Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Energiezuinige woning

Een energiezuinig huis brengt jouw energierekening omlaag en het is goed voor het milieu. Daarnaast wordt jouw huis meer waard en kun je vaak meer lenen. Bekijk alle mogelijkheden.

Plan een gratis afspraak

Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Hogere hypotheek bij een energiezuinig huis?

Ben jij van plan om energiezuiniger te wonen? Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar je kunt er ook vaak meer door lenen. Als je een huis koopt en maatregelen treft om je woning energiezuiniger te maken, dan kan je vaak een hogere hypotheek op inkomen krijgen. Daarnaast is een hogere hypotheek mogelijk als je direct een energiezuinige woning aankoopt.

Drie manieren om energiezuinig te wonen

 1. Een verbouwing om je huis energiezuiniger te maken;
 2. Direct een energiezuinige woning kopen;
 3. Een NulopdeMeter-woning kopen.

1. Ik wil graag mijn woning verbouwen

Normaal gesproken kun je jouw verbouwing – deels - meefinancieren in jouw woning. Je kunt dan 100 procent van de marktwaarde, na de verbouwing, lenen.  Wanneer je energiebesparende voorzieningen mee wilt financieren, dan kun je bij veel geldverstrekkers tot 106 procent van de waarde na de verbouwing lenen.  

Voorwaarde is wel dat je het bedrag boven de 100 procent volledig moet uitgeven aan de energiebesparende middelen. Je kunt dit dus niet gebruiken voor de bijkomende kosten of de kosten koper. De volgende maatregelen kan je meefinancieren in je hypotheek:

 • HR-Ketel
 • Warmtepomp
 • Zonneboiler
 • Zonnecellen
 • Spouwmuurisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • HR++ (of hoger) beglazing
 • Energiezuinige kozijnen en/of deuren
 • Energiezuinige ventilatie

Naast deze vrijstelling, kan je tot 9.000 euro extra lenen op basis van je inkomen. Dit komt dus bovenop je maximale hypotheek. Let op: je kan niet meer extra lenen op basis van je inkomen dan dat je daadwerkelijk gaat investeren. Ga je bijvoorbeeld voor 5.000 euro verbouwen aan energiebesparende voorzieningen, dan is de vrijstelling 5.000 euro. 

Om voor één van deze twee verruimingen in aanmerking te komen, dien je een inkomen van 33.000 euro of hoger te hebben.

2. Ik wil graag een energiezuinige woning aankopen

Wanneer je een energiezuinige woning wilt kopen kun je 9.000 euro meer lenen dan je normaal op je inkomen kan krijgen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de woning een geldig energielabel van ten minste A++ afgegeven voor 1 januari 2015 hebben of een energieprestatie coëfficiënt (EPC) van ten hoogste 0,6. 

Om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling, dien je een minimaal inkomen van 33.000 euro te hebben

3. Ik ga een NulopdeMeter-woning kopen

Koop jij een NulopdeMeter woning? Dat is een woning die net zoveel energie verbruikt als dat er lokaal duurzaam wordt opgewekt. Wanneer je zo'n woning wilt kopen wordt het bedrag van 9.000 euro verhoogd naar 25.000 euro. Hiervoor moet je kunnen aantonen dat er een energieprestatiegarantie voor minimaal 10 jaar is afgegeven.

Kan je deze energieprestatiegarantie niet voor minimaal 10 jaar aantonen? Maar kan je wel aantonen dat de energie-index of energie-coëfficient van je woning lager dan 0 is. Dan heb je recht op een vrijstelling van 15.000 euro. 

Om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling, dien je een minimaal inkomen van 33.000 euro te hebben.

Kan dit bij alle geldverstrekkers?

Nee, nog niet alle geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid aan. Wil jij een hogere hypotheek voor energiebesparende voorzieningen of het kopen van een energiezuinige woning? Plan dan direct een kennismakingsgesprek bij ons in en onze adviseur legt je precies uit wat er mogelijk is!