Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 17:00)

Een slapende VvE actief maken

Lees er alles over
op Hypotheek24.nl

Zoek de beste hypotheek voor jou
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Hoe maak je een VvE actief?

Je bent al een tijdje bezig met een zoektocht naar een eigen appartement. Na een aantal bezichtigingen kom je hem tegen, het appartement van je dromen! Na een gesprek met de verkopers kom je er echter achter dat je te maken hebt met een slapende VvE. Een slapende VvE zorgt voor problemen bij het aanvragen van je hypotheek. De geldverstrekker heeft namelijk geen inzicht in de kosten waar jij mee te maken krijgt en of je deze kosten kan dragen naast de kosten van de hypotheek. Daarnaast hebben ze geen inzicht in de staat van het complex. Om ervoor te zorgen dat jij de financiering van het appartement rond krijgt, moet de VvE actief zijn. Wij leggen je uit hoe je een slapende VvE actief kan maken

Wat is een Vereniging van Eigenaren?

Je krijgt alleen te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE) wanneer je een appartement koopt. Je wordt namelijk mede-eigenaar van een deel van het gebouw. Je bent daardoor gedeeltelijk verantwoordelijk voor het hele complex. In de wet staat dat alle eigenaren binnen een bepaald complex lid moeten zijn van een VvE. Als eigenaar van een appartement ben je verplicht om bij te dragen aan de gemeenschappelijke kosten van het complex. Deze kosten maak je in de meeste gevallen per maand over aan de VvE. De VvE kan met het geld dat afkomstig is uit dit potje bijvoorbeeld de kosten voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes betalen. Kosten die je maakt voor reparaties binnen je eigen appartement betaal je zelf, tenzij dit anders vermeld staat in de splitsingsakte of het huishoudelijk reglement. 

Wat is een slapende Vereniging van Eigenaren?

Bij een slapende VvE vindt er geen overleg plaats tussen de bewoners van het complex. Er wordt door de bewoners geen maandelijks bedrag overgemaakt en er komt dus ook geen geld in het potje voor gemeenschappelijk onderhoud. Daarnaast is er vaak geen begroting of onderhoudsplan opgesteld. Wanneer er dan plots een spoedreparatie moet worden uitgevoerd, kan het zo zijn dat je opeens een torenhoge rekening krijgt. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er daarom voor dat de VvE actief wordt. 

Welke invloed heeft een VvE op mijn hypotheek?

Zoals al eerder gezegd zorgt een actieve VvE ervoor dat het complex goed wordt onderhouden. Daarnaast voorkom je onverwacht hoge kosten. Tot slot is een actieve VvE van belang voor je hypotheek. Geldverstrekkers verstrekken géén hypotheek wanneer er sprake is van een inactieve VvE. De woningwaarde van het appartement daalt namelijk wanneer het onderhoud niet goed wordt bijgehouden. Om te voorkomen dat je jouw droomappartement aan je neus voorbij moet laten gaan, moet je er dus voor zorgen dat de VvE actief wordt gemaakt. 

Hoe weet ik of ik te maken heb met een slapende VvE?

Voordat je de financiering van je appartement kunt regelen, moet je natuurlijk zeker weten dat je te maken hebt met een actieve VvE. Je kunt een slapende VvE herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Er is binnen de VvE geen gemeenschappelijke opstalverzekering;
  • Er worden geen jaarlijkse ledenvergaderingen georganiseerd;
  • Het complex wordt niet regelmatig onderhouden;
  • De VvE staat niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK);
  • De VvE is niet in het bezit van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP).

Hoe kan ik een slapende VvE actief maken?

Om een VvE actief te maken, moet je ervoor zorgen dat de VvE aan de formele eisen voldoet. Dit kun je doen middels een aantal stappen:

1. Verzamel informatie
Je moet zoveel mogelijk informatie over je appartement en de VvE verzamelen. Je hebt de volgende informatie nodig van de VvE:

  • Een splitsingsakte;
  • Een financieel overzicht;
  • Een huishoudelijk reglement (indien aanwezig);
  • Afgesloten contracten (indien aanwezig).

2. Kom met alle bewoners bij elkaar
Plan een vergadering in met alle bewoners van het complex. Stel een aantal agendapunten op zodat deze belangrijke punten besproken kunnen worden. Tijdens de eerste vergadering moeten de volgende zaken geregeld worden:

  • Jullie wijzen een bestuurder aan;
  • Jullie regelen de inschrijving bij de KvK;
  • Jullie zorgen ervoor dat er een bankrekening geopend wordt;
  • Jullie wijzen iemand aan die de begroting en een onderhoudsplan opstelt;
  • Jullie moeten ervoor zorgen dat er een opstalverzekering voor het complex komt.

3. Zorg voor een plan van aanpak
Als bovenstaande zaken geregeld zijn, kunnen jullie een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) laten opstellen. Hierdoor ontstaat er een duidelijk beeld van alle kosten en kan er een begroting gemaakt worden.

4. Plan een tweede vergadering
Zodra alle punten uit de eerste vergadering zijn uitgevoerd, kan er een tweede vergadering gepland worden. Tijdens deze bijeenkomst kunnen jullie overige voorstellen met elkaar bespreken. Zodra alles duidelijk en uitgevoerd is, is er sprake van een actieve VvE.

5. Zorg ervoor dat de VvE actief blijft
Om ervoor te zorgen dat de Vereniging van Eigenaren actief blijft kun je bijvoorbeeld jaarvergaderingen plannen. Dan kom je minstens één keer per jaar bij elkaar. Jullie kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om vaker bij elkaar te komen. 

De VvE is actief

Zodra de VvE acties is, kun je beginnen aan je hypotheekaanvraag. Bij Hypotheek24.nl kan dat zowel met als zonder hypotheekadviseur.