Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Wat is overwaarde?

Overwaarde ontstaat op het moment dat je eigenwoningschuld lager is dan de marktwaarde van de woning. De eigenwoningschuld is de hoogte van het hypotheekbedrag dat nog open staat. De overwaarde uit je woning wordt ook wel eigenwoningreserve genoemd.

Wat kan je doen met je overwaarde?

Er zijn verschillende mogelijkheden waarvoor je je overwaarde kan gebruiken, zoals:

  • Verbouwen
  • Verduurzamen
  • Aankopen van een tweede of vakantiewoning
  • Schenking
  • Kopen van een auto of een boot
  • Aanvullen spaargeld
  • Vervroegd met pensioen gaan
  • Inlossen van een bestaand krediet

Hoe gaat het proces van overwaarde opnemen in zijn werk?

Om je overwaarde op te nemen, moet je je huidige hypotheek verhogen of oversluiten naar een andere geldverstrekker. Maar hoe werkt dat precies? Dit leggen we je uit in een aantal stappen:

Stap 1: Is het mogelijk om mijn overwaarde op te nemen?

Allereerst is het van belang om de mogelijkheden om de overwaarde op te nemen te bekijken. Wat is je huidige hypotheekschuld? Wat is de marktwaarde van je woning? Jouw overwaarde is kort gezegd de marktwaarde van de woning – de huidige hypotheekschuld.

Iedere geldverstrekker hanteert andere voorwaarden voor het opnemen van de overwaarde. Bekijk hier de voorwaarden per geldverstrekker. Het kan voorkomen dat jouw geldverstrekker het niet accepteert om de overwaarde op te nemen, dan is het uiteraard altijd mogelijk om de hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Plan hier een gesprek in! Een van onze adviseurs bekijkt graag samen met jou de mogelijkheden.

Stap 2: Plan een kennismakingsgesprek in met een adviseur

In het kennismakingsgesprek ga je samen met de adviseur kijken of je de overwaarde ook daadwerkelijk kan opnemen. De adviseur maakt een maximale hypotheek berekening en kijkt naar de voorwaarden van de geldverstrekker om erachter te komen of te potentiële verhoging mogelijk is. Mocht het mogelijk zijn kan je met de adviseur het adviesgesprek gaan doorlopen.

Stap 3: Verzamelen van documentatie

Na het kennismakingsgesprek is het belangrijk dat je alle benodigde documenten verzameld voor het adviesgesprek. Dit is nodig om een juist beeld te krijgen van de situatie. Denk hierbij aan de inkomensdocumenten (zoals salarisstroken en werkgeversverklaring), paspoort/ ID-Kaart, overzicht huidige hypotheek, hypotheekakte en een waardebepaling van de huidige woning. Zodra de adviseur de juiste stukken binnen heeft kunnen jullie het adviesgesprek gaan voeren.

Stap 4: Adviesgesprek

Tijdens het adviesgesprek ga je samen met de adviseur kijken naar de opzet en de definitieve hoogte van de verhoging op basis van jouw situatie en wensen. Hier zullen een aantal vraagstukken naar voren komen zoals, welke aflossingsvorm zou je graag willen? Voor welke periode wil je de rente van dit hypotheekdeel vast zetten? Wat worden de totale maandlasten? Wil je de bijkomende risico’s van overlijden of arbeidsongeschiktheid meeverzekeren? Wordt het een tweede hypotheek of toch een onderhandse verhoging? Voor meer informatie over een tweede hypotheek of onderhandse verhoging klik hier.

Zodra al deze vragen zijn beantwoord ga je verder naar de administratieve afhandeling van de hypotheek.

Stap 5: Administratieve afhandeling van de hypotheek

Na het adviesgesprek vragen wij voor jou een rente aanbod aan bij de geldverstrekker. Dit rente aanbod is een voorlopige offerte en heeft als doel om de rente vast te zetten. Zodra het rente aanbod binnen is ontvangen wij een definitieve documentenlijst. De bank bekijkt de aanvraag voor het opnemen van je overwaarde hetzelfde als voor een aanvraag van een volledig nieuwe hypotheek. De bank zal vragen om verschillende documenten zoals; jouw salarisstrook, een taxatierapport van de woning etc. De stukken moeten voldoen aan de huidige eisen.  Zodra wij alle documenten van jou binnen hebben dienen we de aanvraag definitief in bij de geldverstrekker voor acceptatie van de hypotheek.

Stap 6: Acceptatie hypotheek

De geldverstrekker doet bij de acceptatie van de hypotheek twee beoordelingen. Tijdens deze beoordelingen wordt er gekeken of de documenten in orde zijn en of de gevraagde hypotheek past binnen de normen en voorwaarden van de geldverstrekker. Als deze twee beoordelingen positief zijn afgerond ontvang je een bindend hypotheekaanbod. Dit aanbod moet nog door jou worden ondertekend en door ons retour gezonden te worden naar de geldverstrekker voor dat de overwaarde definitief opgenomen kan worden.

Stap 7: Afspraak bij de notaris en uitbetaling van de hypotheekgelden

Zodra de overwaarde definitief opgenomen kan worden opgenomen kan je als er sprake is van een tweede hypotheek een afspraak maken bij de notaris om de nieuwe hypotheekakte te tekenen en de overwaarde doorgestort te krijgen. Is er sprake van een onderhandse verhoging? Dan komt er geen notaris aan te pas en zal de geldverstrekker de overwaarde binnen een aantal werkdagen op je rekening storten.

Wat kost het opnemen van je overwaarde?

Bij het opnemen van de overwaarde krijg je met een aantal kostenposten te maken, namelijk:

  • Kosten voor het advies- en bemiddelingstraject
  • Kosten voor een waardebepaling van de huidige woning
  • Kosten voor de notaris (in het geval van een tweede hypotheek)
  • Eventuele administratiekosten van de geldverstrekker zelf. 

Vaak kan je deze kosten ook mee laten financieren, zodat je dit niet uit eigen geld hoeft te betalen.

Hoe kan ik mijn overwaarde opnemen?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor het opnemen van de overwaarde? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende afspraak met een van onze hypotheekadviseurs om een berekening te maken. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen.

Plan een gratis gesprek