Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Hypotheek aflossen

Een mooi bedrag ontvangen van een erfenis of van een schenking van je ouders? Het kan dan aantrekkelijk klinken om dit geld te gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. Er zitten echter zowel voor- als nadelen aan verbonden. Wij hebben ze hieronder voor je opgesomd.

Voordelen aflossen

Lagere maandlasten
Door extra af te lossen, daalt je hypotheekschuld en betaal je dus ook minder rente. Afhankelijk van de gekozen hypotheekvorm kunnen ook de maandlasten lager worden.

Mogelijke restschuld wordt lager
Bij het verkopen van je huis kan het zijn dat de waarde van je huis lager is dan je hypotheek. Je huis staat dan onder water. In dit geval blijf je achter met een restschuld. Door tussentijds extra af te lossen zal je hypotheek lager worden en daardoor ook de mogelijke restschuld.

Minder rente
De rente die je tegenwoordig over je spaargeld ontvangt is vaak lager dan de hypotheekrente die je betaalt. Door extra af te lossen betaal je uiteindelijk minder rente over je hypotheek.

Nadelen aflossen

Je gaat meer belasting betalen 
Zoals hierboven al genoemd betaal je minder hypotheekrente als je extra aflost. Dit heeft echter als gevolg dat je minder rente fiscaal kunt aftrekken en hierdoor je belastbare inkomen hoger zal worden.

Kleinere financiële buffer
Door extra af te lossen met bijvoorbeeld spaargeld, wordt je financiële buffer kleiner. Hoe hoog deze precies moet zijn, hangt onder andere af van je gezinssamenstelling, inkomen, type woning en de waarde hiervan en eventueel de dagwaarde van je auto. Het Nibud adviseert bijvoorbeeld een buffer van 4000 euro bij een echtpaar met een koopwoning zonder kinderen.

Mogelijke daling van toeslagen
Een extra aflossing op je hypotheek kan ook gevolgen hebben voor je zorg- en kinderopvangtoeslag.
Het bedrag van de toeslag kan lager of zelfs vervallen worden als je belastbaar inkomen hoger wordt.

Ontvang je nu toeslagen en wil je extra hypotheek aflossen? Maak dan eerst een berekening zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. En vergeet ook niet om de Belastingdienst hiervan tijdig op de hoogte te brengen om te voorkomen dat je achteraf toeslagen terug moet betalen.

Groter effect van de bijleenregeling
Extra aflossen kan ervoor zorgen dat je hypotheek lager wordt dan de waarde van je huis. Op het moment dat je je huis gaat verkopen heb je ‘overwaarde’. Koop je binnen drie jaar weer een huis waarvoor je weer een hypotheek afsluit, dan mag je de rente over het hele bedrag van de hypotheek alléén aftrekken als je die overwaarde gebruikt voor de aankoop van dit nieuwe huis. Doe je dat niet, dan mag je de rente van de nieuwe hypotheek niet volledig aftrekken.

Boetevrij aflossen

De bank geeft je altijd de mogelijkheid om een extra aflossing te doen. Dit wordt ook wel boetevrij aflossen aflossen genoemd. Wij zochten voor je uit hoeveel je boetevrij kan aflossen per geldverstrekker. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een geldverstrekker!