Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Ontbindende voorwaarden

Lees er alles over
op Hypotheek24.nl

Maximale hypotheek berekenen
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Wat zijn de ontbindende voorwaarden?

Je hebt je droomhuis gevonden en het koopcontract ondertekend. Vanaf dat moment heb je drie dagen bedenktijd. Dit is in de meeste gevallen niet voldoende om je hypotheek volledig rond te krijgen. Het opstellen van ontbindende voorwaarden biedt hiervoor uitkomst.

Voorbeelden ontbinden koopovereenkomst door koper

Er zijn verschillende situaties te bedenken waardoor je het koopcontract zou willen ontbinden, bijvoorbeeld:

  • Je krijgt de financiering niet rond
  • De uitslag van een bouwkundige keuring valt tegen
  • Je komt niet in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie
  • Je eigen huis is niet op tijd verkocht

Het is verstandig deze voorwaarden op te nemen zodat de koopovereenkomst in één van deze onvoorziene situaties kan worden ontbonden. 

Voorbehoud financiering

De ontbindende voorwaarde voorbehoud financiering hypotheek wordt vrijwel altijd afgesproken. Stel het lukt je niet om de hypotheek rond te krijgen voor de afgesproken datum, dan kan het koopcontract worden ontbonden.

Voorbehoud bouwtechnische keuring

Het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring is altijd een aanrader. Als je dit als voorwaarde opneemt, heb je als koper het recht om bij tegenvallende resultaten van de koop af te zien.

Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie

Wil je graag een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Neem dan de voorwaarde op dat de koop niet doorgaat als je geen NHG hypotheek kan aanvragen.

Wachten tot eigen huis verkocht is

Wil je pas iets kopen als je eigen huis verkocht is? Dan kan je dit ook laten opnemen in het koopcontract.

Naast bovenstaande ontbindende voorwaarden zijn er nog meer situaties te bedenken waardoor je van de koop af zou willen zien, zoals huisvestingsvergunning en een wijziging van het bestemmingsplan. De verkoper moet echter wel akkoord gaan met de voorwaarden dus het is raadzaam deze direct te melden bij het uitbrengen van een bod.

Ontbindende voorwaarden verkoper

Ook de verkoper kan ontbindende voorwaarden opnemen. Denk bijvoorbeeld aan de voorwaarde dat de koop alleen door gaat als de bank van de verkoper de restschuld van de woning financiert.

Bereken je maximale hypotheek met Hypotheek24.nl

Op Hypotheek24.nl kun je heel snel en eenvoudig je maximale hypotheek berekenen. Check direct met onze tools of jij in aanmerking komt voor de hypotheek die jij nodig hebt om jouw droomhuis te financieren. Wil jij hier hulp bij? Maak dan gebruik van ons hypotheekadvies.