Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 21:00)

Verhuisregeling

Wat is het?
En welke banken bieden dit aan?

Hypotheek berekenen
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Wat is een verhuisregeling?

Heb je een nieuw huis op het oog en wil je jouw huidige hypotheek met de gunstige rente en voorwaarden meenemen? Dat is bij de meeste hypotheken mogelijk volgens de zogenaamde verhuisregeling.

Hoe werkt het?

De hypotheekrente fluctueert constant. De afgelopen jaren is de rente zelfs historisch laag geweest. Een verhuisregeling biedt jou de mogelijkheid om de huidige hypotheek voort te zetten bij de nieuw te kopen woning. Stel dat je de gunstige rente in jouw huidige hypotheek voor een langere periode hebt vastgezet, dan kan het heel aantrekkelijk zijn om je hypotheek mee te nemen. Je bent echter niet verplicht om je hypotheek mee te nemen. Zijn de huidige rentetarieven en voorwaarden voordeliger dan die van je huidige hypotheek, dan kan het verstandiger zijn om je oude hypotheek af te lossen en een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Verhuisregeling en duurdere woning

Ga je verhuizen naar een duurdere woning? Dan is de oude hypotheek niet voldoende om de nieuwe woning mee te financieren. In dat geval is het nodig een nieuwe hypotheek af te sluiten voor het hogere bedrag. Dit deel kun je niet meefinancieren met de voorwaarden van de bestaande hypotheek. Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek moet dit verhoogde deel een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek zijn. De bestaande hypotheek mag wel zijn huidige hypotheekvorm behouden. Je kan alleen je hypotheek meenemen, als je bij dezelfde bank je woning financiert als waar je de huidige hypotheek hebt afgesloten.

Let er wel op dat je bij een verhuisregeling alleen de basisrente meeneemt. Dat betekent dat als je nu een hypotheek hebt met NHG en je nieuwe hypotheek zonder NHG is, je een opslag krijgt op de rente die op dat moment van toepassing is voor jouw gehele nieuwe hypotheek. Dat is ook het geval als je nu maar 60% van de marktwaarde leent en je in de nieuwe situatie 100% van de marktwaarde leent.

Voordelen verhuisregeling

De verhuisregeling biedt de volgende voordelen:
  • Je behoudt de basisrente van de oude hypotheek;
  • Je behoudt de voorwaarden van de oude hypotheek.
Het is dus interessant om te kijken wat de verhuisregeling inhoudt bij de verschillende geldverstrekkers.

Welke hypotheken bieden dit aan?

Het verschilt per geldverstrekker of ze de verhuisregeling aanbieden. 

GeldverstrekkerVerhuisregeling mogelijk?Belangrijke aandachtspunten
ABN AMROJa, dat is mogelijk.
AegonJa, tot 6 maanden na aflossing van de huidige hypotheek kunnen de huidige rentecondities worden meegenomen.De huidige rentecondities kunnen meegenomen worden. Voor het meerdere geldt de marktrente van het moment.
AllianzJa, binnen 6 maanden na aflossing van de huidige hypotheek kunnen de huidige rentecondities worden meegenomen voor maximaal de oude hoofdsom.Je kan aanvullend lenen als je meer nodig hebt dan de restantsom van de hypotheek (tegen de nieuwe normen). Dit kan ook gevolgen hebben voor de rente.
De nieuwe (totale) lening mag niet hoger zijn dan €500.000.
ArgentaJa, binnen 12 maanden na aflossing van de huidige hypotheek kunnen de huidige rentecondities worden meegenomen voor maximaal de oude hoofdsom.Uiterlijk 30 dagen voor aflossen huidige hypotheek moet je een verzoek hebben ingediend;
Verhuisregeling geldt voor de restantsom;
Je kan aanvullend lenen als je meer nodig hebt dan de restantsom van de hypotheek (tegen de nieuwe normen). Dit kan ook gevolgen hebben voor de rente.
ASRJa, binnen 6 maanden na aflossing van de huidige hypotheek kunnen de huidige rentecondities worden meegenomen voor maximaal de oude hoofdsom.Je neemt de basisrente mee voor de resterende hoofdsom. De van toepassing zijnde opslagen op moment van afsluiten nieuwe hypotheek worden toegevoegd.
bijBouweJa, binnen 6 maanden na aflossing van de huidige hypotheek moet de nieuwe hypotheek passeren.30 dagen voor aflossing van de oude lening moet je schriftelijk of per e-mail aangegeven dat je gebruik maakt van de meeneemregeling. Het is niet mogelijk gebruik te maken van de meeneemregeling als de nieuwe lening passeert voordat de oude lening volledig is afgelost;
De verhouding tussen de meegenomen hoofdsom en de marktwaarde van de nieuwe woning mag in de nieuwe situatie niet hoger zijn dan op het moment van het verstrekken van de oude lening;
Je neemt de huidige rente mee. Het rentepercentage kan veranderen, omdat de verhouding tussen de hoofdsom van de nieuwe lening en de marktwaarde van de woning ervoor zorgt dat je in een andere risicoklasse valt dan je huidige lening.
Centraal Beheer AchmeaJa, binnen 6 maanden na aflossing van de huidige hypotheek kunnen de huidige rentecondities meegenomen worden voor het resterende bedrag en rentevast periode.Rentevaste periode loopt nog minimaal 1 jaar;
Je neemt de basisrente mee voor de resterende hoofdsom. De van toepassing zijnde opslagen op moment van afsluiten nieuwe hypotheek worden toegevoegd.
Florius Profijt 3Ja, is mogelijk.Ja, binnen 6 maanden na aflossing van de huidige hypotheek kunnen de huidige rentecondities worden meegenomen voor het resterende bedrag en rentevast periode.
Florius Profijt 12Ja, is mogelijk.Ja, binnen 6 maanden na aflossing van de huidige hypotheek kunnen de huidige rentecondities worden meegenomen voor het resterende bedrag en rentevast periode.
Hypotrust ComfortJa, binnen 6 maanden na aflossing van de huidige hypotheek kunnen de huidige rentecondities worden meegenomen voor het resterende bedrag en rentevast periode.Uiterlijk 30 dagen voor aflossen huidige hypotheek moet je een verzoek hebben ingediend;
Verhuisregeling geldt voor de restantsom;
Je kan aanvullend lenen als je meer nodig hebt dan de restantsom van de hypotheek (tegen de nieuwe normen). Dit kan ook gevolgen hebben voor de rente van de restanthoofdsom.
Hypotrust Comfort ProfijtJa, binnen 6 maanden na aflossing van de huidige hypotheek kunnen de huidige rentecondities worden meegenomen voor het resterende bedrag en rentevast periode.Uiterlijk 30 dagen voor aflossen huidige hypotheek moet je een verzoek hebben ingediend;
Verhuisregeling geldt voor de restantsom;
Je kan aanvullend lenen als je meer nodig hebt dan de restantsom van de hypotheek (tegen de nieuwe normen). Dit kan ook gevolgen hebben voor de rente van de restanthoofdsom.
Hypotrust Elan PlusJa, binnen 6 maanden na aflossing van de huidige hypotheek kunnen de huidige rentecondities meegenomen worden voor het resterende bedrag en rentevast periode.Uiterlijk 30 dagen voor aflossen huidige hypotheek moet je een verzoek hebben ingediend;
Verhuisregeling geldt voor de restantsom;
Je kan aanvullend lenen als je meer nodig hebt dan de restantsom van de hypotheek (tegen de nieuwe normen). Dit kan ook gevolgen hebben voor de rente van de restanthoofdsom.
Hypotrust OKJa, binnen 6 maanden na aflossing van de huidige hypotheek kunnen de huidige rentecondities meegenomen worden voor het resterende bedrag en rentevast periode.Uiterlijk 30 dagen voor aflossen huidige hypotheek moet je een verzoek hebben ingediend;
Verhuisregeling geldt voor de restantsom;
Je kan aanvullend lenen als je meer nodig hebt dan de restantsom van de hypotheek (tegen de nieuwe normen). Dit kan ook gevolgen hebben voor de rente van de restanthoofdsom.
Hypotrust Woon BewustJa, binnen 6 maanden na aflossing van de huidige hypotheek kunnen de huidige rentecondities meegnomen worden voor het resterende bedrag en rentevast periode.Uiterlijk 30 dagen voor aflossen huidige hypotheek moet je een verzoek hebben ingediend;
Verhuisregeling geldt voor de restantsom;
Je kan aanvullend lenen als je meer nodig hebt dan de restantsom van de hypotheek (tegen de nieuwe normen). Dit kan ook gevolgen hebben voor de rente van de restanthoofdsom.
INGJa, dat is mogelijk.
IQwoonJa, dat is mogelijk.
Lloyds BankJa, binnen 6 maanden na aflossing van de huidige hypotheek kunnen de huidige rentecondities meegenomen worden voor het resterende bedrag en rentevast periode.Je neemt de basisrente mee voor de resterende hoofdsom. De van toepassing zijnde opslagen op moment van afsluiten nieuwe hypotheek worden toegevoegd.
MoneyouDirect na het aflossen van de huidige hypotheek.Je neemt de basisrente mee voor de resterende hoofdsom. De van toepassing zijnde opslagen op moment van afsluiten nieuwe hypotheek worden toegevoegd.
Munt HypothekenJa, binnen 3 maanden na aflossing van de huidige hypotheek kunnen de huidige rentecondities meegenomen worden voor het resterende bedrag en rentevast periode. Als de oude woning nog niet verkocht of gepasseerd is, wordt de rente van deze hypotheek omgezet naar een maandsvariabele rente op het moment dat de nieuwe woning passeert.Je neemt de basisrente mee voor de resterende hoofdsom. De van toepassing zijnde opslagen op moment van afsluiten nieuwe hypotheek worden toegevoegd;
Indien er 2 schuldenaren zijn die 2 aparte woningen gaan kopen (bijvoorbeeld na een scheiding), kan er slechts 1 van de 2 gebruik maken van de verhuisregeling.;
Er kunnen kosten in rekening gebracht worden. Deze kunnen teruggevonden worden op www.munthypotheken.nl.
Nationale NederlandenJa, dat is mogelijk.
NIBCJa, dat is mogelijk.
Venn HypothekenJa, binnen 6 maanden na aflossing van de huidige hypotheek.