Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Open ma t/m do 9:00 - 21:00, vr tot 17:00 of mail ons op info@hypotheek24.nl

Verstrekking op basis van WOZ-waarde mogelijk?

In welke gevallen is dit voldoende
voor je hypotheekaanvraag?

Online hypotheek regelen
Meer dan 8000 tevreden
klanten!

WOZ-waarde

Ben je van plan een huis te gaan kopen? Voor de hypotheekaanvraag wil de geldverstrekker weten wat de waarde van de betreffende woning is.

Met WOZ-waarde wordt de waarde van de woning bedoeld die jaarlijks op 1 januari door de gemeente wordt vastgesteld. WOZ is de afkorting voor wet Waardering Onroerend Zaken Belasting.

De gemeente baseert de waarde van de woning onder andere op:

  • De ligging van de woning;
  • Gegevens over de inhoud;
  • Gegevens over de oppervlakte.

Deze waarde komt overeen met de verkoopprijs in de vrije markt en vormt de basis voor verschillende belastingen en heffingen.

WOZ waarde en je hypotheekaanvraag

Sommige geldverstrekkers zullen een hypotheek verstrekken op grond van de WOZ waarde, maar in de meeste gevallen wordt er om een taxatierapport gevraagd. Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG is altijd een taxatierapport verplicht. 

GeldverstrekkerVerstrekking o.b.v. WOZ-waarde mogelijk?
ABN AMROBij oversluiten en verhogen, indien de verstrekking minder is dan 85% van de WOZ-waarde
AegonBij zowel het af- als oversluiten van een hypotheek, waarbij de verstrekking niet hoger is dan 60% van de WOZ-waarde.
AllianzNiet mogelijk.
ArgentaNiet mogelijk.
ASRNiet mogelijk
Attens HypothekenJa, als je je hypotheek oversluit en minder dan 80% van de WOZ waarde gaat lenen.
bijBouweJa, als je een hypotheek oversluit en indien de financiering niet meer bedraagt dan 60% van de WOZ waarde. Bij een appartement en bij het meefinancieren van een verbouwing is een taxatie altijd verplicht.
bijBouweJa, als de woning een woonbestemming heeft en de hypotheek niet hoger is dan 75% van de WOZ waarde. Als marktwaarde wordt 85% van de WOZ waarde gehanteerd. 
Centraal Beheer AchmeaNiet mogelijk.
FloriusBij oversluiten en verhogen, indien de verstrekking minder is dan 85% van de WOZ-waarde
HollandWoontNiet mogelijk.
Hypotrust ComfortBij oversluiten is het eventueel mogelijk om gebruik te maken van een WOZ indien de verstrekking niet hoger is dan 70% van de WOZ waarde. Daarnaast dienen ook recente foto's van de voor- en achterzijde van de woning te worden aangeleverd.
Hypotrust Elan PlusNiet mogelijk.
Hypotrust Goede StartNiet mogelijk.
Hypotrust Vrij LevenNiet mogelijk.
Hypotrust Woon BewustBij oversluiten is het eventueel mogelijk om gebruik te maken van een WOZ indien de verstrekking niet hoger is dan 60% van de WOZ waarde.
INGJa, zolang de hypotheek lager is dan 90% van de WOZ waarde.
IQWOONBij oversluiten is het eventueel mogelijk om gebruik te maken van een WOZ indien de verstrekking niet hoger is dan 80% van de WOZ waarde. Daarnaast dienen ook recente foto's van de voor- en achterzijde van de woning te worden aangeleverd.
Lloyds BankNiet mogelijk (alleen bij verhoging).
Merius HypothekenNiet mogelijk.
MoneYou HypotheekJa, tenzij je een hypotheek afsluit zonder NHG. Dan kan worden volstaan met een taxatieverslag WOZ mits de woning reeds geheel in eigendom is. Voor nieuwe klanten mag de financiering niet hoger zijn dan 85% van de WOZ-waarde.
Munt HypotheekNiet mogelijk.
Nationale NederlandenNiet mogelijk.
NIBC DirectNiet mogelijk.
ObvionNiet mogelijk
RabobankNiet mogelijk.
Reaal HypotheekNiet mogelijk.
Robuust HypothekenJa, als je je hypotheek oversluit en minder dan 90% van de WOZ waarde gaat lenen.
Syntrus AchmeaJa, als je je hypotheek oversluit en minder dan 80% van de WOZ waarde gaat lenen.
Tulp HypothekenNiet mogelijk.
Venn HypothekenBij zowel het af- als oversluiten van een hypotheek, waarbij de verstrekking niet hoger is dan 60% van de WOZ-waarde.
Vista HypothekenNiet mogelijk.
WoonnuJa, zolang de hypotheek lager is dan 90% van de WOZ waarde.

Toch een taxatie nodig?

Met de taxatieservice van Hypotheek24.nl kan de woning binnen zeven werkdagen getaxeerd worden door een erkend taxateur. Taxatie met TU of NWWI validatie kost 450 euro. In combinatie met een bouwkundige keuring betaal je 850 euro. Lees hier meer over de taxatieservice van Hypotheek24.nl of vraag direct de taxatie aan.

Is er nog een andere optie dan een WOZ waarde of taxatie?

Ja, naast de WOZ waarde en de taxatie, is er tegenwoordig ook een Calcasa waardebepaling. Dit is een modelmatige waardebepaling, waar de waarde van je woning wordt vastgesteld op basis van de de verkoop van woningen uit de buurt. Groot voordeel van Calcasa tegenover een taxatie, is dat de kosten van een Calcasa waardebepaling slechts € 24,95 bedragen. Het nadeel van een Calcasa waardebepaling is dat de marktwaarde vaak lager ligt dan bij een taxatie, waar de taxateur specifiek jouw woning komt bekijken.

Wil je meer informatie over het gebruik van een Calcasa waardebepaling? Klik dan hier