Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Hypotheek met een Calcasa waardebepaling

Hypotheek afsluiten zonder taxatie? Lees hier direct hoe dit werkt met een Calcasa waardebepaling.

Plan een gratis afspraak

Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Wat is een Calcasa waardebepaling?

Met een Calcasa waardebepaling wordt de waarde van je woning modelmatig bepaald. Calcasa kijkt voor welke bedragen de woningen in de omgeving verkocht worden en stellen op basis hiervan de waarde van je woning vast. Het voordeel van een Calcasa rapport is dat je deze al binnen 4 uur in je mailbox hebt en dat de kosten aanzienlijk lager zijn dan die van een taxatie. De Calcasa waarde kan wel lager uitvallen dan een taxatiewaarde, dus dat is weer een nadeel. 

Hoe kan je een Calcasa waardebepaling gebruiken?

Je kan een Calcasa rapport op een aantal manieren gebruiken:

 1. Als je een bod gaat doen op een woning, kan je Calcasa gebruiken om te kijken of je bod overeenkomt met de waarde van de woning
 2. Als je gaat aankopen en je gaat een deel van de woning met eigen middelen betalen, zijn er mogelijkheden om je hypotheek af te sluiten met een Calcasa waardebepaling.
 3. Als je je hypotheek wilt oversluiten en je hebt overwaarde op je woning zitten. Een Calcasa rapport kan in dat geval een mooie besparing opleveren op je oversluitkosten. 

Wat voor soorten Calcasa rapporten heb je?

Vanaf 1 juli 2021 gelden nieuwe Europese regels waardoor alleen een modelmatige waardebepaling (het oude Calcasa rapport of een WOZ waarde) niet meer voldoende is voor het aanvragen van een hypotheek. Een taxateur moet altijd naar een waardebepaling kijken om deze te gebruiken bij een hypotheekaanvraag. Dit mag wel op afstand. Vanaf 1 juli kennen we daardoor de volgende rapporten van Calcasa

 1. Het consumentenrapport: Dit rapport kan je gebruiken om inzage te krijgen in de waarde van de woning. Je kan dit rapport niet gebruiken voor verkrijging of aanpassing van een hypotheek. 
 2. Het desktop taxatierapport: Dit is een zogenoemde hybride taxatie, waarbij de waarde wordt vastgesteld door het systeem op basis van modelwaardes en de taxateur dit vervolgens controleert. De taxateur doet dit op afstand én komt hiervoor niet naar de woning. Dit rapport is in te zetten bij een financiering tot maximaal 90% van de waarde en kan bij een deel van de geldverstrekkers worden gebruikt. 
 3. Het Calcasa only rapport: Het Calcasa only rapport is alleen gebaseerd op een modelmatige waardebepaling. Je kan deze bij sommige geldverstrekkers gebruiken voor aanpassing van de hypotheek. Je kan dit rapport niet gebruiken voor het aanvragen van een nieuwe hypotheek. Informeer bij jouw huidige geldverstrekker of dit rapport voldoende is als je je hypotheek wilt aanpassen. 

Kan ik een Calcasa rapport gebruiken bij mijn hypotheekaanvraag?

Dat is volledig afhankelijk van jouw situatie en welke geldverstrekker je kiest. In het adviesgesprek met de adviseur zal er gekeken worden welke waardebepaling in jouw situatie nodig. is. 

In welke gevallen is een Calcasa rapport niet mogelijk

Niet in alle gevallen is een Calcasa waardebepaling mogelijk. In de volgende gevallen kan het zijn dat je alsnog een taxatie moet aanleveren:

 • Je wilt meer dan 90% van de Calcasa waarde lenen. 
 • Je koopt een appartement. Het kan in dit geval zijn dat Calcasa niet kan of dat je aanvullende documenten moet aanleveren om aan te tonen dat de Vereniging van Eigenaren actief is;
 • De betrouwbaarheid van het Calcasarapport is niet voldoende;
 • Je koopt een woning met erfpacht;
 • De woning is minder dan 2 jaar oud;
 • Er zit geen woonbestemming op de woning of een gemengde bestemming;
 • De marktwaarde is hoger dan 750.000 euro (sommige verstrekkers hebben deze grens op 500.000 euro staan;
 • De afwijking tussen de koopsom en de Calcasa waarde is groter dan 20%.