Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 21:00)

Doorhalen van je hypotheek

Lees er alles over
op Hypotheek24.nl

Zoek de beste hypotheek voor jou
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Het doorhalen van je hypotheek

Als je op het punt staat om je hypotheek volledig af te lossen, kun je de hypotheek laten uitschrijven bij het kadaster. Ook als je de hypotheek gaat oversluiten naar aan andere geldverstrekker moet de hypotheek worden doorgehaald. Tenslotte dien je de hypotheek door te halen wanneer je jouw woning gaat verkopen. Het doorhalen van de hypotheek wordt ook wel het royeren van de hypotheek genoemd.  Dit is dus in verschillende gevallen noodzakelijk, maar wat houdt het nu eigenlijk in?

Hypotheekakte

Wanneer je een hypotheek afsluit bij de aankoop van een woning dien je een afspraak te maken bij de notaris. De notaris stelt dan een hypotheekakte op. Daarnaast zorgt de notaris ervoor dat de hypotheekakte ingeschreven wordt bij het Kadaster. Wanneer de hypotheek volledig wordt afgelost, moet deze hypotheekakte worden uitgeschreven bij het Kadaster. 

De hypotheek doorhalen bij verkoop

Als je jouw woning verkoopt, wordt de hypotheek niet automatisch verwijderd uit het Kadaster. Om de hypotheekregistratie te laten verwijderen, moet je eerst de volledige hypotheek aflossen. Vervolgens dien je een afspraak te maken bij de notaris. De notaris controleert dan of de hypotheek volledig is afgelost. Vervolgens stelt hij de royementsakte op. Hiermee kan de hypotheek worden doorgehaald bij het Kadaster.

Het Kadaster

In het Kadaster wordt onder andere bijgehouden welke woning op welke naam staat. Daarnaast wordt er geregistreerd of er een hypotheek op de woning rust en wie de geldverstrekker van deze hypotheek is. Wanneer jij je woning verkoopt of je hypotheek aflost, moet de hypotheek dus uit het Kadaster worden verwijderd. 

Is het doorhalen van de hypotheek verplicht?

Wanneer je de volledig hypotheek hebt afgelost, is het niet verplicht om je hypotheek meteen door te halen. Het doorhalen van je hypotheek heeft echter wel een aantal voordelen. 

  • Als je in de toekomst gaat verhuizen, ben je verplicht om je hypotheekregistratie te laten verwijderen bij het Kadaster. Bij het verkopen van de woning mag de kopende partij een notaris kiezen. Zij besteden misschien minder tijd aan het vinden van een voordelige notaris. Hierdoor kunnen de kosten voor de royementsakte dus hoger uitvallen dan wanneer je het zelf vooraf regelt. 
  • Als je ervoor kiest om de hypotheek nu al te royeren, bespaart dit tijd bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek. In de meeste gevallen neemt de bank de hypotheekaanvraag pas in behandeling wanneer de oude hypotheekregistratie is verwijderd. 

Wat kost het doorhalen van een hypotheek

Het doorhalen van de hypotheek wordt door een notaris gedaan. Hij stelt namelijk de royementsakte op. De kosten van het doorhalen zijn per notariskantoor verschillend. De totale kosten bestaan onder andere uit de Kadasterkosten en het honorarium voor de notaris. Het is verstandig om de verschillende tarieven vooraf met elkaar te vergelijken, omdat deze nogal uit elkaar kunnen lopen. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kun je de kosten voor het doorhalen van een hypotheek vergelijken.