Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Hypotheek24 helpt!

Bekijk hier de meest gestelde vragen met uitgebreide hypotheekinformatie. 

Hypotheek berekenen

Gratis oriëntatiegesprek

Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Over hypotheken

Meestgestelde vragen

» Hoe wordt mijn maximale hypotheek bepaald?

Op basis van jouw inkomen, arbeidscontract en financiële verplichtingen kun je jouw maximale hypotheek berekenen. De bank bepaalt uiteindelijk of je deze lening ook daadwerkelijk krijgt. De lening wordt alleen gegeven voor de aanschaf van onroerend goed, zoals een huis of appartement. De waarde van je droomhuis is dan ook bepalend voor de berekening van jouw maximale hypotheek. Normaal gesproken is de maximale hypotheek die je kunt krijgen voor de aankoop van een woning, 100% van de waarde van het huis.

Voorbeeld: Op basis van jouw situatie kun je een hypotheek krijgen van € 225.000 en je koopt een woning van € 200.000, dan is de maximale hypotheek 100% van € 200.000 bedraagt dus € 200.000 en niet € 225.000. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Wil je precies weten hoeveel in jouw situatie de maximale hypotheek bedraagt, bereken dit op onze site of neem contact met ons op.

NB: Het laatste woord is altijd aan de bank, die bepaalt wat jij maximaal aan hypotheek kan krijgen.

» Hoe lang is de hypotheekofferte geldig bij Hypotheek24.nl?
Het verschilt per geldverstrekker hoe lang een hypotheekofferte geldig is. Daarnaast bieden sommige geldverstrekkers de mogelijkheid om de hypotheekofferte te verlengen en een deel van de geldverstrekkers rekent hier kosten voor.
Lees hier meer over de geldigheid van de offertes van de verschillende geldverstrekkers.
» Bij welke banken kan ik via Hypotheek24.nl mijn hypotheek afsluiten?
Wij werken samen met 30 verschillende geldverstrekkers. Een overzicht welke dat zijn, vind je hier.

Nog meer vragen

» Hoe wordt mijn maximale hypotheek bepaald?
Op basis van jouw inkomen, arbeidscontract en financiële verplichtingen kun je een maximale hypotheek berekenen. Dit bank bepaalt uiteindelijk of je deze lening ook daadwerkelijk krijgt. De lening wordt alleen gegeven voor de aanschaf van onroerend goed, zoals een huis of appartement. De waarde van je droomhuis is dan ook bepalend voor de berekening van jouw maximale hypotheek. Normaal gesproken is de maximale hypotheek die je kunt krijgen voor de aankoop van een woning, 100% van de waarde van het huis.

Voorbeeld: Op basis van jouw situatie kun je een hypotheek krijgen van € 225.000 en je koopt een woning van € 200.000, dan is de maximale hypotheek 100% van € 200.000 bedraagt dus € 200.000 en niet € 225.000. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Wil je precies weten hoeveel in jouw situatie de maximale hypotheek bedraagt, bereken dit op onze site of neem contact met ons op.

NB: Het laatste woord is altijd aan de bank, die bepaalt wat jij maximaal aan hypotheek kan krijgen.

Start met het berekenen van jouw maximale hypotheek
» Is het zeker dat ik dit bedrag kan lenen?
Onze berekeningen worden uitgevoerd conform de regelgeving hypothecair krediet. De uiteindelijke beslissing of de hypotheek wordt verstrekt ligt bij de geldverstrekker. Deze bepaalt wat jij maximaal mag lenen.
» Welke schulden tellen mee bij het bepalen van mijn maximale hypotheek?
Naast je inkomen en arbeidscontract wordt er ook gekeken naar je andere financiële verplichtingen bij het verkrijgen van een hypotheek. Dit noemen we secundaire verplichtingen en zijn extra financiële maandlasten. Deze extra maandlasten zijn bijvoorbeeld een persoonlijke lening, een doorlopend krediet, studieschuld, alimentatieverplichtingen, rood staan, een aflopend krediet, een winkelkrediet en/of een onderhandse lening.

Jouw Maximale hypotheek berekenen?
» Wat zijn de voor- en nadelen van een korte rentevaste periode?
Het voordeel van een korte rentevaste periode (0 tot 5 jaar) is dat de rente lager is dan bij een lange rentevaste periode. Je maandlasten zijn dus lager bij een korte rentevaste periode dan bij een langere rentevaste periode. Als de hypotheekrente echter stijgt en je rentevaste periode loopt af, dan zul je genoegen moeten nemen met een hogere rente en dus hogere maandlasten.
» Wat zijn de voor- en nadelen van een lange rentevaste periode?
Een voordeel van een langere rentevaste periode (15 tot 30 jaar) is dat dit zekerheid biedt tijdens deze periode. Een belangrijk nadeel is dat de rente bij een lange rentevaste periode hoger is dan bij een korte rentevaste periode. Je maandlasten zijn dus hoger bij een langere rentevaste periode.
» Vanaf welke leeftijd kun je een hypotheek afsluiten?
De minimale leeftijd voor het afsluiten van een hypotheek is 18 jaar.
» Is het verstandig mijn eigen geld te gebruiken voor de aankoop van een huis?
Het kan verstandig zijn om eigen geld te gebruiken bij de aankoop van een huis. Wanneer je een krediet hebt openstaan, kan het zijn dat je niet het hypotheekbedrag kunt lenen dat je nodig hebt. Op dat moment is het verstandig om je openstaande krediet af te lossen met eigen geld. Je kan je eigen geld natuurlijk ook gebruiken om de hoogte van je hypotheek te verlagen. Heb je vragen over jouw specifieke situatie, neem dan contact met ons op.
» Wat is een risicoprofiel?
Met ons risicoprofiel willen wij jou bewust maken van mogelijke financiële risico’s die je loopt bij het afsluiten van een hypotheek. Deze vragen zijn dus niet bedoeld om je een bepaalde richting in te sturen om een product wel of niet af te sluiten
» Waarom wordt er een risicoprofiel opgesteld?
Het risicoprofiel is van belang bij de keuze van een hypotheekvorm, de duur van de rentevaste periode, maar ook bij de keuze voor bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering of een woonlastenverzekering. Consumenten die financieel veel risico's nemen, nemen liever het risico en sparen zo premie uit. En consumenten die risico's zoveel mogelijk willen vermijden, kiezen er vaak voor zich juist extra te verzekeren en in te dekken.
» Wat zijn de voordelen van je hypotheek online afsluiten?

Het grootste voordeel van zelf je hypotheek online afsluiten is de kostenbesparing van duizenden euro’s. Andere voordelen van Hypotheek24.nl zijn:

  • Vanuit huis je hypotheek regelen
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • Wij zijn betrouwbaar
  • Wij laten je de daadwerkelijke kosten zien
  • Wij leggen alles uit in begrijpelijke taal
  • Wij helpen je als je er niet uitkomt

» Tot welke leeftijd kan je een hypotheek afsluiten?
Hier zit geen maximum aan. Let er wel op dat het vanaf een bepaalde leeftijd moeilijker kan zijn een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, dus het is dan belangrijker een geldverstrekker te kiezen waar dit niet verplicht is. Kijk hier wat er per geldverstrekker verplicht is.
» Kan ik samen met een familielid (niet je partner) een woning kopen?
Dit is mogelijk bij sommige geldverstrekkers. Aangezien dit een afwijkende situatie is, kan je dit alleen doen in combinatie met een advies van Hypotheek24.nl. Plan een kennismakingsgesprek met ons in om de mogelijkheden te bespreken.
» Is het afleggen van een Kennis & Ervaringstoets verplicht?
Dit is verplicht als je je hypotheek zonder advies afsluit. De AFM stelt verplicht dat iedereen die zonder advies een hypotheek afsluit, eerst deze toets afrondt.
» Is de uitslag van de Kennis & Ervaringstoets bindend?
Ja, de uitslag is bindend. Als je de toets niet haalt, is het niet mogelijk om zonder advies een hypotheek af te sluiten. Je kan er wel voor kiezen om met advies je hypotheek af te sluiten.
» Moet ik mijn hypotheek zelf afsluiten of toch met advies?
Dit is een afweging die je zelf moet maken. Zelf je hypotheek regelen is niet voor iedereen weggelegd. Je moet voldoende kennis hebben over hypotheken en je eigen financiële huishouding, om een goede keuze te kunnen maken. Dat vinden wij niet alleen, ook de AFM (Autoriteit Financiële markten) vindt dat. Daarom ben je verplicht om een kennis- & ervaringstoets te maken voordat je een hypotheek afsluit.

In beide situaties kunnen wij je helpen. Twijfel je tussen het zelf afsluiten of advies? Neem dan contact met ons op.

» Moet ik kiezen voor een vaste of variabele hypotheekrente?
Wanneer je van zekerheid houdt dan is de keuze voor een vaste rente het meest voor de hand liggend. Is jouw situatie zo dat je wisselende maandlasten prima kan opvangen dan zou variabele rente weer interessant kunnen zijn, omdat deze rente vrijwel altijd lager is dan een vaste hypotheekrente. Lees hier meer over de voor- en nadelen van vaste en variabele hypotheekrente.
» Kan ik mijn hypotheekrenteaftrek maandelijks regelen?
Ja, dat kan je regelen via je toeslagen bij de Belastingdienst. Lees hier meer over je hypotheekrenteaftrek.
» Wanneer heb je een bankgarantie nodig?

Je spreekt bij de koop van je woning met de verkopende partij af of je een bankgarantie moet aanleveren of niet. In de koopovereenkomst kan je vinden of jij een bankgarantie moet aanleveren.

In plaats van een bankgarantie kan je ook een waarborgsom voldoen. In dat geval maak je zelf 10% van de koopsom over naar de notaris. Dit kan je doen als je veel eigen middelen inbrengt bij de aankoop van de woning.

» Ik wil extra aflossen op mijn hypotheek. Gaat dit van de looptijd af of dalen de maandlasten?
Doordat je hypotheek lager wordt dalen je maandlasten.

Heb je je vraag niet niet kunnen vinden?