Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 17:00)

Wat is hypotheekrente?

Hypotheekrente is de rente die je betaalt over je hypotheek. Voor het verkrijgen van een hypotheek dien je een vergoeding te betalen aan de bank. Dit noemen we hypotheekrente. Hoeveel dit is, wordt aangeduid met een rentepercentage. Maandelijks moet je de bank rente betalen over de hoeveelheid schuld die je (nog) hebt. Indien je maandelijks aflost wordt je restschuld steeds kleiner. Hoe kleiner je restschuld, hoe minder rente je betaalt.

De hypotheekrente maakt deel uit van je maandelijkse lasten. De hypotheekrente kan verschillen per bank en daarom worden de verschillende rentetarieven vaak vergeleken. Het kan dat je bij de ene geldverstrekker minder rente betaalt dan bij de andere. Let wel dat de goedkoopste hypotheekrente niet de meest geschikte hypotheek hoeft te zijn. Dit hangt af van de waarde die je hecht aan bepaalde voorwaarden die een hypotheek kan hebben. 
Kijk hier voor de laagste hypotheekrente.

Hypotheekrente aftrekbaar? 

Uiteraard moet je aan de bank een vergoeding betalen over het bedrag dat je leent. Het gunstige van deze rente die je maandelijks afdraagt, is dat je deze aftrekbaar is voor je inkomstenbelasting.  Doordat je de rente mag aftrekken van je belastbare inkomen, betaal je minder inkomstenbelasting. Je bruto maandlasten zijn wat je maandelijks aan de bank betaalt. Je belastingvoordeel, wat je opdoet door de hypotheekrente aftrek, wordt omgerekend naar een maandbedrag. Dit maandbedrag krijg je maandelijks teruggestort op je rekening door de belastingdienst. Wanneer je deze teruggave in vermindering brengt op je bruto maandlasten, houd je je netto maandlasten over.