Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Hypotheekrente 5, 10 of 20 jaar vastzetten?

Heb je de keuze gemaakt voor een vaste hypotheekrente, dan is de volgende vraag hoe lang je de rente vast wilt zetten.

Je kan ervoor kiezen de hypotheekrente 5, 10 of 20 jaar vast te zetten. Kies je voor een korte rentevaste periode, dan is je rente lager maar is de kans aanwezig dat over 5 jaar, als je nieuwe rentevaste termijn ingaat, de rente hoger is. Bekijk dus goed wat voor jou de laagste hypotheekrente is, maar ook onder welke voorwaarden. 

Korte rentevaste periode (5 jaar)

Vind je het risico op hogere woonlasten op kortere termijn acceptabel, dan kies voor een kortere rentevaste termijn.

Voordeel korte rentevaste periode
Het voordeel van een korte rentevaste periode is dat de rente lager is dan bij een lange rentevaste periode. Je maandlasten zijn dus lager bij een korte rentevaste periode dan bij een langere rentevaste periode.

Nadeel korte rentevaste periode
Als de hypotheekrente echter stijgt en je rentevaste periode loopt af, dan zal je genoegen moeten nemen met een hogere rente en dus hogere maandlasten.

Lange rentevaste periode (10 tot 30 jaar)

Zoek je meer zekerheid, dan doe je er verstandig aan je hypotheekrente langer vast te zetten.

Voordeel lange rentevaste periode
Een voordeel van een langere rentevaste periode (15 tot 30 jaar) is dat dit zekerheid biedt tijdens deze periode. 

Nadeel lange rentevaste periode
Een belangrijk nadeel is dat de rente bij een lange rentevaste periode hoger is dan bij een korte rentevaste periode. Je maandlasten zijn dus hoger bij een langere rentevaste periode.

Meest gekozen rentevaste periode

Doe je het liefst gewoon wat de meerderheid doet: kies dan voor de 10 jaar vaste hypotheek. Bekijk wat op dit moment de laagste hypotheekrentes zijn. Niemand weet hoe de rente zich gaat ontwikkelen. Kiezen voor zekerheid voor een lange periode lijkt nu wel zeer aantrekkelijk. Op deze manier ben je verzekerd van een lage rente voor een lange periode.

Hypotheek afsluiten

Wil je graag hulp bij het kiezen van je rentevaste periode en het aanvragen van je hypotheek? Bij Hypotheek24.nl krijg je een persoonlijke hypotheekadviseur die jou helpt met je aanvraag. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je hypotheekaanvraag zelf te doen.