Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Wat kost het oversluiten van je hypotheek?

Hoeveel bespaar jij met oversluiten?

Hypotheekrente vergelijken
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Het oversluiten van een hypotheek brengt als vanzelfsprekend kosten met zich mee. Op deze pagina bespreken wij om welke kosten dit precies gaat. Dit maakt het eenvoudig om de kosten tegen de baten af te strepen. Zo is het nog eenvoudiger om te bepalen of oversluiten iets oplevert en weet je exact hoe het kostendeel is opgebouwd. Hier laten we zien welke kosten er naast boeterente nog meer zijn bij het oversluiten van een hypotheek.

Wij bespreken de volgende thema’s:

Hoe hoog is de boeterente bij oversluiten?

Boeterente is de grootste kostenpost voor het oversluiten van een hypotheek. In werkelijkheid zijn dit geen kosten, het is een boeterente die je betaalt voor de rente die een geldverstrekker misloopt. Gelukkig heeft de AFM hier wel een aantal uitgangspunten voor vastgesteld. Hierdoor betaal je uitsluitend voor de schade die de bank door het oversluiten leidt. Alle banken hanteren hiervoor de zelfde boeteberekening. Meer informatie.

Wat kost een hypotheekadviseur bij oversluiten?

Sinds januari 2013 geldt er een provisieverbod. Dit betekent dat een hypotheekadviseur uitsluitend aan de bemiddeling verdient en geen provisie meer krijgt. Het oversluiten van een hypotheek is al snel zo’n twintig tot dertig uur werk. Hiervoor betaal je tussen de €1.500 en €3.000. Spreek je een uurtarief af met de hypotheekadviseur? Maak hier dan afspraken over. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Je zou ook een hypotheekadviseur kunnen gebruiken van de ING, ABN AMRO, Rabobank, SNS, Florius of een andere bank. Daar zijn echter ook kosten mee gemoeid. Waardoor het altijd beter is om voor een onafhankelijke hypotheekadviseur te gaan. Plan direct een kennismakingsgesprek in met een hypotheekadviseur bij Hypotheek24.

Welke notariskosten zijn er bij oversluiten?

De notaris rekent kosten voor het opstellen van een nieuwe hypotheekakte, het royeren van een oude hypotheekakte en de registratie in het Kadaster. Notarissen mogen hier zelf een een tarief voor bepalen. Op dit moment kost oversluiten bij de notaris tussen de €524 en €1.327. Afhankelijk van de notaris die je precies kiest. Vraag hier actuele offertes voor op via deGoedkoopsteNotaris.

Zijn er taxatiekosten bij oversluiten?

Bij het oversluiten van een hypotheek is het noodzakelijk om een taxatie te doen. Banken en hypotheekverstrekkers vragen namelijk een taxatierapport op bij het oversluiten. Dit heb je voor de nieuwe hypotheek nodig. Is jouw hypotheek minder dan 60% van de taxatiewaarde? Dan is hier niet altijd een taxatierapport voor nodig. Voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is er wél altijd een taxatierapport benodigd. Een taxatie voor oversluiten heeft geen vaste prijs. Voor de taxatie is een bedrag van tussen de €500 en €1.000 gebruikelijk. Dit is afhankelijk van de tijd die een taxateur kwijt is aan het rapport dat hij of zij maakt. Vroeger werd er soms een percentage van de woningwaarde genomen. Tegenwoordig rekenen vrijwel alle taxateurs met een vast tarief. Hypotheekverstrekkers eisen meestal dat een taxatierapport gevalideerd en gecontroleerd is door een validatie-instituut. Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NVRT) ziet er vervolgens weer op toe dat aan het juiste kwaliteitsmanagementsysteem is voldaan. De taxatiekosten voor het oversluiten van een hypotheek zijn gelijk aan wat je zou betalen voor andere soorten taxaties.

Is het mogelijk om kosten rondom oversluiten mee te financieren?

Kosten rondom het oversluiten van een hypotheek kun je meefinancieren. Dit geldt ook voor de boeterente. Hierdoor staan deze kosten niet in de weg om over te sluiten. Meer weten? Plan direct een kennismakingsgesprek in bij Hypotheek24.

Wat kost de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bij oversluiten?

NHG brengt kosten met zich mee. In 2022 zijn deze kosten eenmalig 0.6% van het hypotheekbedrag. Dit gaat om een maximaal bedrag van €2.130. Financier je ook energiebesparende aanpassingen? Dan brengt dit een kostenpost van maximaal €2.257,80 met zich mee. Een huis kopen met NHG? Dan betekent dit dus dat je geld in moet kunnen leggen. In 2022 is het namelijk toegestaan om tot 100% van de woningwaarde te lenen. Onder voorwaarden is het mogelijk om aanspraak te maken op kwijtschelding van de NHG. Dit zorgt echter wel voor een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Meer weten? Ga naar hypotheek oversluiten naar NHG voor aanvullende informatie.

Welke kosten rondom oversluiten zijn aftrekbaar?

Bij het oversluiten van een hypotheek zijn er een kostenoverzichten nodig om vragen over ‘Woningen en andere onroerende zaken’ en ‘Hypotheken en andere schulden’ te beantwoorden tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Dit laat in een overzicht zien welke kosten aftrekbaar zijn bij het oversluiten van de hypotheek en zie je ook bij de Belastingdienst terug.

Hypotheek oversluiten kosten Aftrekbaar in 2022
Taxatiekosten Ja
Notariskosten Ja
Hypotheekadviseur Ja
Nationale Hypotheek Garantie Ja
Royementsakte Ja
Boeterente Ja, tenzij je boeterente betaalt via middeling. Dan valt de schuld en boeterente in box 1.

Kosten voor het oversluiten van de hypotheek meegefinancierd in de schuld? Dan valt dit gedeelte van de schuld in box 3 en is de rente over dit gedeelte van de schuld niet aftrekbaar.