Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 21:00)

Studieschuld en hypotheek

Wat zijn de mogelijkheden
bij Hypotheek24.nl?

Hypotheek berekenen
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Kan ik een huis kopen met mijn studieschuld?

Van plan een woning te kopen, maar je hebt een studieschuld bij DUO? Wat zijn dan de mogelijkheden in 2021?
Veel starters op de huizenmarkt hebben te maken met een studieschuld. Afgestudeerden hebben gemiddeld een schuld van € 15.000. Je bent verplicht dit op te geven bij je hypotheekaanvraag.
Het is niet onmogelijk om een hypotheek te krijgen met een studieschuld, maar het betekent wel dat je minder kan lenen van de bank.

Percentage maandlasten studieschuld

Het is wettelijk bepaald dat je over je studieschuld uit het oude leenstelsel (vóór 1 juli 2015) 0,65 procent moet rekenen als maandlast. Dat betekent dat de geldverstrekker rekening houdt met die maandelijkse terugbetaling aan DUO en kan je dus minder lenen dan kopers zonder studieschuld.

Voorbeeld schuld oude leenstelsel:
Bij een schuld van € 15.000 berekent de bank dat je maandelijks € 97,50 betaalt aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Stel dat je met jouw inkomen maandelijks € 800 aan hypotheek zou kunnen betalen, dan wordt dit bedrag maximaal € 602,50.

De regels zijn onlangs wat versoepeld door de overheid in verband met de afschaffing van de basisbeurs. Bij studieschulden die aangegaan zijn vanaf 1 juli 2015 liggen de maandlasten van de totaalschuld op 035%. Tevens mag de schuld nu in een periode van 30 jaar worden afgelost.

Voorbeeld schuld nieuw leenstelsel:
Bij een schuld van € 15.000 berekent de bank dat je maandelijks € 52,50 betaalt aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Stel dat je met jouw inkomen maandelijks € 800 aan hypotheek zou kunnen betalen, dan wordt dit bedrag maximaal € 647,50.

Wat als ik mijn studieschuld al gedeeltelijk heb afgelost?

Als je al een deel van je studieschuld hebt afgelost telt nog steeds de hoogte van je oorspronkelijke schuld en dus ook de maandelijkse kosten als percentage van je totale schuld.
Wil je niet dat je studieschuld wordt meegenomen in je hypotheek, bekijk dan je mogelijkheden om je studieschuld af te lossen alvorens je een huis gaat kopen. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen met je eigen spaargeld of met een schenking van je ouders.

Je studieschuld voor je hypotheek verzwijgen?

Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). De bank zal via die weg dan ook niet achter je studieschuld komen. Maar je kan beter eerlijk zijn bij je hypotheekaanvraag. Zowel voor de bank als voor jezelf is het prettig als je zonder financiële zorgen in je woning kan blijven wonen.
Wees je ervan bewust dat wanneer je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie gaat afsluiten en je je huis uiteindelijk met een restschuld moet verkopen, dat je recht op vergoeding vervalt wanneer ze erachter komen dat je je studieschuld hebt verzwegen.