Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 17:00)

Wat is een schenkingsovereenkomst?

Willen je ouders of andere familieleden een financiële bijdrage leveren bij de aankoop van je woning, zodat jij minder hoeft te lenen bij de bank? In dat geval moet je voor je hypotheekaanvraag een schenkingsovereenkomst opstellen. 

Eenmalig belastingvrij schenken

Er bestaat een eenmalige vrijstelling op schenkbelasting voor schenkingen, ongeacht het bestedingsdoel. Dit levert tevens een voordeel op voor later. Er hoeft namelijk minder erfbelasting te worden betaald bij overlijden van je ouder(s) omdat de erfenis op dat moment kleiner is.

Hoe werkt het?

Vanaf 1 januari 2024 gelden er nieuwe schenkregels. Je kunt alleen als ouders nog belastingvrije schenkingen aan je kinderen (18 tot 40 jaar) doen. Dit kan op twee manieren:

  • Je kunt gebruik maken van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling: dit is € 6.633 in 2024. 
  • Je kunt gebruikmaken van de eenmalige schenkingsvrijstelling, zonder bestedingseis: dit is € 31.813 in 2024. Je mag zelf bepalen waar je de schenking aan besteedt. 

Als je ouders je dit bedrag gaan schenken geldt de vrijstelling voor je ouders samen. Dit is ook het geval als je ouders gescheiden zijn. Je kan van je ouders dus niet meer dan € 31.813,- belastingvrij geschonken krijgen. 

Let op! Dit jaar en volgend jaar vinden er belangrijke wijzigingen plaats omtrent deze vrijstelling:     

  • Het kabinet schaft de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning vanaf 1 januari 2024 helemaal af.
  • De spreidingsmogelijkheid voor schenkingen die starten in 2023 vervalt. Indien je gebruik wil maken van deze vrijstelling zal je het bedrag dit jaar (in 2023) volledig moeten ontvangen. Je moet de schenking vervolgens binnen twee jaar aan een nieuwe woning besteden.

Verplicht naar de notaris?

Er zijn twee soorten schenkingsovereenkomsten: een notariële akte en een onderhandse akte. Het is dus niet verplicht om naar de notaris te gaan. Een notariële akte is bij schenkingen wel heel wenselijk. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je schenkingen later niet onverwachts hoeft terug te betalen. Daarnaast kan de notaris adviseren over uitsluitingsclausules of andere zaken. Bij schenkingen die alleen op papier worden gedaan ben je altijd verplicht om naar de notaris te gaan.

Notarissen mogen hun eigen tarieven bepalen voor het opstellen van een schenkingsakte. Vergelijk daarom op DeGoedkoopsteNotaris.nl alle tarieven. 

Download een schenkingsovereenkomst

Download hier een voorbeeld van een schenkingovereenkomst. Deze kun je aanpassen naar jouw situatie en vervolgens getekend uploaden in je persoonlijke dossier op Hypotheek24.nl. 

Belastingdienst

Ondanks dat de schenking belastingvrij is dient de Belastingdienst wel op de hoogte te worden gebracht van de schenking door middel van een aangifte schenkbelasting. Wordt er meer geld geschonken dan het vrijgestelde bedrag dan rekent de belastingdienst 10% schenkbelasting over dat bedrag. Als het schenkingsbedrag € 152.368 of meer is, geldt een tarief van 20% voor het deel van de schenking dat deze grens overschrijdt.

Hypotheekadvies nodig?

Maak een vrijblijvende afspraak met één van onze hypotheekadviseurs. In deze afspraak krijg je inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je aan het eind of je de woning kunt betalen. En onze hypotheekadviseurs helpen je met de schenkingsovereenkomst.