Vragen? Plan een gesprek in Met een hypotheekadviseur

Toetsrente

Wat betekent dit bij je hypotheek?

Hoeveel kan ik lenen?

Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Wat houdt het begrip 'toetsrente' in?

Toetsrente is een lastige term in de wereld van de hypotheken. Als je van plan bent je kiezen voor een hypotheek met een rentevastperiode korter dan tien jaar krijg je met dit begrip te maken. Hieronder leggen we je uit wat toetsrente is en hoe het wordt vastgesteld.

Wat betekent toetsrente?

Toetsrente is een fictief percentage dat van belang is op het moment dat je een hypotheek afsluit met een rentevasteperiode die korter is dan tien jaar. Hypotheekverstrekkers gebruiken dan de toetsrente om je maximale hypotheek te berekenen. Kies je voor een rentevaste periode van 10 jaar of langer dan mag de werkelijke rente van je hypotheek gebruikt worden.
De actuele toetsrente voor het derde kwartaal van 2020 is 5%.

Waarom wordt er gebruik gemaakt van de toetsrente?

De toetsrente, die elk kwartaal door de AFM wordt vastgesteld, moet consumenten beschermen in het geval de rente na het aflopen van de rentevaste periode hoger is. Door van tevoren een berekening te maken met de toetsrente wordt de kans op problemen bij het financieren van de hypotheek en op het ontstaan van een restschuld een stuk kleiner.

Op het moment dat de maandlasten hoger zijn dan 5% van de hoogte van de totale hypotheeksom is een hypotheek onverantwoord. Wanneer de lasten stijgen door bijvoorbeeld het aflopen van de rentevaste periode, wordt de kans reëel dat iemand de hypotheeklasten niet meer kan dragen.

Toetsrente AFM

De AFM berekent de toetsrente vooraf aan het volgende kwartaal. De toetsrente wordt bepaald door het gewogen gemiddelde te nemen van minimaal vijf van de zes hypotheekverstrekkers met het grootste marktaandeel. Het gewogen gemiddelde wordt bepaald door het gemiddelde te nemen van de hypotheekrentes.
Niet ieder percentage telt even zwaar bij de berekening van het gemiddelde. Aan elk percentage wordt een bepaalde waarde toegekend. Hierdoor wegen sommige rentepercentages zwaarder mee en beïnvloeden het gemiddelde sterker dan rentepercentages met een lagere weging. De rechter heeft bepaald dat de toetsrente minimaal 5% moet zijn, ook al is het gemiddelde percentage lager.