Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 21:00)

Overwaarde

Wat betekent het?
Hoe kan je overwaarde berekenen?

Online hypotheek afsluiten
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Wat is overwaarde?

Overwaarde ontstaat op het moment dat je je oude woning verkoopt tegen een hogere prijs dan de eigenwoningschuld. De eigenwoningschuld is de hoogte van het hypotheekbedrag dat nog open staat. Daarnaast moet je van de opbrengst van de verkoop van je oude woning ook de verkoopkosten kunnen betalen. De overwaarde uit je woning wordt ook wel eigenwoningreserve genoemd.

Overwaarde = Prijs verkoop oude woning – verkoopkosten - eigenwoningschuld

Voorbeeld

Je hebt je huidige woning gekocht voor 220.000 euro en je hebt er ook een hypotheek voor afgesloten van 220.000 euro. Zoveel jaar later verkoop je je woning weer voor 250.000 euro. Dat is 30.000 euro meer dan de waarde van de eigenwoningschuld. De verkoopkosten van je woning zijn 1.5% oftewel 3.750 euro. De overwaarde van je woning is 26.250 euro. Dit bedrag kan je gebruiken bij de financiering van je nieuwe woning.

Wat is de bijleenregeling?

Als je na de verkoop van je woning, binnen drie jaar een andere woning koopt. Dan moet je de overwaarde gebruiken bij de koop van je nieuwe woning. Dit wordt de bijleenregeling genoemd. Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie over de bijleenregeling. Als je de overwaarde niet gebruikt, dan kan je over dat bedrag geen hypotheekrenteaftrek krijgen in de nieuwe hypotheek.

Hoe toon je de overwaarde aan?

Je nieuwe geldverstrekker wil graag weten hoe hoog de overwaarde van je oude woning is. Ze willen hier graag een bewijs van zien, zodat ze de hypotheek van je keuze kunnen verstrekken. Je kan overwaarde aantonen door de nota van afrekening te uploaden in je persoonlijke dossier. De nota van afrekening heb je van de notaris gekregen bij de verkoop van je oude woning.

Hoe kan je de overwaarde gebruiken als je woning nog niet verkocht is?

Het is mogelijk dat je oude woning nog niet verkocht is op het moment dat je je nieuwe hypotheek afsluit. Je kan de overwaarde dan niet aantonen. Je kan de overwaarde achteraf wel gebruiken om een deel van je nieuwe hypotheek mee af te lossen.

Wat is een restschuld?

Het is mogelijk dat je geen overwaarde hebt, maar je verkoopt je woning voor een lager bedrag dan de hypotheek die er op rust. In dat geval staat je huis onder water en is er sprake van een restschuld. Een restschuld kan niet meegefinancierd worden in de nieuwe hypotheek en moet afgelost worden uit eigen middelen.