Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Kennis- en ervaringstoets

Verplicht door Hypotheek24.nl én de AFM

Doe de kennis- en ervaringstoets
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Kennis en ervaringstoets

Ben je bezig met de zoektocht naar je droomhuis of heb jij je droomhuis al gevonden? Dan moet je ook alvast gaan nadenken over de financiering van dit droomhuis. Je kunt een hypotheek afsluiten met behulp van een hypotheekadviseur, maar je kunt er ook voor kiezen om je hypotheek op basis van execution only af te sluiten. Als je voor een execution only hypotheek kiest, sluit je de hypotheek af zonder advies. Dit betekent dat je zelf een aantal keuzes moet maken. Wanneer je hiervoor kiest, dien je eerst een kennis- en ervaringstoets te maken. Wij vertellen je hoe dit precies in zijn werk gaat.

Is de kennis- en ervaringstoets verplicht?

Het kopen van een huis is natuurlijk niet niks. Het is daarom ook belangrijk dat je genoeg kennis hebt om belangrijke keuzes rondom de financiering te kunnen maken. Om de koper te beschermen heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vastgesteld dat de mensen die voor een execution only hypotheek kiezen, eerst een kennis- en ervaringstoets moeten afleggen. De toets is wettelijk verplicht. Als je samen met je partner de financiering regelt en de hypotheek op beide namen komt te staan, dienen jullie beiden de toets te maken. 

Mag ik alsnog een execution only hypotheek afsluiten wanneer ik de toets niet haal?

Volgens de wet mag je een hypotheek execution only afsluiten als je de toets niet haalt. Hypotheek24 wil zeker weten dat haar klanten voldoende kennis hebben om het zelf te doen, omdat het kiezen van een hypotheek een belangrijke beslissing is. Het is daarom niet mogelijk om een execution only hypotheek af te sluiten als jij of je partner de toets niet haalt. 

Hoe ziet de kennis en ervaringstoets eruit?

De kennis- en ervaringstoets bestaat uit 20 vragen. Om je voor te bereiden op de toets kan je jezelf een aantal vragen stellen, zoals:

  • Weet je wat een hypotheek is en hoe het werkt?
  • Weet je wat de voorwaarden zijn?
  • Weet je of een hypotheek afsluiten past bij je eigen financiële situatie?
  • Weet je wat er gebeurt met je hypotheek wanneer je bijvoorbeeld gaat scheiden, je werkloos raakt of arbeidsongeschikt wordt?

Na het afronden van de toets kun je direct zien of je genoeg antwoorden goed hebt beantwoord en of je geslaagd bent of niet. 

Kan ik mijn hypotheek oversluiten op basis van execution only?

Het maakt niet uit of je nu je eerste huis koopt, je huidige hypotheek wilt oversluiten of een nieuw huis gaat kopen, in alle drie de gevallen kun je kiezen voor een execution only hypotheek. 

Gratis belafspraak

Wil je meer weten over het afsluiten van een execution only hypotheek of wil je weten of een hypotheek met advies toch beter bij je past? Plan dan een gratis belafspraak in met een van onze hypotheekadviseurs. Je kunt dan samen je persoonlijke situatie bespreken en bekijken wat het beste bij jou past.