Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 17:00)

Wat kost het oversluiten van je hypotheek?

Hoeveel bespaar jij met oversluiten?

Hypotheekrente vergelijken
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Het oversluiten van een hypotheek brengt kosten met zich mee. Op deze pagina bespreken wij om welke kosten dit precies gaat. Dit maakt het eenvoudig om de kosten tegen de baten af te strepen. Zo is het nog eenvoudiger om te bepalen of oversluiten iets oplevert en weet je exact hoe het kostendeel is opgebouwd. Hier laten we zien welke kosten er naast boeterente nog meer zijn bij het oversluiten van een hypotheek.

Wij bespreken de volgende thema’s:

Hoe hoog is de boeterente bij oversluiten?

Wanneer je je hypotheek voor het einde van de rentevaste periode wilt oversluiten, betaal je in veel gevallen een boeterente. De boeterente is de grootste kostenpost voor het oversluiten van een hypotheek en is een boete die je betaalt voor de rente die een geldverstrekker misloopt. Gelukkig heeft de AFM hier wel een aantal uitgangspunten voor vastgesteld. Hierdoor betaal je uitsluitend voor de schade die de bank door het oversluiten leidt. Alle banken hanteren hiervoor de zelfde boeteberekening. Meer informatie.

Wat kost een hypotheekadviseur bij oversluiten?

Wanneer je je hypotheek via Hypotheek24.nl wilt oversluiten zijn de bemiddelingskosten €1500. Ook eventuele advieskosten zijn €1500. Hier vind je een overzicht van al onze kosten. Bij deze prijzen is het regelen van een overlijdensrisicoverzekering, een woonlastenverzekering en/of een overbruggingskrediet inbegrepen. Let op: de kosten voor ondernemers kunnen hoger liggen. 

Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met een van onze hypotheekadviseurs bij Hypotheek24.

Welke notariskosten zijn er bij oversluiten?

De notaris rekent kosten voor het opstellen van een nieuwe hypotheekakte, het royeren van een oude hypotheekakte en de registratie in het Kadaster. Notarissen mogen hier zelf een een tarief voor bepalen. De notaristarieven kunnen onderling dus ook flink verschillen. Daarom is het verstandig om notarissen met elkaar te vergelijken en offertes op te vragen via deGoedkoopsteNotaris.

Zijn er taxatiekosten bij oversluiten?

Bij het oversluiten van een hypotheek is in veel gevallen een taxatierapport benodigd. Banken en hypotheekverstrekkers kunnen een taxatierapport opvragen bij het oversluiten. Is jouw hypotheek minder dan 60% van de taxatiewaarde? Dan is hier niet altijd een taxatierapport voor nodig. Voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is er wél altijd een taxatierapport benodigd. Hypotheekverstrekkers eisen meestal dat een taxatierapport NWWI gevalideerd. Je kunt via Hypotheek24 een taxatierapport aanvragen. De kosten hiervoor zijn €650.

Is het mogelijk om kosten rondom oversluiten mee te financieren?

Kosten rondom het oversluiten van een hypotheek kun je meefinancieren. Dit geldt ook voor de boeterente. Hierdoor staan deze kosten niet in de weg om over te sluiten. Meer weten? Plan direct een kennismakingsgesprek in bij Hypotheek24.

Wat kost de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bij oversluiten?

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) brengt kosten met zich mee. In 2024 zijn deze kosten eenmalig 0.6% van het hypotheekbedrag. In 2024 is de kostengrens voor een NHG-hypotheek verhoogd naar 435.000 euro. Bij een hypotheek waarbij aanvullende energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd is de NHG-grens 6% hoger, namelijk 461.100 euro.

Een huis kopen met NHG? Dan betekent dit dus dat je zelf ook eigen geld in moet kunnen leggen. Je kunt namelijk maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Onder voorwaarden is het mogelijk om aanspraak te maken op kwijtschelding van de NHG. Dit zorgt echter wel voor een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Meer weten? Ga naar hypotheek oversluiten naar NHG voor aanvullende informatie.

Welke kosten rondom oversluiten zijn aftrekbaar?

Bij het oversluiten van een hypotheek zijn er een kostenoverzichten nodig om vragen over ‘Woningen en andere onroerende zaken’ en ‘Hypotheken en andere schulden’ te beantwoorden tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Dit laat in een overzicht zien welke kosten aftrekbaar zijn bij het oversluiten van de hypotheek en zie je ook bij de Belastingdienst terug.

Hypotheek oversluiten kosten Aftrekbaar in 2024
Taxatiekosten Ja
Notariskosten Ja
Hypotheekadviseur Ja
Nationale Hypotheek Garantie Ja
Royementsakte Ja
Boeterente Ja, tenzij je boeterente betaalt via middeling. Dan valt de schuld en boeterente in box 1.

Kosten voor het oversluiten van de hypotheek meegefinancierd in de schuld? Dan valt dit gedeelte van de schuld in box 3 en is de rente over dit gedeelte van de schuld niet aftrekbaar.