Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Inkorten looptijd hypotheek

Je hebt je eerste woning gekocht na 1-1-2013. Hoe gaat dit met je hypotheek als je gaat verhuizen?

Plan een gratis belafspraak

Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Wat is de standaard looptijd van een hypotheek?

Je mag van de Belastingdienst 30 jaar de rente aftrekken van je hypotheek. Daarom heeft een hypotheek vaak een standaard looptijd van 30 jaar.

In sommige gevallen is het echter aan te raden om de looptijd van je hypotheek in te korten.

Wanneer moet je de looptijd inkorten?

Als je je eerste hypotheek hebt afgesloten na 1 januari 2013 heb je een zogenoemde aflosverplichting. Dit betekent dat je het bedrag dat je op dat moment hebt geleend voor de aankoop van je woning in 30 jaar moet aflossen op een minimaal annuïtair schema.

Als je gaat verhuizen naar een andere woning, dan blijft deze verplichting gelden. Het resterende bedrag dat je nog hebt openstaan, moet je in de nieuwe hypotheek in de resterende looptijd aflossen. Als je een nieuw deel hypotheek neemt, omdat de nieuwe woning bijvoorbeeld duurder is dan de oude woning, kan je dit wel met een looptijd van 30 jaar lenen.

Dit geldt ook als je de hypotheek die je na 1 januari 2013 hebt afgesloten, wilt oversluiten.

Voorbeeld

·         Je hebt op 1 januari 2014 een annuïteitenhypotheek afgesloten van € 200.000,00.

·         Je gaat een nieuwe woning kopen van € 300.000,00 waarvan de overdracht op 1 januari 2019 is.

·         De restschuld van je hypotheek per 1 januari 2019 zal € 180.000,00 bedragen.

·         Je hebt als totale hypotheek voor je nieuwe woning € 280.000,00 nodig.

Hoe moet de nieuwe hypotheek eruit zien?

De hypotheek zal bestaan uit 2 leningdelen. Eén leningdeel ter hoogte van de restschuld van de huidige hypotheek voor een bedrag van € 180.000,00. De looptijd van dit leningdeel is 25 jaar omdat je al 5 jaar hebt afgelost op deze hypotheek. Het tweede leningdeel van € 100.000,00 mag je opnieuw weer in 30 jaar aflossen.

Wanneer is het verstandig om de looptijd in te korten?

Als je binnen de looptijd van de hypotheek met pensioen gaat, kan het verstandig zijn de looptijd van een deel van de hypotheek in te korten. Dit deel is dan afgelost op het moment dat je met pensioen gaat. Zo voorkom je dat je maandlasten gelijk blijven, terwijl je maandelijkse inkomen wellicht wel gaat dalen na de pensioendatum.

Wat zijn de gevolgen van het inkorten van de looptijd?

Het inkorten van de looptijd heeft een gevolg van je maximale hypotheek en voor je maandlast. Omdat je een deel van je hypotheek binnen een kortere tijd moet terugbetalen, wordt het aflossingsbedrag dat je elke maand betaalt hoger. Je maandlasten zullen wat hoger worden en hierdoor kan je ook minder lenen dan bij een looptijd van 30 jaar.

Is de looptijd hetzelfde als een rentevaste periode?

Nee, dit is niet hetzelfde. De rentevaste periode is de periode dat jouw rente vast staat en niet kan wijzigen. Dit kan korter zijn dan de looptijd van de hypotheek en wordt vaak voor 10 of 20 jaar vastgezet. De looptijd van de hypotheek is de periode die je met de geldverstrekker afspreekt dat je het geld leent. Nadat deze periode is afgelopen moet het hypotheekbedrag afgelost zijn of moet je een nieuwe hypotheek afsluiten.

Is het voor jou nodig om de looptijd in te korten?

In het geval je je eerste woning na 1 januari 2013 hebt gekocht, raden we je aan om een aanvraag met advies te doen. Onze adviseurs staan klaar voor je om te kijken wat in jouw geval nodig is. Interesse? Plan dan nu een gratis belafspraak in en wij leggen je alle mogelijkheden bij Hypotheek24.nl uit.