Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Marktwaarde

Hoe wordt de marktwaarde berekend?
Waar heeft de marktwaarde invloed op?

Maximale hypotheek
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Wat is marktwaarde?

Marktwaarde (MW) is de waarde van je woning als je die onder normale omstandigheden verkoopt op de huizenmarkt. Een abnormale omstandigheid is bijvoorbeeld een gedwongen verkoop als je je hypotheek niet meer kan betalen. Er wordt dan door een taxateur een executiewaarde (EW) vastgesteld. Deze waarde ligt vaak lager dan de MW van een woning.

Waar heeft de marktwaarde invloed op?

De marktwaarde van je woning vormt als het ware de basis van je hypotheek. De marktwaarde beïnvloed namelijk je:

 • Maximale hypotheek;
 • Hypotheekrente.

Wij vertellen je precies hoe de marktwaarde deze twee waarden beïnvloedt.

Hoe wordt de marktwaarde bepaald?

Het vaststellen van de marktwaarde van een woning verschilt per hypotheekaanvraag omdat het van de soort aanvraag afhangt hoe de marktwaarde kan worden bepaald. Hieronder staat een handig overzicht waarin je kan vinden hoe de marktwaarde van jouw woning wordt vastgesteld!

 • Nieuwbouw: De taxatiewaarde is bij nieuwbouw gelijk aan de koop-/aanneemsom, soms komen daar nog kosten bij zoals de grondprijs en het meerwerk;
 • Bestaande bouw:
  • Oversluiten: Als je je huidige hypotheek gaat oversluiten, kan de marktwaarde vastgesteld worden door het WOZ-besluit van de gemeente. De hoogte van je hypotheek moet relatief laag zijn in verhouding met de marktwaarde. Vraag ons naar de mogelijkheden;
  • Aankoop: Zowel bij starters als doorstromers wordt de taxatiewaarde vastgesteld door een NWWI gevalideerd taxatierapport. De taxatiewaarde is in dit geval de marktwaarde.
  • Verbouwen: Ook als je gaat verbouwen is de marktwaarde gelijk aan de taxatiewaarde. Iedereen die een hypotheek wil afsluiten en gaat verbouwen, dient een NWWI gevalideerd taxatierapport op te laten stellen waar de marktwaarde voor- en na verbouwing in staat.

Je kan je taxatie via Hypotheek24.nl aanvragen! Dan weet je zeker dat de hypotheekverstrekker het taxatierapport zal accepteren.

Hoe wordt de maximale hypotheek bepaald?

De marktwaarde van je woning heeft direct invloed op de maximale hypotheek die je kan afsluiten. De maximale hypotheek is namelijk 100% van de marktwaarde van de woning, tenminste als je die hypotheek ook op inkomen kan dragen.

Hoeveel hypotheekrente betaal je?

Geldverstrekkers bieden altijd veel verschillende rentetarieven aan maar deze zijn niet allemaal op jouw van toepassing. De hypotheekrente die je betaalt wordt bepaald door:

 • Je risicoklasse;
 • Je rentevaste-periode.

Geldverstrekkers delen hypotheekrentes in verschillende risicoklassen in. Hoe hoger het risico, hoe hoger de rente. Als je hypotheek relatief hoog is in verhouding met de marktwaarde van je woning, dan zal de rente ook hoger zijn. Het verhaal achter de rentevaste-periode is kort, die kies je namelijk zelf. Hoe langer je je rente vast zet, hoe meer zekerheid je hebt maar hoe meer rente je betaalt. Een overweging die je zelf maakt!

Je hypotheek regelen via Hypotheek24?

Via Hypotheek24 krijg je het hypotheekadvies van nu! Dit doen we door supersnelle service, altijd persoonlijk advies en de vergelijking van 50+ hypotheken. Wil jij weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Plan dan nu een gratis gesprek met één van onze adviseurs.

Plan een gratis gesprek