Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Bijleenregeling

Wat houdt de bijleenregeling in?

Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Bijleenregeling

Je hebt je oude woning verkocht en daar heb je overwaarde aan overgehouden. Heel mooi is dat natuurlijk, maar je bent niet van plan om deze overwaarde te gebruiken voor het financieren van de nieuwe woning. Je wilt toch een hypotheek afsluiten op de nieuwe woning. Dan krijg je te maken met de bijleenregeling.

Wat is de bijleenregeling?

Wanneer je jouw eigen woning verkoopt en een andere woning koopt, dan kan dit gevolgen hebben voor je hypotheekrenteaftrek. Dit is wanneer er sprake is van een overwaarde op de oude woning. De overwaarde wordt ook wel eens de eigenwoningreserve genoemd. 

Deze overwaarde moet je gebruiken bij het financieren van de nieuwe woning. Doe je dit niet, dan kan je ook besluiten om een bedrag te lenen voor je nieuwe woning, in plaats van de overwaarde te gebruiken. De rente op het bijgeleende bedrag is dan niet aftrekbaar. Dit heet de bijleenregeling.

Dus wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit kun je uitsluitend de hypotheekrente aftrekken over de koopsom van de nieuwe woning min de overwaarde van de verkochte woning.

Voorbeeld

Je hebt een koopwoning en je gaat een nieuwe kopen. Je verkoopt de oude woning voor 200.000 euro. De hypotheek bedraagt echter 150.000 euro. Na aflossing van de hypotheek is er dus sprake van een relatieve overwaarde van 50.000 euro. 

Het nieuwe huis bedraagt een koopsom van 250.000 euro. Voor dit zelfde bedrag wordt er een hypotheek afgesloten. Maar omdat er sprake is van een eigenwoningreserve van 50.000 euro kan je dus alleen hypotheekrente aftrekken van de 200.000 euro.

Wanneer is de bijleenregeling van toepassing?

De bijleenregeling wordt ook toegepast wanneer jouw woning niet meer als jouw woning wordt gezien. Bijvoorbeeld wanneer jouw huis permanent verhuurd wordt. 

Wanneer je gaat verbouwen en je betaalt dit niet uit eigenwoningreserve maar je opent een bouwdepot dan is ook daar de rente niet aftrekbaar. 

De bijleenregeling vervalt na 3 jaar. Na de 3 jaar mag je de volledige hypotheekrente weer aftrekken. De eigenwoningreserve blijft dan gewoon zonder consequenties van jou.

Op Hypotheek24.nl kan je zelf gemakkelijk jouw hypotheek berekenen. Je kunt bij ons je hypotheek regelen met het hypotheekadvies van nu! Maak eerst een vrijblijvende belafspraak met één van onze hypotheekadviseurs. In deze afspraak krijg je inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je aan het eind of je de woning kunt betalen.