Vragen? Bel ons: 020 26 11 666 Nu geopend (tot 21:00)

Verleng je ontbindende voorwaarden

Hoe gaat dat in zijn werk?

Hypotheekrente vergelijken
Gratis kennismakingsgesprek
Meer dan 10000 tevreden
klanten!

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

In de (voorlopige) koopovereenkomst leg je afspraken vast die je maakt met de verkopende partij. Een onderdeel in het koopcontract zijn de ontbindende voorwaarden. Ontbindende voorwaarden zorgen ervoor dat je, zonder boete, de koop kan ontbinden als een van de voorwaarden niet gehaald wordt. De bekendste ontbindende voorwaarde wordt ook wel onder voorbehoud van financiering genoemd. Onder voorbehoud van financiering betekent dat je met de verkopende partij een datum afspreekt waarvoor je hypotheek geregeld moet zijn.

Waarom ontbindende voorwaarden verlengen?

Tijdens je hypotheekaanvraag kan er van alles gebeuren waardoor je de datum van het voorbehoud van financiering niet gaat redden. Denk hierbij aan:

  • De acceptatie van je overlijdensrisicoverzekering (ORV) laat op zich wachten;
  • Geldverstrekkers zijn enorm druk waardoor de verwerking van je dossier langer duurt;
  • Aanvullende vragen die gesteld worden waardoor extra documenten nodig zijn;
  • De afgesproken datum is te snel waardoor er niet genoeg tijd is om je hypotheek te regelen.

Heb jij te maken met een van bovenstaande situaties of een andere reden waardoor je het financieringsvoorbehoud niet gaat halen? Verleng dan je ontbindende voorwaarden.

Hoe verleng je ontbindende voorwaarden?

Ziet het er naar uit dat je de ontbindende voorwaarden niet gaat halen, neem dan eerst contact op met ons om te bepalen hoeveel tijd je nog nodig hebt. Ga vervolgens in gesprek met de verkopende partij (bestaande bouw) of de partij die jouw woning bouwt (nieuwbouw). Vertel waarom je het voorbehoud van financiering wilt verlengen en wat je voorstelt als nieuwe datum.

Belangrijk bij het verlengen van de ontbindende voorwaarden is dat je de bevestiging van het akkoord van het verlengen op schrift hebt. Zorg ervoor dat duidelijk in de bevestiging staat dat:

  • Men akkoord is met het verlengen van de ontbindende voorwaarden;
  • Wat de nieuwe datum van het financieringsvoorbehoud is.

Voeg de bevestiging toe aan de koopovereenkomst.

Wat kost het verlengen van de ontbindende voorwaarden?

In veel gevallen hoef je geen kosten te maken om de ontbindende voorwaarden te verlengen. Je maakt de afspraak met de verkopende partij en zij verlenen je een gunst door het financieringsvoorbehoud uit te stellen.

Wat als de verkopende partij niet akkoord gaat?

Het kan voorkomen dat de verkopende partij de ontbindende voorwaarden niet wil of kan verlengen door afspraken die zij gemaakt hebben. In dat geval kan je onder de koop uitkomen door middel van een afwijzingsbrief van de geldverstrekker. Een afwijzingsbrief krijg je niet zomaar. Er moeten daadwerkelijk redenen zijn om jou de hypotheek niet te verstrekken. Het is dus mogelijk dat je de verkopende partij in dat geval een boete moet betalen.

Hoe voorkom je dat de ontbindende voorwaarden verlengd moeten worden?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Doe er dan ook alles aan om te voorkomen dat je de ontbindende voorwaarden moet verlengen.

  • Spreek ontbindende voorwaarden af met een realistische termijn;
  • Begin op tijd met je aanvraag;
  • Houd de vaart in je dossier en lever alle documenten zo snel mogelijk aan.

Mocht je ondanks deze voorzorgmaatregelen de ontbindende voorwaarden niet gaan halen, kom dan zelf in actie en handel zo snel mogelijk!