Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Wat is een bankgarantie (Garantiestelling)

Lees er alles over
op Hypotheek24.nl

Hypotheek vergelijken
Plan een gratis belafspraak
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Wanneer heb je een bankgarantie nodig?

Wanneer je een bestaande woning koopt en de koopovereenkomst is getekend, vraagt de verkoper in de meeste gevallen om een bankgarantie of een waarborgsom. Dit is een garantie van de bank dat de borgsom die de koper aan de verkoper moet betalen wordt voldaan.

Daarmee beschermt de verkoper zich tegen financiële gevolgen van het niet doorgaan van de verkoop van de woning. Bijvoorbeeld als je op het laatste moment besluit de woning niet te kopen. Het bedrag van de (bank)garantie of waarborgsom is meestal 10 procent van de aankoopsom en samen met de verkoper stel je de deadline van de bankgarantie vast in de koopovereenkomst.

Mogelijkheden:

  • Je stort zelf 10 procent van de aankoopsom bij de notaris. Zodra de koop is afgerond, krijg je dit bedrag terug.
  • Je vraagt een bankgarantie/garantiestelling aan. Zo hoeft je niet je eigen geld aan te spreken. De kosten voor de Garantiestelling zijn 1 procent van het garantiebedrag, met een minimum premie van € 100,-.

Bankgarantie aanvragen bij Hypotheek24.nl

Via Hypotheek24.nl kan je een bankgarantie aanvragen voor je hypotheek. Je kunt daarvoor gebruikmaken van het aanvraagformulier bankgarantie. Lees eerst de uitleg over de werking van een bankgarantie en vul dan je aanvraagformulier in. Je kan het ingevulde en ondertekende formulier vervolgens uploaden in je persoonlijk hypotheekdossier op Hypotheek24.nl.

Kan ik de garantiestelling verlengen? 

Heb je tijdens de looptijd van de garantiestelling meer tijd nodig? Bijvoorbeeld door vertraging met de bouw van de woning. Dan kun je tijdens de looptijd van de garantiestelling de looptijd kosteloos verlengen tot maximaal 1 jaar.

Gaat de koop niet door?

Als de koop niet doorgaat en de ontbindende voorwaarden zijn verlopen, dan heeft de verkopende partij recht op de door de bank gestelde garantie. In dat geval heb je een schuld aan de bank ter grootte van de borgsom.