Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 21:00)

Huis kopen met eigen geld: hoeveel heb je nodig?

Hoeveel eigen geld heb jij nodig voor de aankoop van je woning?

Bereken je maximale hypotheek
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Huis kopen: Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

Als je een hypotheek wilt afsluiten betaal je altijd bijkomende kosten - voor bijvoorbeeld de taxatie van je woning of bemiddeling van de hypotheek -. Sinds 2013 is de maximale hypotheek ieder jaar met 1 procent verlaagd. Je kunt vanaf 2018 dus nog maar 100 procent van de woningwaarde lenen. De bijkomende kosten en de kosten koper zijn dus voor eigen rekening. Dit kun je meefinancieren in jouw hypotheek.

Wat betaal je uit eigen geld?

Je kunt met de hypotheek die je krijgt van de bank alleen de woning financieren. Alle bijkomende kosten betaal je uit eigen zak. Bijkomende kosten waar je aan moet denken zijn:

Aankoop gerelateerde kosten

  • Overdrachtsbelasting (2 procent van de koopsom)
  • Notariskosten voor de leveringsakte

Hypotheekkosten

Voorbeeldberekening

Bij een koopsom van 250.000 euro.

Kosten koper en bijkomende kosten
Aankoop gerelateerde kosten
Overdrachtsbelasting (2 procent van de koopsom)€ 5.000,-
Notariskosten voor leveringsakte€ 600,-
Hypotheekkosten
Taxatierapport€ 450,-
Aanvraagkosten NHG (0,7 procent van de hypotheeksom)€ 1.750,-
Advies- en bemiddelingskosten (starter)€ 1.500,-
Notariskosten voor hypotheekakte€ 600,-
Totaal€ 9.900,-

Wat kun jij maximaal lenen?

Wat jij maximaal kunt lenen wordt berekend op basis van onder andere je inkomen en het eigen geld dat je inbrengt. Je kunt áltijd maar maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen, ook al kun je op basis van jouw inkomen meer dragen. In onze rekentool kun je aangeven hoeveel eigen geld je van plan bent om in te brengen. De berekentool geeft je vervolgens een indicatie van wat je maximale leenbedrag voor een hypotheek zou zijn.

Geld sparen

Houd er dus rekening mee dat je altijd eigen geld moet hebben voor de aankoop van je woning. 

Wij proberen de hypotheek zo goedkoop mogelijk te regelen voor je. Vanaf 1.000 euro. Wil je daar advies bij? Dat is al mogelijk vanaf 500 euro extra. Zo houd je meer spaargeld over voor andere dingen.

Als je dit eigen geld zelf niet hebt is het een optie om wat geld te lenen van een familielid. Dit moet je aantonen bij jouw hypotheekaanvraag door middel van een schenkingsovereenkomst.  

Zekerheid over je hypotheek

Wil je er zeker van zijn dat jij je droomhuis kunt financieren? Bij Hypotheek24.nl kunnen wij dat jou heel snel voor je uitzoeken. Je kunt de hypotheek helemaal zelf regelen, of met hypotheekadvies, dat bepaal jij! Bekijk alle tarieven

Aan de slag