Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Wanneer je gaat scheiden zullen er afspraken gemaakt moeten worden tussen jou en je ex-partner. Deze afspraken moeten vastgelegd worden in het echtscheidingsconvenant. Dit kun je laten vastleggen door een mediator, notaris of advocaat.

Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en je ex-partner. In dit document staan alle afspraken die te maken hebben met de scheiding. Bijvoorbeeld de afspraken over de alimentatie, de verdeling van de boedel, het pensioen en de woning. 

Bij minderjarige kinderen moet er ook een ouderschapsplan in het echtscheidingsconvenant opgenomen worden. Daar staan dan weer de afspraken in over bijvoorbeeld wie wanneer de kinderen heeft. Beide documenten horen bij het verzoekschrift van een echtscheiding. Een echtscheidingsconvenant is echter niet verplicht. Je kunt ook zelf de afspraken vastleggen in een document. Dit is alleen niet rechtsgeldig.

Wie stelt een echtscheidingsconvenant op?

Bij een scheiding komt er altijd een advocaat kijken. Hij moet namelijk het verzoek tot echtscheiding bij de rechter aanvragen. Dit kan niemand anders. De advocaat stelt in de meeste gevallen zelf het echtscheidingsconvenant op omdat hij er al bij betrokken. Je kunt het ook zelf vastleggen in een document of een notaris het document laten opstellen. 

De advocaat kan in het verzoekschrift de rechter vragen om het echtscheidingsconvenant onderdeel te laten uitmaken van de beschikking. Het echtscheidingsconvenant krijgt dan een executoriale titel. Dit betekent dat de afspraken rechtsgeldig zijn. Dan kan je bijvoorbeeld bij wanbetaling van de alimentatie een deurwaarder inschakelen.

Echtscheidingsverzoek

Als voor beide partijen de inhoud van de echtscheidingsconvenant goed is dan kan er een echtscheidingsverzoek ingediend worden. De meeste echtscheidingsverzoeken die gezamenlijk gemaakt zijn worden snel afgerond. Wanneer maar één partij dit verzoek indient kan het een lange procedure worden.

Echtscheidingsconvenant bij je hypotheekaanvraag

Als je een nieuwe hypotheek wilt aanvragen voor bijvoorbeeld het financieren van een nieuwe woning of het uitkopen van je ex moet je het echtscheidingsconvenant in alle gevallen aanleveren als extra document, ongeacht of je alimentatie betaald of niet. Houd ook rekening met het feit dat als je alimentatie moet betalen of als er een pensioenverdeling is dat de hypotheek lager zal uitvallen. Je kunt hier je maximale hypotheek berekenen.

Notaris voor echtscheidingsconvenant

Notaris nodig voor het opstellen van een echtscheidingsconvenant? Notarissen bepalen altijd zelf hun tarieven. Neem daarom contact op met DeGoedkoopsteNotaris.nl. Zij doen dan een open aanvraag bij de notariskantoren. Vervolgens krijg je van ons offertes toegestuurd van meerdere notarissen en kun je ze vergelijken op tarief en kwaliteit.