Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 21:00)

Wat zijn notariskosten?

De notariskosten voor de hypotheek zijn de kosten die je aan de notaris betaalt voor het opstellen van de hypotheekakte en de leveringsakte. In het geval je je hypotheek oversluit heb je alleen een hypotheekakte nodig. De notaris is als enige bevoegd om deze notariële aktes op te maken.

Hypotheekakte
Met de hypotheekakte geef jij je woning als onderpand aan de bank in ruil voor een geldlening om je woning te kunnen bekostigen. De hypotheekakte moet bij het Kadaster ingeschreven worden en op dat moment is de hypotheek definitief bevestigd. Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen voor de hypotheekakte. Vergelijk daarom alle notaristarieven bij jou in de buurt. 

Leveringsakte
Met de leveringsakte, ook wel overdrachtsakte of transportakte genoemd, wordt de woning officieel aan je geleverd en komt dan ook op jouw naam te staan. De leveringsakte moet overeenkomen met de gemaakte afspraken in de koopovereenkomst. Beide aktes worden daarna bij de notaris door jou, de verkoper en de notaris ondertekend oftewel ‘gepasseerd’. Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen voor de hypotheekakte. Vergelijk daarom alle notaristarieven bij jou in de buurt. 

Voorbeeld hoogte notariskosten

Stel je sluit een hypotheek af voor een bestaande woning ter hoogte van 250.000 euro. De notariskosten liggen in dat geval meestal rond 1.000 euro.
Een nieuwbouwwoning wordt 'vrij op naam' (v.o.n.) gekocht. De notariskosten voor de eigendomsoverdracht en de BTW zijn dan bij de koop inbegrepen.

Zijn notariskosten fiscaal aftrekbaar?

Notariskosten zijn fiscaal aftrekbaar als ze gemaakt zijn voor het afsluiten van een lening in verband met de aankoop, verbouwing of het onderhoud van de woning.

Tarieven notariskosten hypotheek

De kosten verschillen per notaris. Iedere notaris kan namelijk zijn eigen tarieven berekenen. Ben je op zoek naar de laagste tarieven? Bezoek dan de vergelijkingssite DeGoedkoopsteNotaris.nl. Deze website geeft je een duidelijk landelijk overzicht van alle notarissen en de tarieven per kantoor. Zo vind je direct de goedkoopste notaris bij jou in de buurt die aansluit op jouw wensen.