Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 21:00)

Hypotheek meenemen

Hoe werkt het meenemen van een hypotheek?

Plan een gratis afspraak
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Kan ik mijn hypotheek meenemen?

Ben je van plan om te gaan verhuizen naar een andere koopwoning? Dan heeft dit gevolgen voor je hypotheek. Een aantal hypotheekverstrekkers biedt de mogelijkheid om je huidige hypotheek mee te nemen. Dit is bijvoorbeeld aantrekkelijk wanneer je een hypotheek met een lange looptijd en een laag rentepercentage hebt.

Hoe werkt het meenemen van je huidige hypotheek?

Als je een bestaande hypotheek meeneemt naar een nieuwe woning betekent dit dat je de rente en de voorwaarde meeneemt naar een nieuwe hypotheek. Een hypotheek is namelijk op één bepaalde woning gevestigd. Wanneer je er voor kiest om je hypotheek mee te verhuizen, zal de geldverstrekker de aanvraag behandelen als een nieuwe hypotheekaanvraag. De geldverstrekker zal dan aan de hand van je huidig inkomen en de marktwaarde van de nieuwe woning kijken of je in aanmerking komt voor de hypotheek. Wanneer dit het geval is kan je ervoor kiezen om de hypotheek mee te verhuizen. Je lost dan de bestaande hypotheek af en sluit een nieuwe hypotheek met dezelfde voorwaarden en hetzelfde rentepercentage af. 

Kan ik mijn hypotheek meenemen wanneer ik naar een duurdere woning verhuis?

Ga je naar een duurdere woning verhuizen? Dan zal je de nieuwe hypotheek voor een hoger bedrag moeten afsluiten. Het deel dat je “extra” moet financieren kun je niet met de voorwaarden van de bestaande hypotheek afsluiten. Het bestaande deel van de hypotheek mag de bestaande hypotheekvorm behouden. Het nieuwe deel moet een annuïteiten- of een lineaire hypotheek zijn.

Kan ik boetevrij aflossen?

Wanneer je jouw huidige woning gaat verkopen kun je de hypotheek in de meeste gevallen boetevrij aflossen. Soms is dit bij een hypotheek met uitgeklede voorwaarden niet het geval. Voorbeelden hiervan zijn budget- of voordeelhypotheken. Bij dit soort hypotheken ben je vaak wel een boeterente verschuldigd. Dit kun je checken in je hypotheekvoorwaarden. 

Wanneer is het meenemen van een hypotheek verstandig?

Het kan verstandig zijn om je huidige hypotheek mee te nemen naar een nieuwe woning als:

  • De bestaande hypotheek de goedkoopste optie is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de hypotheekrentes na het afsluiten van je huidige hypotheek zijn gestegen;
  • De voorwaarden van je bestaande hypotheek beter zijn dan de voorwaarden van de nieuwe hypotheek. 

Het is vaak voordeliger om een nieuwe hypotheek af te sluiten wanneer:

  • Een andere bank een betere rente rekent;
  • Je een andere hypotheekvorm wilt afsluiten;
  • Een andere geldverstrekker betere voorwaarden oplevert.

Kan ik een eventuele restschuld meefinancieren?

Je hebt te maken met een restschuld wanneer je een woning tegen een lager bedrag verkoopt dan de openstaande hypotheekschuld. Deze restschuld kun je niet meenemen in een bestaande hypotheek. Soms kun je deze wel laten meefinancieren in een nieuwe hypotheek. De regels omtrent het meefinancieren van extra bedragen wordt echter elk jaar aangescherpt. Vanaf 2018 kun je enkel nog een hypotheek aanvragen tot 100% van de koopprijs van de woning. Hierdoor wordt het moeilijker om een restschuld mee te nemen in een hypotheek.

Plan een gratis kennismakingsgesprek in

Ben je benieuwd of het meenemen van je huidige hypotheek aantrekkelijk voor jou is of wil je graag weten wat de mogelijkheden zijn? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met een van onze hypotheekexperts. Deze zal jouw persoonlijke situatie met je doorspreken.