Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Open ma t/m do 9:00 - 21:00, vr tot 17:00 of mail ons op info@hypotheek24.nl

Je hypotheek en het coronavirus

Hypotheek24.nl legt je de impact uit.

Meer dan 10000 tevreden
klanten!

laatste update: 12-05-2020 / 12:30

Deze infopage wordt niet meer geupdate, gezien er geen beperkingen meer zijn op een hypotheekaanvraag door corona. 

Het coronavirus en jouw hypotheek

Wereldwijd heeft het coronavirus de afgelopen weken grote impact gehad. Experts geven aan dat we in Nederland slechts aan het begin van een ingrijpende periode staan. Wat zijn de gevolgen van deze situatie voor jouw hypotheek en het kopen van jouw droomhuis?

Is Hypotheek24.nl nog gewoon bereikbaar?

Laten we met goed nieuws beginnen: doordat Hypotheek24 een online hypotheekbemiddelaar is kunnen wij jou de komende tijd gewoon blijven helpen zoals we dit altijd al deden. Ons team staat voor jou klaar vanaf de keukentafel, woonkamer of het thuiswerk kantoortje.

We hebben de processen en systemen zo ingericht dat we vanuit huis alle vragen op de normale manier kunnen beantwoorden via telefoon, chat, Whatsapp en mail. Onze adviesgesprekken zullen wij dus gewoon via de telefoon blijven voeren.

Zijn de doorlooptijden van geldverstrekkers al opgelopen?

Voor de afhandeling van de hypotheek zijn we natuurlijk afhankelijk van de door jou gekozen geldverstrekker.  We zien dat de afgelopen week een recordaantal hypotheekaanvragen zijn ingediend in Nederland. Door de verwerking van al deze aanvragen, zijn de doorlooptijden aan het oplopen. Het is dus van belang dat je bij aankoop of oversluiten rekening houdt met realistische deadlines van zo'n 4 tot 6 weken in de toekomst. 

We houden de doorlooptijden doorlopend bij. Je kan de doorlooptijden van de geldverstrekkers waar wij mee samenwerken hier vinden.

Het coronavirus heeft waarschijnlijk grote gevolgen voor mijn inkomsten. Wat zijn de consequenties voor mijn hypotheek?

Wil je een nieuwe hypotheek afsluiten of jouw hypotheek oversluiten? Dan moet je kunnen aantonen dat je beschikt over een bestendig inkomen. We bespreken een paar belangrijke situaties:

 1. Ben je zelfstandig ondernemer of ZZP'er? In dat geval gaat de geldverstrekker vragen om een aantal vragen te beantoorden over hoe het nu met je zakelijk inkomen en je onderneming gaat. Dit moet je met cijfers kunnen onderbouwen. Dit kan tot gevolg hebben dat er een lager inkomen kan worden meegenomen dan je inkomen van de afgelopen 3 jaar
 2. Heb je een tijdelijk contract met intentieverklaring? De geldverstrekker zal in dit geval strenger gaan controleren of je daadwerkelijk een vast contract gaat krijgen. Als je in een sector werkt die zwaar getroffen wordt door Corona kan het zijn dat hierdoor niet met je huidige inkomen gerekend kan worden. Update 12-5-2020: Het is helaas meer mogelijk om een hypotheek zonder werkgeversverklaring, maar alleen met je UWV verzekeringsbericht aan te vragen. Je moet altijd een werkgeversverklaring aanleveren.
 3. Ben je uitzendkracht? De geldverstrekker zal in dit geval strenger gaan kijken naar je inkomen op dit moment en dit kan invloed hebben op je maximale hypotheek. Update 12-5-2020: Het is helaas meer mogelijk om een hypotheek zonder werkgeversverklaring, maar alleen met je UWV verzekeringsbericht aan te vragen. Je moet altijd een werkgeversverklaring aanleveren.
 4. Heb je een vast contract maar werk je in een sector die zwaar getroffen wordt? Op dit moment zien we hier nog geen problemen. We raden je wel aan om goed na te denken in deze situatie als je door het afsluiten van de hypotheek hogere maandlasten krijgt. 

Heb je een bindend aanbod via ons ontvangen, maar zijn je inkomsten daarna naar beneden gegaan door Corona? Neem contact met ons op en we bespreken je situatie.

Zit je nog in een lopende hypotheekaanvraag en gaan je inkomsten naar beneden. Neem dan direct contact met ons op om de gevolgen te bespreken.

Maak je je zorgen om jouw huidige hypotheek? Weet dan dat je niet de enige bent die zich in dit schuitje bevindt. Met name veel ZZP’ers en kleine ondernemers gaan dankzij de quarantaine maatregelen een onzekere tijd tegemoet. Daarom zijn verschillende geldverstrekkers op zoek naar mogelijkheden om de hypotheeklasten voor bepaalde tijd uit te stellen. Klanten die een hypotheek hebben bij ABN Amro, Florius, Moneyou, Munt Hypotheken, Rabobank, Obvion, Vista Hypotheken of de Volksbank kunnen drie maanden uitstel van rente en aflossing aanvragen.

Wat zijn de praktische gevolgen voor mijn hypotheekaanvraag?

Veel mensen werken nu thuis en het is daardoor lastig om de hypotheekoffertes uit te printen en te ondertekenen. Het inscannen van documenten kan daarnaast ook lastig zijn. Hypotheek24.nl geeft je een paar tips om deze problemen op te lossen!

Hoe oud mogen mijn documenten zijn?

Voor de coronacrisis was het gebruikelijk dat een werkgeversverklaring en salarisstrook maximaal 3 maanden oud mochten zijn. Deze geldigheid is nu ingekort naar maximaal 2 maanden. Het is dus handig om op tijd een nieuwe werkgeversverklaring aan te vragen als de geldigheid van je oude werkgeversverklaring dreigt te verlopen.

Mag ik mijn hypotheekofferte digitaal tekenen?

Veel geldverstrekkers willen in deze tijden van Corona helpen waar kan en daarom is het bij steeds meer geldverstrekkers mogelijk om je rente aanbod en bindend aanbod digitaal te ondertekenen. Hypotheek24 houdt doorlopend een overzicht bij waar dit wel en niet mogelijk is en vernieuwen deze zodra mogelijk. Klik hier voor het overzicht en tips hoe digitaal tekenen werkt.

Hoe kan ik een document scannen met mijn telefoon?

Er zijn meerdere apps beschikbaar voor je telefoon om met je telefoon te kunnen “scannen”. Hiermee kan je makkelijk meerdere foto’s maken van een document met meerdere pagina’s en dit samenvoegen naar één bestand. De volgende apps kun je hiervoor gebruiken

 • Google Drive (rechtsonderin heb je de optie 'scannen') Android of IOS
 • Microsoft Lens voor Android of IOS
 • TinyScanner; voor Android of IOS

Ik kan geen werkgeversverklaring krijgen omdat kantoor dicht is. Wat nu?

Veel bedrijven werken volledig thuis waardoor het nu misschien niet meer zo makkelijk is om een werkgeversverklaring te krijgen. In sommige gevallen is het ook mogelijk om een hypotheek zonder werkgeversverklaring te krijgen. In verband met Corona is dit alleen nog maar mogelijk als je een vast contract hebt.Op deze pagina lees je wanneer dit mogelijk is. 

Kan ik nog een overbruggingshypotheek krijgen op een niet verkochte woning?

We zien dat een aantal geldverstrekkers de afgelopen week hun beleid hebben aangepast en hierdoor de huidige woning eerst definitief verkocht moet zijn bij het verstrekken van een overbruggingshypotheek. Er is echter nog volop keuze uit geldverstrekkers waar dit nog wel mogelijk is. Het is uiteraard wel aan te raden om na te denken in hoeverre het verstandig is nu een nieuwe woning te kopen voordat je je oude woning hebt verkocht, aangezien het nog onduidelijk is wat er met de woningmarkt gaat gebeuren. We adviseren om op dit moment een overbruggingshypotheek in combinatie met een adviesgesprek van één van de adviseurs van Hypotheek24 af te sluiten en dit niet zelf zonder advies te doen. 

Gaat mijn taxatie nog wel door?

Op dit moment gaan alle taxaties nog gewoon door. Hierbij worden wel voorzorgsmaatregelen in acht genomen, namelijk:

 • Schudt geen handen met de taxateur;
 • Biedt de taxateur geen koffie of thee aan, dit zullen zij in het kader van hygiëne en minimaal contact waarschijnlijk weigeren 
 • Houdt afstand tot de taxateur, laat de taxateur bij voorkeur zijn ronde door de woning alleen verrichten
 • Volg de richtlijnen van het RIVM ten allen tijden op. Ben je recent in risicogebied geweest of heb je zieken thuis, laat de opname dan niet doorgaan

Naast deze voorzorgsmaatregelen kan het zijn dat het wat langer dan 5 werkdagen duurt voordat je het taxatierapport hebt ontvangen. Er zijn bij gemeentes, kadaster, verkopende makelaars, validatie instituten, VVE beheerders, eigenlijk bij alle instanties die te maken hebben met taxaties minder personen beschikbaar en er wordt veel vanuit huis gewerkt. Dit zorgt voor een minder soepele doorloop van dossiers.

Gaat de rente stijgen door Corona?

Hypotheek24.nl vindt het lastig om hier uitspraken over te doen aangezien niemand weet wat er de komende tijd met de economie gaat gebeuren.