Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Hypotheek meenemen naar volgend huis

Wanneer is dit verstandig?

Nieuwe hypotheek afsluiten
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Wanneer kan je je hypotheek meenemen?

Als je gaat verhuizen kun je je hypotheek meenemen naar je nieuwe woning. Wanneer is dit verstandig? Wij leggen het hieronder uit.

Hypotheek meenemen of nieuwe hypotheek afsluiten?

Als je een nieuwe woning koopt en je oude verkoopt kun je twee dingen doen:

  • De oude hypotheek volledig aflossen en een nieuwe hypotheek afsluiten voor je nieuwe woning
  • De oude hypotheek meenemen naar je nieuwe woning.

Wanneer je ervoor kiest je hypotheek mee te nemen betekent dit dat je de hypotheekrente en de voorwaarden meeneemt naar je nieuwe woning. Je maandlasten voor de hypotheek blijven in dat geval ook gelijk. Dit is dus alleen voordelig wanneer de hypotheekrente en de voorwaarden van je huidige hypotheek gunstiger zijn dan de huidige rentetarieven en de voorwaarden.

Je kan alleen je hypotheek meenemen als je bij dezelfde bank je woning financiert als waar je de huidige hypotheek hebt afgesloten.

Nieuwe hypotheekregels

Sinds 2013 gelden er nieuwe regels rondom de hypotheekrenteaftrek. Voor een nieuwe hypotheek heb je alleen nog bij de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek recht op hypotheekrenteaftrek omdat bij beide vormen direct wordt gestart met aflossen.

Heb je voor 2013 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten? In dat geval kun je gewoon gebruik blijven maken van de hypotheekrenteaftrek. Dit geldt ook bij het meeverhuizen van de hypotheek.

Ga je verhuizen naar een duurdere woning, dan moet je een nieuwe hypotheek afsluiten voor het hogere bedrag. Het bestaande deel van de hypotheek mag wel de bestaande hypotheekvorm aanhouden.

Restschuld hypotheek meenemen?

Verkoop je je woning voor een lager bedrag dan de openstaande hypotheekschuld, dan heb je een restschuld. Deze kun je niet meefinancieren in een bestaande hypotheek, maar wel in een nieuwe hypotheek.

Let op: Banken zijn niet verplicht om je de restschuld mee te laten financieren in een hypotheek. Informeer dus altijd van te voren bij de bank van je keuze of zij deze mogelijkheid bieden.

De mogelijkheden om extra bedragen mee te financieren in een hypotheek worden elk jaar beperkt. In 2018 zal de maximale hypotheek nog maar 100 procent van de koopprijs bedragen. Het meenemen van de restschuld in de hypotheek is daardoor steeds moeilijker.

Hypotheek meenemen bij Hypotheek24.nl

Bij Hypotheek24.nl is het mogelijk je aflossingsvrije hypotheek mee te nemen. De meeste geldverstrekkers hanteren echter wel de regel dat de aflossingsvrije hypotheek niet hoger mag zijn dan 50% van de getaxeerde marktwaarde. De marktwaarde is de waarde van de woning als deze vrij op de markt kan worden verkocht. Een taxateur bepaalt de marktwaarde van de woning en noteert deze in het taxatierapport.

Een bankspaar- of spaarhypotheek kan ook aflossingsvrij worden voortgezet en je kan een deel van een leningdeel aflossingsvrij voortzetten en een restant annuitair of lineair.
Wanneer je je lening niet in tact laat, kun je alleen kiezen voor een annuïteitenlening of een lineaire lening. Dan verlies je de fiscale rentevoordelen conform de nieuwe regelgeving die per 01-01-2013 is ingegaan.