Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Open ma t/m do 9:00 - 21:00, vr tot 17:00 of mail ons op info@hypotheek24.nl

Creditcard en hypotheek

Wanneer heeft een creditcard invloed op je maximale hypotheek?

Hypotheekrente vergelijken
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 8000 tevreden
klanten!

Wat is een creditcard?

Een creditcard is een betaalkaart waarbij je het bedrag achteraf betaalt. Het bedrag wordt namelijk pas later van je rekening afgeschreven. Dat is een groot verschil met een gewone bankpas. Bij zo'n bankpas wordt het bedrag dat je betaalt meteen van je rekening afgeschreven. Ondanks dat je achteraf betaalt, is een creditcard voor veel mensen de gewoonste zaak van de wereld. Handig voor op reis of als je een grote aankoop wilt doen. Maar dit gemak kan je een lagere hypotheek opleveren. Hoe zit dat precies?

Wanneer heeft een creditcard invloed op je maximale hypotheek?

Een creditcard heeft invloed op het maximaal te lenen bedrag, als de kaart geregistreerd wordt is bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Maar niet alle creditcards worden geregistreerd bij BKR. Een creditcard wordt geregistreerd als:

  • Je het bedrag dat je met je creditcard hebt besteed, in meerdere termijnen kan terugbetalen.

Als je een creditcard hebt waarbij je in termijnen terug kan betalen, ga je een lening aan. Geldverstrekkers willen altijd graag weten wat voor leningen je al hebt, voordat ze de hypotheek verstrekken. Je moet de hypotheeklasten namelijk wel kunnen betalen naast je andere financiële verplichtingen. Anders kan je in de betalingsproblemen komen. Vandaar dat ze je gegevens opvragen bij het BKR voordat ze jou de hypotheek verstrekken.

Let op: sinds 1 oktober 2016 wordt een creditcard met de mogelijkheid op afbetaling in meerdere termijnen, al geregistreerd bij het BKR vanaf 250 euro of meer. Daarnaast moet de looptijd van het krediet langer zijn dan een maand. Voorheen was dit pas vanaf 500 euro of meer.

Welke creditcards worden niet geregistreerd?

Heb jij een creditcard waarbij je het bedrag dat je hebt uitgegeven binnen 30 dagen moet terugbetalen? Dan wordt je creditcard niet geregistreerd bij het BKR. Je maximale hypotheek wordt dan ook niet lager.

Hoe kan ik de registratie opheffen?

Het is mogelijk om de registratie bij het BKR op te heffen. Je moet hiervoor het openstaande krediet aflossen en de creditcard op zeggen. Hierdoor wordt je maximale hypotheek hoger omdat je geen betalingsverplichtingen meer hebt of leningen kan aangaan met de creditcard. De geldverstrekker wil voor het verstrekken van je hypotheek bewijs zien dat je de creditcard hebt opgezegd. Je hebt hiervoor het volgende nodig:

  • Bevestiging van de creditcardmaatschappij dat de lening is afgelost en de creditcard is opgezegd;
  • Een rekeningafschrift waaruit blijkt dat je de lening uit eigen middelen hebt afgelost.

Deze documenten kan je uploaden in je persoonlijke dossier zodat wij ze door kunnen sturen naar de geldverstrekker.