je liever zelf alles regelen? Ook dat kan bij Hypotheek24.nl