Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Wat is een schenkingsovereenkomst?

Willen je ouders of andere familieleden een financiële bijdrage leveren bij de aankoop van je woning, zodat jij minder hoeft te lenen bij de bank? In dat geval moet je voor je hypotheekaanvraag een schenkingsovereenkomst opstellen. 

Eenmalig belastingvrij schenken

Er bestaat een eenmalige vrijstelling schenkbelasting voor schenkingen die voor de aankoop van een eigen woning worden gebruikt. Dit levert tevens een voordeel op voor later. Er hoeft namelijk minder erfbelasting te worden betaald bij overlijden van je ouder(s) omdat de erfenis op dat moment kleiner is.

Hoe werkt het?

In 2023 mogen ouders maximaal € 28.947,- belastingvrij schenken voor de aankoop van een eigen woning. Die vrijstelling geldt alleen als je tussen 18 en 40 jaar oud bent. De enige voorwaarde die aan zo'n schenking zit, is dat je moet kunnen bewijzen dat het geld wordt gebruikt voor je eigen woning. Voorbeelden hiervoor zijn:  

  • De aankoop van je eigen woning;
  • De verbouwing of verbetering van de eigen woning binnen dat jaar;
  • De afkoop van erfpacht, opstal of beklemming;
  • De aflossing van een reeds bestaande eigenwoningschuld;
  • De aflossing van een restschuld die op of na 29 oktober 2012 is ontstaan.

Iedereen mag je dit bedrag belastingvrij schenken. Dit hoeven dus niet per se je ouders te zijn, maar het kan ook de buurman, een goede vriend of je oma zijn. Als je ouders je dit bedrag gaan schenken geldt de vrijstelling voor je ouders samen. Dit is ook het geval als je ouders gescheiden zijn. Je kan van je ouders dus niet meer dan € 28.947,- belastingvrij geschonken krijgen. 

Let op! Dit jaar en volgend jaar vinden er belangrijke wijzigingen plaats omtrent deze vrijstelling:     

  • Het kabinet schaft de vrijstellingsvrijstelling eigen woning vanaf 1 januari 2024 helemaal af.
  • De spreidingsmogelijkheid voor schenkingen die voor het eerst gedaan zijn in 2022 geldt alleen nog in 2023.
  • De spreidingsmogelijkheid voor schenkingen die starten in 2023 vervalt. Indien je gebruik wil maken van deze vrijstelling zal je het bedrag dit jaar volledig moeten ontvangen.

Verplicht naar de notaris?

Er zijn twee soorten schenkingsovereenkomsten: een notariële akte en een onderhandse akte. Het is dus niet verplicht om naar de notaris te gaan. Een notariële akte is bij schenkingen wel heel wenselijk. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je schenkingen later niet onverwachts hoeft terug te betalen. Daarnaast kan de notaris adviseren over uitsluitingsclausules of andere zaken. Bij schenkingen die alleen op papier worden gedaan ben je altijd verplicht om naar de notaris te gaan.

Notarissen mogen hun eigen tarieven bepalen voor het opstellen van een schenkingsakte. Vergelijk daarom op DeGoedkoopsteNotaris.nl alle tarieven. 

Download een schenkingsovereenkomst

Download hier een voorbeeld van een schenkingovereenkomst. Deze kun je aanpassen naar jouw situatie en vervolgens getekend uploaden in je persoonlijke dossier op Hypotheek24.nl. 

Belastingdienst

Ondanks dat de schenking belastingvrij is dient de Belastingdienst wel op de hoogte te worden gebracht van de schenking door middel van een aangifte schenkbelasting. Wordt er meer geld geschonken dan het vrijgestelde bedrag dan rekent de belastingdienst 10% schenkbelasting over dat bedrag.

Hypotheekadvies nodig?

Maak een vrijblijvende afspraak met één van onze hypotheekadviseurs. In deze afspraak krijg je inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je aan het eind of je de woning kunt betalen. En onze hypotheekadviseurs helpen je met de schenkingsovereenkomst.