Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 21:00)

Wat is hypotheekrecht?

Wanneer je geld leent om je droomhuis te kopen, geef je de bank het recht van hypotheek. Dat betekent kort gezegd dat het huis als onderpand dient om de hypotheekverstrekker zekerheid te bieden dat hij het geleende geld weer van je terug krijgt. De bank mag jouw woning verkopen als je je niet aan de voorwaarden van de lening houdt, denk hierbij aan het tijdig voldoen aan de betalingsverplichtingen.

Recht van hypotheek vastleggen

Het hypotheekrecht moet officieel vast gelegd worden:

  • Het hypotheekrecht moet door de notaris in een akte worden vastgelegd.
  • De akte moet worden ingeschreven in de registers van het Kadaster. 

De akte wordt ingeschreven in het Kadaster om ervoor te zorgen dat eventuele andere financiers op de hoogte zijn van het feit dat er een hypotheekrecht is gevestigd op het onderpand.

Kosten hypotheekrecht

De kosten die gepaard gaan met het afsluiten van een hypotheek zijn voor jouw rekening. Deze kosten zijn echter wel eenmalig fiscaal aftrekbaar.

Hypotheek aflossen

Ben je op het punt dat je de hypotheek volledig af kan lossen? Dat betekent niet automatisch dat er geen hypotheekrecht meer op jouw huis zit. Dat recht moet door de notaris apart worden doorgehaald in het kadaster.

Je kan wachten met het doorhalen van het hypotheekrecht totdat je het huis verkoopt. De doorhaling wordt dan geregeld door de notaris van de koper. Het voordeel van het zelf regelen van de doorhaling van het hypotheekrecht is dat je zelf de goedkoopste notaris uit kan zoeken. En dat kan al gauw een paar honderd euro schelen.