Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 21:00)

Voorlopig koopcontract

Wat is het?
En wat staat er in?

Hypotheek berekenen
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Wat is een voorlopig koopcontract?

Vooraf aan de overdracht bij de notaris wordt het voorlopig koopcontract opgesteld wanneer koper en verkoper het eens zijn geworden over de prijs van de bestaande woning. Dit wordt ook wel koopovereenkomst of koopakte genoemd.

In het geval je een nieuwbouwwoning koopt wordt er een overeenkomst getekend met de aannemer voor de aankoop van de grond en de bouw van de woning op de grond. Dit wordt een koop-aanneemovereenkomst genoemd.

Op moment van tekenen moet de levering nog plaatsvinden. Je hebt dan nog drie dagen wettelijke bedenktijd. Deze gaat in op het moment dat de koper het ondertekende koopcontract heeft ontvangen. Een koper van een nieuwbouwwoning daarentegen heeft zeven dagen bedenktijd. Tijdens deze bedenktijd kan de koper, zonder opgaaf van reden, de koop ongedaan maken.

Wat staat er in een voorlopig koopcontract?

In principe bepalen de koper en verkoper zelf wat in deze overeenkomst wordt opgenomen. Vaak wordt gebruikt gemaakt van een standaard overeenkomst. In een koopcontract worden de volgende zaken minimaal opgenomen:

  • Gegevens koper(s) en verkoper(s)
  • Gegevens van de woning
  • Koopprijs
  • Ontbindende voorwaarden

Door ontbindende voorwaarden op te nemen kan het koopcontract ook nog op een later moment nog kan worden ontbonden. Lees hier alles over het belang van ontbindende voorwaarden!