Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Verstrekking op basis van WOZ-waarde mogelijk?

In welke gevallen is dit voldoende
voor je hypotheekaanvraag?

Online hypotheek regelen
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

WOZ-waarde

Ben je van plan een huis te gaan kopen? Voor de hypotheekaanvraag wil de geldverstrekker weten wat de waarde van de betreffende woning is.

Met WOZ-waarde wordt de waarde van de woning bedoeld die jaarlijks op 1 januari door de gemeente wordt vastgesteld. WOZ is de afkorting voor wet Waardering Onroerend Zaken Belasting.

De gemeente baseert de waarde van de woning onder andere op:

  • De ligging van de woning;
  • Gegevens over de inhoud;
  • Gegevens over de oppervlakte.

Deze waarde komt overeen met de verkoopprijs in de vrije markt en vormt de basis voor verschillende belastingen en heffingen.

WOZ waarde en je hypotheekaanvraag

Vanaf 1 juli 2021 geldt een nieuwe Europese richtlijn. Hierdoor is het altijd verplicht om een taxatie aan te leveren en kan er géén gebruik meer gemaakt worden van een WOZ waarde of een Calcasa rapport. 

Wel kan er in sommige gevallen een zogenaamde desktop taxatie worden aangeleverd. Dat is een modelmatige waardebepaling die goedgekeurd wordt door een taxateur. De taxateur ziet hierbij de woning niet. De kosten hiervan liggen aanzienlijk lager dan die van een taxatie. Vraag bij je adviseur naar de mogelijkheden. 

Taxatie nodig?

Met de taxatieservice van Hypotheek24.nl kan de woning binnen zeven werkdagen getaxeerd worden door een erkend taxateur. Lees hier meer over de taxatieservice van Hypotheek24.nl of vraag direct de taxatie aan.