Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 21:00)

Betekenis en mogelijkheden 'huis onder water' 

‘Huis onder water’ is een veel gehoorde term in hypotheekland. Maar wat betekent het precies en wat zijn je mogelijkheden als je huis onder water staat?

Betekenis ‘huis onder water’

Wanneer de waarde van je huis bij verkoop lager is dan je hypotheek staat je huis onder water. Dit betekent dat je met een restschuld blijft zitten.

Vanwege de crisis zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren flink gedaald. Ondanks dat de huizenprijzen sinds 2014 weer aantrekken hebben veel huizen nog een hogere hypotheek dan de verkoopwaarde van de woning. Dit weerhoudt veel mensen ervan om te verhuizen. Maar er zijn verschillende manieren om die restschuld af te betalen.

Mogelijkheden bij ‘huis onder water’ 

Er zijn weinig banken waar je je restschuld kunt meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Banken zien dit namelijk als een risico omdat jouw huis minder waarde heeft dan het bedrag dat zij jou lenen.
Bij Hypotheek24.nl is het ook niet mogelijk je restschuld mee te financieren. Er zijn echter wel andere manieren om van je restschuld af te komen.

  • Aflossen met eigen geld 

Misschien heb je genoeg spaargeld op de bank staan om je hypotheek af te lossen? Maar denk bijvoorbeeld ook aan geld dat je hebt belegd. Wellicht heb je in het verleden een spaarproduct aangeschaft waarmee je gebruik kon maken van belastingvoordelen? Denk dan aan een kapitaalverzekering of een bankspaarrekening. Ook deze bedragen kun je gebruiken voor de aflossing van je restschuld.

  • Aflossen met een persoonlijke lening

Als je niet genoeg spaargeld of belegd vermogen hebt, kun je kijken naar de mogelijkheden om geld te lenen. Je kan de bank waar je de hypotheek hebt afgesloten vragen de restschuld om te zetten in een persoonlijke lening. Houd er wel rekening mee dat banken voor dit soort leningen een hogere rente rekenen dan voor hypotheken.

  • Aflossen door schenking

Als je jonger bent dan 40 jaar, mogen je ouders eenmalig belastingvrij een bedrag schenken voor je eigen huis. Voor 2017 is het maximale bedrag van deze schenking €100.000,-. Deze schenking kun je ook gebruiken om je restschuld mee af te lossen.

Is het mogelijk je restschuld af te lossen met een van bovenstaande oplossingen? Bereken dan op Hypotheek24.nl je maximale hypotheek als doorstromer.