Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Restschuld hypotheek

Wat zijn de mogelijkheden?

Plan een gratis belafspraak
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Een restschuld? Wat zijn je mogelijkheden?

Het kan voorkomen dat de waarde van je huis bij verkoop lager is dan je hypotheek. Ze zeggen ook wel dat je huis dan 'onder water' staat. In dat geval blijf je met een restschuld zitten.

Dit is voor veel mensen een reden om niet te gaan verhuizen. Maar er zijn verschillende mogelijkheden om die restschuld af te betalen. Je restschuld meenemen naar een nieuwe hypotheek is echter een lastiger verhaal. Er zijn weinig banken waar je je restschuld kunt meefinancieren.

Waarom zijn banken hier zo voorzichtig mee?
Door een restschuld mee te financieren loopt de bank meer risico. Jouw huis als onderpand heeft namelijk minder waarde dan het bedrag dat de bank verstrekt. Mocht de bank moeten overgaan tot gedwongen verkoop, dan is de kans op verlies voor een bank vrij groot en dat is de reden waarom banken hier vaak niet aan mee willen werken.

Wat kan er wel met een restschuld?

Bij Hypotheek24.nl is het ook niet mogelijk om je restschuld mee te financieren. Om een slechte doorstroming op de woningmarkt te voorkomen zijn er andere oplossingen om het gat tussen de waarde van de woning en je hypotheek te overbruggen

1. Eigen geld 

Denk hierbij niet alleen aan spaargeld op de bank, maar bijvoorbeeld ook aan geld dat je hebt belegd. Wellicht heb je in het verleden een spaarproduct aangeschaft waarmee je gebruik kon maken van belastingvoordelen. Denk dan aan een kapitaalverzekering of een bankspaarrekening. Dit bedrag kun je gebruiken voor de aflossing van je restschuld.

2. Persoonlijke lening

Heb je niet genoeg spaargeld of belegd vermogen? Dan kun je proberen het geld te lenen. Een optie is om de bank waar je de hypotheek hebt afgesloten te vragen de restschuld om te zetten in een persoonlijke lening. Hou er wel rekening mee dat banken voor dit soort leningen een hogere rente rekenen dan voor hypotheken.

3. Schenking

Je ouders mogen je eenmalig belastingvrij een bedrag schenken voor je eigen huis. In 2017 is het maximale bedrag van deze schenking € 100.000,-. Deze schenking kun je ook gebruiken om je restschuld af te lossen.

Is de restschuld aftrekbaar?

De regering is huizenbezitters tegemoet gekomen door de maximale periode voor de fiscale aftrek van de hypotheekrente op een restschuld te verlengen van 10 naar 15 jaar. Deze termijn geldt alleen voor restschulden die zijn ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017.

Wat is er in jouw geval mogelijk?

Afhankelijk van jouw situatie, kan je je aanvraag wellicht via ons indienen. Dit kan als je je restschuld met een schenking of eigen geld gaat aflossen. Wil je meer weten? Plan direct een belafspraak in met ons om de mogelijkheden te bespreken.