Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Wat is bereidstellingsprovisie?

Uitleg en meer informatie
op Hypotheek24.nl

Hypotheek berekenen
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Wat is bereidstellingsprovisie?

Wanneer je een hypotheekofferte hebt ontvangen en je wilt de uiterste geldigheidsdatum van de offerte verlengen, zijn er twee mogelijkheden:

  • Je verlengt de offerte gratis, maar als je de offerte alsnog annuleert betaal je annuleringskosten;
  • Je verlengt de offerte en je betaalt bereidstellingsprovisie.

Bereidstellingsprovisie wordt daarom ook wel verlengingsprovisie genoemd.

Behoud van de voorwaarden

Als je de hypotheekofferte verlengt kan je gebruik maken van de voorwaarden die golden op het moment dat je de offerte aanvroeg. Dit kan met name voor de hypotheekrente interessant zijn. In de voorwaarden van de offerte staat hoe een hypotheekverstrekker omgaat met de bereidstellingsprovisie. Lees deze dus goed door.

Wat staat er in een hypotheekofferte?

Een hypotheekofferte bestaat uit verschillende onderdelen. Denk hierbij aan:

  • Hypotheekvorm;
  • Hypotheekbedrag;
  • Looptijd van de hypotheek;
  • Hoogte van de hypotheekrente;
  • Rentevaste periode (periode dat de rente is vastgesteld);
  • Geldigheidsduur offerte.

Wat is de geldigheidsduur van een offerte?

De geldigheidsdatum van de offerte is de uiterste datum waarop je de hypotheekofferte getekend terug moet sturen. Onderteken je na deze datum de offerte dan is deze verlopen en vervalt de aangeboden hypotheekrente. De geldigheidsduur van een hypotheekofferte verschilt per geldverstrekker. Je kan uit gaan van een minimale geldigheid van twee maanden. Bekijk de voorwaarden van jouw offerte om achter de maximale geldigheid te komen.

Wat kost de bereidstellingsprovisie?

De kosten voor de bereidstellingsprovisie verschillen per hypotheekverstrekker. Geldverstrekkers rekenen vaak 0.25% van het gehele hypotheekbedrag per hele maand. Deze kosten kan je van de belasting aftrekken als je de hypotheek afsluit voor het aanschaffen, verbeteren of onderhouden van je eigen huis.

Voorbeeld: uitstel passeerdatum met 3 maanden

Stel je hebt een hypotheekofferte aangevraagd voor € 210.000,-, Je wilt de passeerdatum met drie maanden uitstellen maar de rente is in de tussentijd met 0.15% gestegen. De bereidstellingsprovisie bedraagt dan 3 x 0.25% x 210.000 = € 1575,-.

Zekerheid over je hypotheek

Bij Hypotheek24.nl heb je snel zekerheid over je hypotheek. Zo weet je bijvoorbeeld razendsnel of je jouw droomhuis kunt financieren. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je hypotheekaanvraag zelf te regelen of met behulp van een persoonlijke hypotheekadviseur.