Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 17:00)

Wat is de looptijd van je hypotheek?

Wij leggen het je uit.

Maximale hypotheek berekenen
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Wat is looptijd?

Looptijd is de periode waarin jij je hypotheek moet terugbetalen. Vaak is de looptijd van je hypotheek 30 jaar en dat is tevens de maximale looptijd van een hypotheek. De looptijd van een hypotheek is standaard 30 jaar omdat je 30 jaar lang recht hebt op hypotheekrenteaftrek. De maximale looptijd geldt voor iedereen ongeacht je leeftijd.

Let op: de looptijd van je hypotheek is niet hetzelfde als de rentevaste-periode. De naam zegt het al, de rentevaste-periode is de periode dat je rente vast staat.

Is het mogelijk om te kiezen voor een andere looptijd?

Ondanks dat de standaard looptijd van een hypotheek 30 jaar is, is het mogelijk dat je de hypotheekschuld sneller wilt afbetalen. Bijvoorbeeld in 20 jaar omdat je dan met pensioen gaat of dat je recht op hypotheekrenteaftrek verloopt. Als je kiest voor een kortere looptijd, worden je maandlasten hoger omdat je de schuld in een kortere periode moet aflossen. Je maximale hypotheek zal lager worden als je kiest voor een kortere looptijd omdat je iedere maand meer kwijt bent aan hypotheeklasten. Het NIBUD heeft namelijk vastgesteld dat je jaarlijks een bepaald percentage van je inkomen kwijt mag zijn aan je hypotheek.

Let op: heb je je eerste hypotheek na 1 januari 2013 afgesloten of heb je je hypotheek daarna nog verhoogd? In dat geval zal je bij oversluiten of verhuizen de looptijd van je restant hypotheek moeten inkorten. Wil je weten hoe dat werkt? Klik hier voor meer informatie. 

Waar kan je de looptijd vinden?

Als je je hypotheekaanvraag start, kies je in je persoonlijke dossier zelf voor een bepaalde looptijd. Op basis van de door jou ingevulde gegevens, vragen wij het renteaanbod aan en uiteindelijk de definitieve offerte. In deze documenten vind je alle informatie terug over je hypotheek, zo ook de looptijd van jouw hypotheek.