Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Open ma t/m do 9:00 - 21:00, vr tot 17:00 of mail ons op info@hypotheek24.nl

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is belasting die je betaalt over onroerende zaken. Je toekomstige koopwoning is ook een onroerende zaak en bij de koop van je huis betaal je daar overdrachtsbelasting over. De overdrachtsbelasting valt onder de kosten koper, oftewel de kosten die jij als koper betaalt om de woning op jouw naam te krijgen.

Koop je een nieuwbouwwoning?

Als je een nieuwbouwwoning koopt, dan betaal je geen overdrachtsbelasting over de woning. Er vindt namelijk geen overdracht plaats omdat jij de eerste eigenaar bent. Bij sommige nieuwbouwprojecten, betaal je wel overdrachtsbelasting over de grond waar de woning op staat. Je kan deze informatie vinden in de koop-/aanneemovereenkomst.

Hoeveel overdrachtsbelasting betaal je?

Je betaalt overdrachtsbelasting over de marktwaarde van de woning. De marktwaarde staat gelijk aan de koopsom van je woning die je bent overeengekomen met de verkopende partij. De overdrachtsbelasting is in 2017 2% van de koopsom van de woning.

Voorbeeld

Je koopt een huis voor € 230.000,- en je betaalt hierover 2% overdrachtsbelasting. Dat komt neer op een bedrag van € 4600,-.

De overdrachtsbelasting kan je in 2018 niet meer meefinancieren met je hypotheek. De maximale hypotheek is in 2018 namelijk 100% van de marktwaarde van de woning. Je dient dus eigen geld te reserveren voor de overdrachtsbelasting en andere bijkomende kosten voor het kopen van je huis!