Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 17:00)

Rentemiddeling, hoe werkt het?

Heb jij nog een aantal jaren rentevaste periode voor de boeg, terwijl de rente de afgelopen jaren flink is gedaald, dan kan rentemiddeling interessant zijn. Door middel van rentemiddeling kan je ervoor zorgen dat je profiteert van de huidige lagere hypotheekrente. En een lagere hypotheekrente betekent lagere maandlasten.

Hoe werkt rentemiddeling?

Over iedere hypotheek die je afsluit, betaal je hypotheekrente. Vaak zetten mensen hun rente voor meerdere jaren vast om te voorkomen dat de rente, dus de maandlasten, ineens stijgen. Wanneer de rente dus daalt kan je daar niet van profiteren.
Bij rentemiddeling wordt jouw huidige rente ‘gemiddeld’ met de actuele rente. Hoe hoog de actuele rente is, is afhankelijk van de nieuw te kiezen rentevaste periode. Voor het vroegtijdig beëindigen van de eerder afgesproken rentevaste periode betaal je wel een boeterente, die wordt opgenomen in het nieuwe rentepercentage. De boete wordt uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode en verwerkt in je nieuwe hypotheekrente.

Voorbeeld:

  • Je huidige rente is 5%, deze staat nog 5 jaar vast.
  • De actuele rente voor 5 jaar is 2,5%
  • De actuele rente voor 10 jaar vast is 3%

Je hebt besloten dat je de rente voor 10 jaar wilt vastzetten.

De bank kan momenteel 2,5% rente ontvangen als ze het geld uitlenen bij een rentevaste periode van 5 jaar. Ze missen dus 2,5% rente per jaar. Over een periode van 5 jaar is dat dus (5 x 2,5) 12,5%. Uitgesmeerd over een nieuwe rentevast periode van 10 jaar is dat 12,5%/10 = 1,25% per jaar.

Nieuwe (middel)rente voor een rentevast periode van 10 jaar is 3% + 1,25% = 4,25% per jaar.
Bij een hypotheek van 200.000 euro betaal je dan ten opzichte van je huidige situatie 1500 euro per jaar minder aan hypotheekrente.

Voor- en nadelen rentemiddeling

Een voordeel is dat jouw maandlasten omlaag gaan zonder dat je daar flink voor moet betalen. Je kunt daarom profiteren van de lage rente. Verder heb je de rente weer vastgezet waardoor je enige zekerheid hebt en beschermt bent wanneer de rente weer stijgt. Een nadeel is dat je niet weet of je de juiste keuze maakt, misschien was de rente wel lager geweest aan het einde van de oude rentevaste periode. Tevens moet je van te voren goed berekenen of het voordeel dat je krijgt bij de nieuwe hypotheekverstrekker wel opweegt tegen de hoogte van de boete.

Biedt Hypotheek24.nl rentemiddeling aan?

Een deel van de geldverstrekkers waar wij mee samenwerken biedt rentemiddeling aan. Echter Hypotheek24.nl doet alleen nieuwe hypotheken (of verhogingen). Heb je je bestaande hypotheek via ons afgesloten? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Rentemiddeling of oversluiten?

Bij oversluiten beëindig je de lopende rentevaste periode en kun je je oude hypotheek bij een nieuwe geldverstrekker voortzetten tegen een lager rentepercentage. Daar zitten ook kosten aan verbonden in de vorm van een boete. Vraag voordat je gaat oversluiten bij je huidige geldverstrekker vrijblijvend een boeteberekening aan voor de algehele aflossing van jouw hypotheek. 

Wanneer is oversluiten verstandig?

  • De hypotheekrente is gedaald
  • Jouw woning heeft overwaarde
  • Je wilt je woning verbouwen
  • Je wilt lagere maandlasten

Meer weten over hypotheek oversluiten? Lees hier dan verder.