Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Rentevaste-periode

Wat is het verschil tussen een lange en korte rentevaste-periode? En wat past bij jou?

Hypotheek berekenen
Plan een gratis belafspraak
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Rentevaste-periode

Een rentevaste-periode is de periode dat jij je rente vast laat zetten. Dit biedt een zekerheid over de hoogte van de rente tijdens deze periode, want deze staat vast. Je kunt zelf kiezen hoe lang je de hypotheekrente wilt laten vastzetten. Hoe langer de periode is, hoe hoger het rentepercentage. De keuze is aan jou. Houd je van zekerheid, kies dan voor een langere periode. Wil je liever lagere maandlasten nu, maar met meer onzekerheid dan kies je voor een korte rentevaste-periode.
Naast je persoonlijke situatie en je toekomstverwachting, is het van belang dat je de mogelijkheden zelf goed onderzoekt voordat je een hypotheek afsluit. 

Korte rentevaste-periode

Het voordeel van een korte rentevaste-periode is dat tijdens deze periode de maandlasten veelal lager zijn. Maar daar tegenover staat het risico dat, wanneer de rente stijgt na een korte rentevaste-periode, je ineens te maken krijgt met hoge rentelasten die misschien niet bij je budget passen.

Langere rentevaste-periode

Voordeel van een langere rentevaste-periode is dat dit zekerheid biedt tijdens de periode. Daarnaast kan je vaak meer lenen, omdat er getoetst wordt met de daadwerkelijke rente. Zet je je rente korter dan 10 jaar vast, dan wordt er standaard met een percentage van 5 procent getoetst. Het nadeel van een lange rentevaste-periode is dat de rente gedurende deze periode hoger ligt dan bij een korte rentevaste-periode.

Welke rentevaste-periode moet ik kiezen?

Het is afhankelijk van jouw eigen situatie welke rentevaste-periode het beste bij je past. Onze adviseurs kijken wat het beste bij jou past en helpen jou met het maken van de goede keuze. Daarna kan je razendsnel je hypotheek regelen via Hypotheek24.nl. Wil je kijken wat het verschil is in je maandlasten? In onze simpele rekentool zie je snel wat de impact is van een langere rentevaste periode op jouw maandlasten.