Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Wat is een risicoklasse?

Als geldverstrekkers een hypotheek afsluiten, dan lopen ze een risico. Dat risico hebben ze verdeeld in risicoklassen en bij deze risicoklassen horen hypotheekrentes. De rentes worden hoger naarmate het risico voor de geldverstrekker hoger wordt.

Hoe bereken je in welke risicoklasse jij zit?

Het is eenvoudig te berekenen in welke risicoklasse je zit. Je neemt de hypotheeksom en de marktwaarde en deelt die door elkaar. De uitkomst vermenigvuldig je met 100.

Voorbeeld

HypotheeksomMarktwaarde
€205.000,-€225.500,-

De verhouding tussen de hypotheeksom en de marktwaarde in dit geval 90,9%. (205.000 / 225.500 * 100)

Door deze berekening te maken kan je in de rentetabellen van de geldverstrekker opzoeken in welke risicoklasse je valt.

Let op: dit geldt alleen voor hypotheekaanvragen zonder NHG. Als je een hypotheek aanvraagt met NHG dat zit je altijd in de risicoklasse met NHG en de daarbij horende rentepercentages.

Op het renteoverzicht van Hypotheek24.nl wordt je automatisch in de juiste risicoklasse ingedeeld op basis van de gegevens die jij zelf invult.

Welk rentepercentage ga jij betalen?

Als je de koopsom en de marktwaarde van je woning weet, dan kan je zelf uitzoeken welk rentepercentage je gaat betalen. De hoogte van de rente wordt namelijk bepaald door:

  • Risicoklasse;
  • Rentevaste-periode.

Hierboven hebben we uitgelegd hoe je kan berekenen in welke risicoklasse je valt. De rentevaste-periode kan je zelf bepalen, dus je kan zelf heel makkelijk zien in de rentetabellen van geldverstrekkers welke rentepercentage je gaat betalen. Houd er wel rekening mee dat geldverstrekkers de rentepercentages elk moment kunnen aanpassen. Pas wanneer je de voorlopige offerte hebt ontvangen, staat de rente vast.

Kan je rentepercentage nog omlaag?

Natuurlijk wil je minder rente betalen, maar wist je dat dat ook mogelijk is? Het is namelijk zo dat hoe meer eigen geld je inbrengt, hoe minder hypotheek je nodig hebt. De verhouding tussen de hypotheeksom en de marktwaarde wordt lager waardoor je in een andere risicoklasse valt en minder rente betaalt!

Ook hier gaat het alleen om hypotheken zonder NHG. Alle hypotheken met NHG vallen in dezelfde risicoklasse.